Η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για μια σπάνια συνέντευξη τύπου σχετικά με την οικονομία από τρεις κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, την ώρα που μείωσε ένα από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πολιτικής της, τροφοδοτώντας εικασίες ότι οι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να εντείνουν τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στη χώρα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Παν Γκονγκσένγκ θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου για τη χρηματοπιστωτική στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με άλλους δύο αξιωματούχους. Λίγα λεπτά αργότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς (repo) 14 ημερών. Η PBOC προχώρησε επίσης σε μια ένεση ρευστότητας 74,5 δισ. γουάν, που ισοδυναμούν με 10,6 δισ. δολάρια.

Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα

Συνολικά, οι κινήσεις αυτές ενισχύουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την PBOC, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε τελικά να μειώνει τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας σηματοδότησε επίσης πρόσφατα ότι ετοιμάζει πρόσθετες πολιτικές. Μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων τον Αύγουστο δημιούργησε ανησυχίες ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να χάσει τον ετήσιο στόχο της για ανάπτυξη της τάξης του 5% χωρίς περισσότερη στήριξη.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης σε νέο χαμηλό 2,03%, σε μια ένδειξη ότι οι traders τιμολογούν περισσότερα νομισματικά κίνητρα. Στην αγορά συναλλάγματος, η PBOC αύξησε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το γουάν στα 7,0531 ανά δολάριο.

«Αναμένω ότι η PBOC θα μειώσει το αντίστροφο επιτόκιο ρεπό 7 ημερών καθώς και τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ζιγουέι Ζανγκ, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. Η συνέντευξη Τύπου την Τρίτη θα δώσει στις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές την ευκαιρία να «ρίξουν φως στη στάση πολιτικής τους», πρόσθεσε.

Ο Παν χρησιμοποίησε μια παρόμοια ενημέρωση τον Ιανουάριο για να ανακοινώσει μια μείωση του ποσού των χρημάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό δύο εβδομάδες νωρίτερα, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν μια πτώση του χρηματιστηρίου ύψους 6 τρισ. δολαρίων. Ο διοικητής της PBOC έχει επιδείξει μια πιο διαφανή προσέγγιση της πολιτικής κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του στη θέση αυτή, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.

Παρόλα αυτά, μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων τους τελευταίους μήνες δεν έχει κάνει αρκετά για να τονώσει μια οικονομία που επεκτάθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων πέντε τριμήνων.

Η πολυετής κρίση των ακινήτων που έχει μειώσει τον πλούτο των νοικοκυριών κατά 18 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχει μειώσει την όρεξη για δαπάνες και έχει ωθήσει την Κίνα στο μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από το 1999.

Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια – τα οποία προσαρμόζονται στις μεταβολές των τιμών – έχουν παραμείνει αυξημένα, αποδυναμώνοντας τον αντίκτυπο οποιασδήποτε μέτριας χαλάρωσης. Η πτώση των εσόδων από τις πωλήσεις γης έχει επίσης συγκρατήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, αφήνοντας τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις να αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και με μικρό εύρος ζώνης για να επενδύσουν σε έργα που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Πού θα φτάσει η ανάπτυξη στην Κίνα

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο κατά πόσον η ανάπτυξη της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να πλησιάσει «έστω και λίγο» τον ετήσιο στόχο, δήλωσε ο Κεν Γουόνγκ, ειδικός χαρτοφυλακίου ασιατικών μετοχών στην Eastspring Investments, προσθέτοντας ότι μια επέκταση 4,8% φαίνεται πιο πιθανή για το έτος. «Η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε, «αλλά τελικά το να κάνουμε τον καταναλωτή να ξοδέψει και να ενισχύσουμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη θα είναι το κλειδί για την Κίνα».

Οι οικονομολόγοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg επισήμαναν την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης για τη στέγαση που παρουσίασε η Κίνα τον Μάιο ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Μέχρι στιγμής, η απορρόφηση είναι αδύναμη, καθώς μόνο 29 από τις περίπου 200 πόλεις ανταποκρίθηκαν στην έκκληση να απορροφηθεί η πληθώρα των πλεοναζόντων κατοικιών.

«Χρειάζεται επίσης η PBOC να καθοδηγήσει τη μείωση των επιτοκίων για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole στην Κίνα Xiaojia Zhi, απαντώντας στη μείωση της Δευτέρας.

Η Κίνα έχει ένα παράθυρο την Τετάρτη για να μειώσει το κόστος των μονοετών δανείων πολιτικής της, τα οποία οι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τους τελευταίους μήνες υπέρ των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων για να καθοδηγήσουν την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η PBOC μπορεί να επιλέξει να μειώσει το νέο επιτόκιο πολιτικής της πριν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή στη μεσοπρόθεσμη δανειακή διευκόλυνση.

Η απόφαση της PBOC να μειώσει το 14ήμερο επιτόκιο στο 1,85% από 1,95% σήμερα ήρθε πριν από την εθνική αργία που θα διαρκέσει επτά ημέρες από την 1η Οκτωβρίου. Η PBOC προσφέρει συνήθως δάνεια 14 ημερών πριν από μακρές διακοπές, τελευταία φορά το έκανε τον Φεβρουάριο πριν από την εβδομαδιαία διακοπή του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή