Εξαιρετικά ευάλωτος στην κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι είναι ο τραπεζικός κλάδος, με αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγνοούν τους κινδύνους.

Σύμφωνα με έκθεση της First Street τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ: οι υλικές ζημιές από πλημμύρες, ανέμους, καταιγίδες, χαλάζι ή πυρκαγιές απειλούν συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 200 τράπεζες, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 1,5% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου αυτών των τραπεζών.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κινδύνου επικεντρώνεται σε μικρές περιφερειακές ή κοινοτικές τράπεζες. Στην πραγματικότητα, σχεδόν μία στις τρεις περιφερειακές τράπεζες αντιμετωπίζει σημαντικό κλιματικό κίνδυνο.

Ωστόσο, ακόμα και τα μεγάλα ιδρύματα δεν είναι άτρωτα, καθώς ένα στα τέσσερα αντιμετωπίζει επίσης αντίστοιχους κινδύνους.

Κλιματική κρίση: Τι αλλαγές επιφέρει στις ασφαλιστικές

Όλες οι τράπεζες κινδυνεύουν από την κλιματική κρίση

«Η έκθεση στον κίνδυνο ποικίλλει, αλλά ανεξάρτητα από το μέγεθος, όλες οι τράπεζες είχαν κάποιο επίπεδο κλιματικού κινδύνου εντός του δανειακού τους αποτυπώματος», δήλωσε στο Fortune ο Τζέρεμι Πόρτερ, επικεφαλής της First Street για τις κλιματικές επιπτώσεις. «Οι πιο ευάλωτες ήταν περιφερειακές, μικρές και κοινοτικές τράπεζες με ιδιαίτερα συγκεντρωμένα χαρτοφυλάκια σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες, πυρκαγιές ή τυφώνες. Ωστόσο, ακόμη και μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες αντιμετώπισαν αρκετά σημαντικό κίνδυνο για να αξίζουν περαιτέρω έλεγχο».

Η First Street διεξήγαγε την ανάλυσή της εξετάζοντας τους ακραίους καιρικούς κινδύνους στις φυσικές τοποθεσίες των τραπεζών και χρησιμοποιώντας αυτό ως αντιπροσωπευτικό δείγμα για τα εμπορικά και οικιστικά ακίνητα για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκδώσει δάνεια.

Σχεδόν το ένα τρίτο των τραπεζών της χώρας εκτίθενται σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα που θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία των συμμετοχών τους κατά 1%, ένα όριο που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ορίσει ως σημαντικό.

«Εάν έχετε οποιοδήποτε στοιχείο χαρτοφυλακίου, ως εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με τη δυνατότητα να χάσετε το 1% της αξίας… πρέπει να το αναφέρετε», δήλωσε στο Fortune ο Διευθύνων Σύμβουλος της First Street, Μάθιου Έμπι.

Γιατί οι τράπεζες αγνοούν την κλιματική κρίση

Ο κανόνας του 1% της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται επί του παρόντος σε εκκρεμότητα, ενώ αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις. Ανεξάρτητα από αυτό, αυτός και άλλες απαιτήσεις χρηματοοικονομικής αναφοράς εξαιρούν τις μικρές τράπεζες. Οι ειδικοί λένε ότι πολλά από αυτά τα ιδρύματα πιθανότατα δεν γνωρίζουν πόσο κίνδυνο ενέχουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Και το μεγάλο κόστος των καταστροφών που σχετίζονται με ακραία φαινόμενα, που αναμένεται να αυξηθούν δραματικά, δείχνουν γιατί είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τους κινδύνους.

Μια ανάλυση από την First Street διαπίστωσε ότι σχεδόν 8 στις 10 ζημιές ήταν εκτός των ιστορικών πλημμυρικών ζωνών, που σημαίνει ότι οι πληγείσες ιδιοκτησίες ήταν απίθανο να έχουν ασφάλιση πλημμύρας, και οι ιδιοκτήτες τους λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν μια καταστροφική οικονομική απώλεια.

Καταστροφές σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ακίνητα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή μικρές τράπεζες που έχουν εκκρεμή δάνεια συγκεντρωμένα σε πληγείσα περιοχή.

«Εάν χάσατε, μετά την ασφάλιση, το 14 ή 15% του χαρτοφυλακίου οικιστικών ή εμπορικών ακινήτων, δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε τα αποθέματα να το αντέξετε, επομένως μιλάτε για πιθανή χρεοκοπία τράπεζας», ανέφερε ο Έμπι. kratiki-arogi

Πλήρης άγνοια

Ενώ ο κλιματικός κίνδυνος είναι  αυξανόμενη ανησυχία για όλες τις τράπεζες, τα μικρότερα ιδρύματα είναι λιγότερο ικανά να καθορίσουν και να αποτιμήσουν τον κίνδυνο, δήλωσε ο Κλίφορντ Ρόσι, πρώην υπεύθυνος κινδύνου της Citigroup που τώρα διευθύνει την κοινοπραξία Smith Enterprise Risk Consortium στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Σύμφωνα με τον Ρόσι οι μικρές τράπεζες έχουν άλλα πράγματα που τις απασχολούν και δεν σκέφτονται τους κινδύνους από την κλιματική κρίση.

Κάθε τράπεζα θα πρέπει να κάνει μια ανάλυση σε επίπεδο δανείων του χαρτοφυλακίου της, τοποθετώντας δεδομένα σχετικά με τις διευθύνσεις, το γεωγραφικό μήκος, το γεωγραφικό πλάτος και τα εμπορικά ακίνητα σε ένα κλιματικό μοντέλο για την αξιολόγηση του φυσικού κινδύνου, πρόσθεσε.

Αλλά αυτού του είδους η ανάλυση είναι χρονοβόρα και δύσκολη, ακόμη και για τα μεγαλύτερα ιδρύματα. Η Federal Reserve δημοσίευσε αυτή την άνοιξη τα αποτελέσματα μιας δοκιμής για να προσδιορίσει πόσο συνειδητοποιούν τους κλιματικούς κινδύνους οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής: Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo.

Δεν συνειδητοποιούν και πολλά.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, δεν είχαν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους κτιρίων που κατείχαν, την ασφαλιστική τους κάλυψη, την έκθεση στις καιρικές συνθήκες ή τα δεδομένα μοντελοποίησης του κλίματος.

Η νέα ανάλυση «υπογραμμίζει την ανάγκη για όλες τις τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων να ενσωματώνουν προληπτικά τον κλιματικό κίνδυνο στα ευρύτερα πλαίσια διαχείρισης κινδύνων τους», είπε ο Πόρτερ της First Street.

«Ο κλιματικός κίνδυνος είναι παρών σε αυτά τα χαρτοφυλάκια, και είναι μετρήσιμος. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η SEC και άλλοι ρυθμιστικοί φορείς ήδη αναγνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο μέσω προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων και είναι θέμα χρόνου η υποχρεωτική αναφορά να γίνει συνήθης πρακτική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή