Η SpaceX σχεδιάζει να εκτοξεύσει περίπου πέντε μη επανδρωμένες αποστολές Starship στον Άρη σε δύο χρόνια, δήλωσε την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος Ίλον Μασκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μασκ είχε δηλώσει ότι τα πρώτα Starship στον Άρη θα εκτοξευτούν σε δύο χρόνια «όταν ανοίξει το επόμενο παράθυρο μεταφοράς Γης-Άρη».

Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των μη επανδρωμένων πτήσεων.

Απαγόρευση ταξιδιών σε Βραζιλία για υπαλλήλους της SpaceX

Εάν οι μη επανδρωμένες αποστολές προσγειωθούν με ασφάλεια, οι επανδρωμένες αποστολές θα εκτοξευθούν σε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, σε περίπτωση προκλήσεων, οι επανδρωμένες αποστολές θα αναβληθούν κατά άλλα δύο χρόνια, δήλωσε ο Μασκ.

Ο Μασκ, γνωστός για την παροχή μεταβαλλόμενων χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την ετοιμότητα του Starship, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι το πρώτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που θα προσγειωθεί στον Άρη θα είναι μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ οι πρώτοι άνθρωποι θα προσγειωθούν στον Άρη μέσα σε επτά χρόνια.

Τον Ιούνιο, ένας πύραυλος Starship επέζησε μιας υπερηχητικής επιστροφής από το διάστημα και πέτυχε μια επαναστατική επίδειξη προσγείωσης στον Ινδικό Ωκεανό, ολοκληρώνοντας μια πλήρη δοκιμαστική αποστολή γύρω από τον πλανήτη στην τέταρτη προσπάθεια του πυραύλου.

Ο Μασκ βασίζεται στο Starship για να εκπληρώσει τον στόχο του να κατασκευάσει ένα μεγάλο, πολλαπλών χρήσεων διαστημόπλοιο επόμενης γενιάς, ικανό να στείλει ανθρώπους και φορτίο στο φεγγάρι αργότερα αυτή τη δεκαετία και τελικά να πετάξει στον Άρη.

Η NASA νωρίτερα φέτος καθυστέρησε την αποστολή Artemis 3 και την πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση στο φεγγάρι μετά από μισό αιώνα με τη χρήση του Starship της SpaceX, για τον Σεπτέμβριο του 2026. Προηγουμένως είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025, δήλωσε η NASA.

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιούσακου Μαεζάγουα ακύρωσε τον Ιούνιο μια ιδιωτική αποστολή γύρω από το φεγγάρι για την οποία είχε πληρώσει και η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσει το Starship της SpaceX, επικαλούμενος αβεβαιότητες στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή