![UniCredit: Αυξάνει το μερίδιο στην Commerzbank στο 21%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/unicredit-scaled.jpg)
Στο 21% από 9% αύξησε η UniCredit το μερίδιό της στη γερμανική Commerzbank, σε μια κίνηση η οποία σύμφωνα με την αγορά θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επιθετική προσφορά εξαγοράς για την ανταγωνίστρια τράπεζα.
Η ιταλική τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε λάβει θέση σε ένα επιπλέον 11,5% των μετοχών της Commerzbank, αλλά ότι η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να «ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις».
Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η UniCredit είπε ότι «υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί εντός της Commerzbank, είτε μεμονωμένης είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερομένων μερών της τράπεζας».
Commerzbank: Στα άκρα η κόντρα για την εξαγορά της από την UniCredt – Ποιοι απειλούνται από το deal
Οι μεθοδευμένες κινήσεις της Unicredit
Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο ομίλων θα ήταν η πρώτη σημαντική διασυνοριακή τραπεζική συμφωνία στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση και ένας πιθανός καταλύτης για περαιτέρω ενοποίηση σε ολόκληρο τον κατακερματισμένο τομέα της ηπείρου.
Η UniCredit εξέπληξε το γερμανικό κατεστημένο πριν από δύο εβδομάδες αποκαλύπτοντας ένα μερίδιο 9% στην Commerzbank, έναν δανειστή που εδώ και καιρό θεωρούσε στόχο εξαγοράς.
Η UniCredit χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αυξήσει το μερίδιό της πάνω από το 9,9%.
Η ιταλική τράπεζα αγόρασε μερίδιο 4,5% από τη γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά είχε ήδη συγκεντρώσει μια θέση 4,5% μέσω παραγώγων.
Η κίνηση έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία, με πολιτικούς και εργατικά συνδικάτα να αντιτίθενται στην πλήρη εξαγορά.
Προειδοποιήσεις και ανησυχίες
Νωρίτερα η διοίκηση της UniCredit προειδοποίησε την γερμανική κυβέρνηση ότι το ενδεχόμενο εξαγοράς της από την Unicredit, θα είναι απειλή για τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Αυτό αναφέρουν στους Financial Times στελέχη της γερμανικής τράπεζας, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να δυσχεράνει τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες εταιρείες Mittelstand.
Η UniCredit αιφνιδίασε τους Γερμανούς τραπεζίτες και πολιτικούς όταν αποκάλυψε ένα μερίδιο 9% στην Commerzbank πριν από δύο εβδομάδες, αφού αγόρασε το μισό από αυτό από την κυβέρνηση.
Αυτό μετέτρεψε τον ιταλικό όμιλο στον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Commerzbank μετά την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 12%. Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο είπε ότι θα αναζητήσει την απαραίτητη ρυθμιστική άδεια για να αυξήσει το μερίδιό της πάνω από το 10%.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank «μέχρι νεωτέρας», τονίζοντας ότι η στρατηγική της τράπεζας «προσανατολίζεται προς την ανεξαρτησία».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου