Στο 21% από 9% αύξησε η UniCredit το μερίδιό της στη γερμανική Commerzbank, σε μια κίνηση η οποία σύμφωνα με την αγορά θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επιθετική προσφορά εξαγοράς για την ανταγωνίστρια τράπεζα.

Η ιταλική τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε λάβει θέση σε ένα επιπλέον 11,5% των μετοχών της Commerzbank, αλλά ότι η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να «ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις».

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η UniCredit είπε ότι «υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί εντός της Commerzbank, είτε μεμονωμένης είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερομένων μερών της τράπεζας».

Commerzbank: Στα άκρα η κόντρα για την εξαγορά της από την UniCredt – Ποιοι απειλούνται από το deal

Οι μεθοδευμένες κινήσεις της Unicredit

Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο ομίλων θα ήταν η πρώτη σημαντική διασυνοριακή τραπεζική συμφωνία στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση και ένας πιθανός καταλύτης για περαιτέρω ενοποίηση σε ολόκληρο τον κατακερματισμένο τομέα της ηπείρου.

Η UniCredit εξέπληξε το γερμανικό κατεστημένο πριν από δύο εβδομάδες αποκαλύπτοντας ένα μερίδιο 9% στην Commerzbank, έναν δανειστή που εδώ και καιρό θεωρούσε στόχο εξαγοράς.

Η UniCredit χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αυξήσει το μερίδιό της πάνω από το 9,9%.

Η ιταλική τράπεζα αγόρασε μερίδιο 4,5% από τη γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά είχε ήδη συγκεντρώσει μια θέση 4,5% μέσω παραγώγων.

Η κίνηση έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία, με πολιτικούς και εργατικά συνδικάτα να αντιτίθενται στην πλήρη εξαγορά.

Προειδοποιήσεις και ανησυχίες

Νωρίτερα η διοίκηση της UniCredit προειδοποίησε την γερμανική κυβέρνηση ότι το ενδεχόμενο εξαγοράς της από την Unicredit, θα είναι απειλή για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Αυτό αναφέρουν στους Financial Times στελέχη της γερμανικής τράπεζας, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να δυσχεράνει τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες εταιρείες Mittelstand.

Η UniCredit αιφνιδίασε τους Γερμανούς τραπεζίτες και πολιτικούς όταν αποκάλυψε ένα μερίδιο 9% στην Commerzbank πριν από δύο εβδομάδες, αφού αγόρασε το μισό από αυτό από την κυβέρνηση.

Αυτό μετέτρεψε τον ιταλικό όμιλο στον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Commerzbank μετά την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 12%. Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο είπε ότι θα αναζητήσει την απαραίτητη ρυθμιστική άδεια για να αυξήσει το μερίδιό της πάνω από το 10%.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank «μέχρι νεωτέρας», τονίζοντας ότι η στρατηγική της τράπεζας «προσανατολίζεται προς την ανεξαρτησία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή