Δεν θα επιτρέψει στη λιτότητα η Βρετανία αλλά θα κάνει δύσκολες επιλογές τόνισε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρέιτσελ Ριβς, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάθεση του προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα.

«Θα είναι ένας προϋπολογισμός με πραγματικές φιλοδοξίες.Ένας προϋπολογισμός που θα φέρει την αλλαγή που υποσχεθήκαμε. Ένας προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας» τόνισε σε ομιλία της έναντι αντιπροσώπων του Εργατικού Κόμματος. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στη λιτότητα».

Βρετανία: Ο φορολογικός γρίφος της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς

Η κεντρική ομιλία της, που διακόπηκε για λίγο από τις αποδοκιμασίες ενός φιλοπαλαιστινιακού διαδηλωτή στο πλήθος, έγινε καθώς οι Εργατικοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα το ετήσιο συνέδριο του κόμματός τους, το πρώτο εδώ και 15 χρόνια που γίνεται ενώ βρίσκεται  στην εξουσία.

Η μαύρη τρύπα 22 δισ. λιρών στα δημόσια οικονομικά

Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει να αντιμετωπίσει δυσοίωνες καταστάσεις όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, με τον πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ να προειδοποιεί για «επώδυνες» αποφάσεις μετά τη νίκη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Η Ριβς προτείνει αύξηση των φόρων, καθώς  ανακάλυψε μια «μαύρη τρύπα» 22 δισ. λιρών. Ο προκάτοχός της Τζέρεμι Χαντ, από το αντίπαλο Συντηρητικό Κόμμα, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως «φανταστικούς».

«Ξέρω ότι είστε ανυπόμονοι για αλλαγή. Αλλά εξαιτίας αυτής της κληρονομιάς που μας άφησαν οι Συντηρητικοί, ο δρόμος μπροστά μας είναι πιο απότομος και πιο δύσκολος απ’ ό,τι περιμέναμε», είπε.

Υπερασπίστηκε μια δύσκολη επιλογή νωρίτερα αυτό το μήνα να περικοπούν τα επιδόματα καυσίμων για το χειμώνα για εκατομμύρια συνταξιούχους ως τη «σωστή απόφαση υπό τις συνθήκες που κληρονομήσαμε».

Η φορολογική εξίσωση της Ριβς

Ωστόσο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης National Insurance, τον φόρο προστιθέμενης αξίας (εισφορά επί των πωλήσεων) και τον εταιρικό φόρο.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα κάνει το χατίρι σε όσους δεν πληρώνουν τους φόρους που οφείλουν»

Αντ’ αυτού, δεσμεύτηκε να αυξήσει τα πρόσθετα έσοδα με της φορολογικής παραχώρησης της αποικιακής εποχής για τους μη κατοίκους και την πάταξη των μορφών φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Το καθεστώς non-dom της Βρετανίας είναι ένας φορολογικός κανόνας 200 ετών, ο οποίος επιτρέπει σε άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουν την κατοικία τους αλλού, να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρο για εισοδήματα και κεφαλαιακά κέρδη που αποκτούν στο εξωτερικό για έως και 15 χρόνια. Από το 2023, εκτιμάται ότι 74.000 άτομα απολάμβαναν το καθεστώς αυτό, από 68.900 το προηγούμενο έτος.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα κάνει το χατίρι σε όσους δεν πληρώνουν τους φόρους που οφείλουν», δήλωσε.

Στήριξη των επιχειρήσεων

Η Ριβς επανέλαβε επίσης τη θέση της κυβέρνησης ως «περήφανα φιλοεπιχειρηματική», αναφερόμενος στα σχέδια του επόμενου μήνα να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για τις επιχειρήσεις και να ανακοινώσει προτάσεις για μια νέα εθνική βιομηχανική στρατηγική. Αυτή, είπε, θα περιλαμβάνει μέτρα για να επιτύχει η Βρετανία τους στόχους της για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο και καθαρή ενέργεια έως το 2030.

«Μετά από χρόνια αστάθειας και αβεβαιότητας, η Βρετανία είναι και πάλι ανοιχτή για επιχειρήσεις»

Επιπλέον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει εμπορικές συμφωνίες για να «ανοίξει νέες αγορές», καθώς οι διαπραγματεύσεις επί του παρόντος παραμένουν σε εξέλιξη με σημαντικούς εταίρους, όπως η Ινδία.

«Μετά από χρόνια αστάθειας και αβεβαιότητας, η Βρετανία είναι και πάλι ανοιχτή για επιχειρήσεις», δήλωσε.

Οι μισοί Βρετανοί, συμπεριλαμβανομένου του ενός τετάρτου των ψηφοφόρων των Εργατικών (26%), είναι απογοητευμένοι από τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της κυβέρνησης, έδειξε δημοσκόπηση της Ipsos την Παρασκευή. Ο Γκίντεον Σκίνερ, ανώτερος διευθυντής πολιτικής της Ipsos στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν ένδειξη ότι η «περίοδος του μέλιτος» της κυβέρνησης έχει τελειώσει.

«Υπάρχει μια διαρροή απαισιοδοξίας και ανησυχίας μετά από μερικούς μήνες ελπίδας μετά τις εκλογές», δήλωσε ο Skinner νωρίτερα τη Δευτέρα στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή