Οι ολοένα και στενότερες σχέσεις μεταξύ Κίνας, Ιράν, Βόρειας Κορέας και Ρωσίας, συνιστούν το «κουαρτέτο του χάους» που απειλεί τις ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ήταν ασυνήθιστα ωμός σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ευρώπη: «Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Πούτιν είναι σε θέση να συνεχίσει αυτή την επιθετικότητα (σ.σ. Ουκρανία) είναι η παροχή υποστήριξης από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε. Η Κίνα ήταν, πρόσθεσε, «ο μεγαλύτερος προμηθευτής εργαλειομηχανών, ο μεγαλύτερος προμηθευτής μικροηλεκτρονικής, τα οποία βοηθούν τη Ρωσία να διατηρήσει την αμυντική βιομηχανική της βάση».

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία έχει παράσχει στην Κίνα υποβρύχια, πυραύλους και άλλη στρατιωτική τεχνολογία. Ξεχωριστά, η Αμερική λέει ότι το Ιράν έχει ασχοληθεί με την αποστολή στη Ρωσία εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν παραδείγματα των αυξανόμενων στρατιωτικο-βιομηχανικών δεσμών μεταξύ Κίνας, Ιράν, Βόρειας Κορέας και Ρωσίας, όπως σημειώνει ο Economist.

Ρωσία: Ελλάδα και Κύπρος στον κατάλογο χωρών με «καταστροφικές συμπεριφορές»

Το «κουαρτέτο του χάους»

Τα μέλη αυτού του νέου κουαρτέτου του χάους -οι ιδεολογίες των οποίων κυμαίνονται από τον ισλαμισμό έως τον σκληροπυρηνικό κομμουνισμό- έχουν πολύ διαφορετικά οράματα για τον κόσμο, ενώ διατρέχονται και από δυσπιστία μεταξύ τους. Ωστόσο, τους ενώνει ένα κοινό μίσος για την τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία της Αμερικής και επιθυμούν να εμβαθύνουν τους οικονομικούς και στρατιωτικο-βιομηχανικούς δεσμούς τους.

Οι σχέσεις τους ισοδυναμούν με ένα είδος «στρατηγικής συναλλαγής», λέει αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα τέσσερα καθεστώτα μοιράζονται μια συστηματική πρόθεση να διεξάγουν διμερείς συμφωνίες που είναι προς το στενό προσωπικό συμφέρον του κάθε συμμετέχοντα, και μερικές φορές και προς το συλλογικό συμφέρον.

Για να καταλάβετε πόσο βαθιά είναι η συνεργασία μέχρι στιγμής, εξετάστε τρεις τομείς: σφαίρες (δηλαδή, μεταφορές όπλων), μυς (βιομηχανική υποστήριξη) και μυαλά (διάχυση τεχνολογίας). Αν και οι δύο πρώτες αποτελούν τον πιο άμεσο κίνδυνο, η ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας είναι αυτή που αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια της Δύσης και την ικανότητά της να αποτρέψει τους αντιπάλους της, προσθέτει ο Economist.

Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν μεταφέρουν εκατοντάδες πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 βαλλιστικών βλημάτων μικρού βεληνεκούς Fath-360 στη Ρωσία, έχοντας ήδη στείλει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και χιλιάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αναλυτές αναμένουν ότι η Ρωσία θα τα χρησιμοποιήσει για να εξουδετερώσει την ουκρανική αεράμυνα, απελευθερώνοντας τους δικούς της πιο ικανούς πυραύλους για να διεξάγει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς αλλού. Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 65 KN-23, έναν βορειοκορεατικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, από την έναρξη του πολέμου. Economist

Economist: Πώς η Κίνα κράτησε τη Ρωσία στο «παιχνίδι»

Η βιομηχανική ισχύς ήταν εξίσου σημαντική. Αν και η Κίνα δεν έχει στείλει όπλα, οι τεράστιες προμήθειές της σε εξαρτήματα διπλής χρήσης «εφαρμόζονται απευθείας στη ρωσική πολεμική μηχανή», δήλωσε πρόσφατα ο Κερτ Κάμπελ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 90% των εισαγωγών μικροηλεκτρονικής της Ρωσίας και το 70% των εργαλειομηχανών της, επισημαίνει ο Economist.

Αυτές οι εισροές έχουν επιτρέψει στη Ρωσία να παράγει πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η υποστήριξη της Κίνας είχε αναπάντεχα αποτελέσματα και αλλού στο πεδίο της μάχης: ένα άλμα στις εισαγωγές κινεζικών εκσκαφέων το 2022 βοήθησε τη Ρωσία να κατασκευάσει άμυνες, οι οποίες ματαίωσαν την αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι. Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εταιρείες διεξάγουν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις σε κινεζικά γιουάν, προκειμένου να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Εξίσου σημαντική, και λιγότερο γνωστή, είναι η αναπτυσσόμενη ανταλλαγή τεχνολογίας. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει άφθονες ευκαιρίες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Αποκτά σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των όπλων της κατά της δυτικής άμυνας, ενώ η Ρωσία μαθαίνει από τους Ιρανούς συμβούλους πώς να διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις που συνδυάζουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Η Ρωσία μοιράζεται με το Ιράν πληροφορίες σχετικά με τις παρεμβολές της στα σήματα ελέγχου drone και GPS, σύμφωνα με το James Martin Center for Nonproliferation Studies, μια ΜΚΟ, ενώ στέλνει επίσης στην Ισλαμική Δημοκρατία αιχμαλωτισμένο δυτικό κιτ, το οποίο πιθανότατα θα απογυμνωθεί για τεχνική εξέταση.

Η Βόρεια Κορέα, επίσης, λαμβάνει «πολύτιμες τεχνικές και στρατιωτικές γνώσεις» σχετικά με την απόδοση των πυραύλων της κατά της δυτικής αεράμυνας, σημειώνει η Μίρα Ραπ-Χούπερ, Αμερικανίδα αξιωματούχος ασφαλείας. Οι στρατηγοί της Κίνας μελετούν τις επιδόσεις των HIMARS, των ναρκών και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών -δυνατότητες που αναμένει να συναντήσει σε έναν πόλεμο για την Ταϊβάν- στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέει ο Λάιλ Γκόλντσταϊν, ειδικός σε θέματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Brown.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα