Αύξηση 6,76% σημείωσαν οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από τη Επιθεώρηση Εργασίας σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυξημένα κατά 2,97% είναι και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν φέτος το καλοκαίρι, σε επιχειρήσεις εστίασης και μεταφορών, καταλύματα και ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Εισπρακτικά μέτρα με πολλές ασάφειες – Τι λέει ο κλάδος για τα τέλη κρουαζιέρας

Συνολικά έγιναν 9.059 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 2.569 πράξεις προστίμων, ύψους 8.118.261 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως κάθε 10 έλεγχοι οδηγούσαν σε επιβολή 3 προστίμων στις επιχειρήσεις της λεγόμενης και «βαριάς βιομηχανίας» της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Συνολικά έγιναν 9.059 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 2.569 πράξεις προστίμων, ύψους 8.118.261 ευρώ

Παράλληλα, υποβλήθηκαν 105 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση των ελέγχων και των προστίμων στον τουριστικό τομέα σε βάθος διετίας και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, οπότε σημειώνεται αύξηση 21,06% στους ελέγχους και 34,78% στις διοικητικές κυρώσεις.

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται τα στοιχεία ελέγχων, από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο, ανά επιμέρους κλάδο του τουριστικού τομέα.

Τι ζητούν οι εργοδότες

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Randstad στην οποία απάντησαν 105 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων, το 77% των επιχειρήσεων πρόκειται να προχωρήσει σε προσλήψεις λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, το 73% λόγω της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ το 32% επενδύει στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού για την κάλυψη αναγκών σε σύγχρονες δεξιότητες.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια των επιχειρήσεων, το 71% προβλέπει σταθερότητα στον αριθμό των εργαζομένων, ενώ μόνο το 3% εξετάζει ενδεχόμενες μειώσεις.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας για το 2024, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές απολαβές, ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διαδικασία στελέχωσης των επιχειρήσεων είναι η περιορισμένη εργασιακή εμπειρία και οι εξειδικευμένες δεξιότητες. Το 82% των επιχειρήσεων αναφέρει κυρίως τις μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες ως κυρίαρχο εμπόδιο και το 67% την έλλειψη κλαδικής εργασιακής εμπειρίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου