Άλμα που ξεπερνάει το 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, τις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και του τυφώνα που απειλεί την αμερικανική παραγωγή αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 1,79 δολάρια ή 2,4%, στα 75,69 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκαν κατά 1,87 δολάρια ή 2,7%, στα 72,24 δολάρια.

Wall Street: Διερευνά ακόμη υψηλότερα επίπεδα

«Η αγορά αργού πετρελαίου κοιτάζει απεγνωσμένα προς τις κινεζικές αρχές για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης», εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της αγοράς IG Tony Sycamore.

Τα κίνητρα νομισματικής πολιτικής της Κίνας

H κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο κίνητρό της από την πανδημία για να βγάλει την οικονομία από το αποπληθωριστικό  ρυθμό και να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Το ευρύτερο από το αναμενόμενο πακέτο που προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση και μειώσεις επιτοκίων είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια του Πεκίνου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά από μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων που δημιούργησαν φόβους για παρατεταμένη διαρθρωτική επιβράδυνση.

«Η σημερινή ανακοίνωση θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην άρση των καθοδικών κινδύνων για την τιμή του αργού πετρελαίου» σημειώνει ο Sycamore.

Αλλά για να διαρκέσει το ράλι της τιμής του πετρελαίου, οι διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές της Κίνας πρέπει να συνδυαστούν με επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, εκτιμά ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Αυξάνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, μια βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, οι οποίες σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές σκότωσαν 492 ανθρώπους και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες σε φυγή για ασφάλεια.

Τα χτυπήματα  κινδυνεύουν να τραβήξουν τον παραγωγό του ΟΠΕΚ Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, πιο κοντά στη σύγκρουση με το Ισραήλ και να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι επιθέσεις στη Χεζμπολάχ θα συνεχίσουν να επιταχύνονται. Αυτό έχει προκαλέσει νέους φόβους για την πιθανότητα ενός εκτεταμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει πλήρως την περιοχή» εκτιμά ο Alex Hodes, αναλυτής πετρελαίου στη χρηματιστηριακή StoneX.

Ο δεύτερος τυφώνας που διακόπτει την αμερικανική παραγωγή

Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου, εν τω μεταξύ, προσπαθούν να εκκενώσουν το προσωπικό από τις πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο δεύτερος τυφώνας μέσα σε δύο εβδομάδες είχε προβλεφθεί να διασχίσει τα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου. Πολλές εταιρείες πετρελαίου διέκοψαν μέρος της παραγωγής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities