Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες σχετικά με την «υγεία» των μεγάλων οικονομιών να περνούν σε δεύτερο πλάνο, καθώς μπορεί να υποστηρίξουν νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωαγορές: Με το δεξί μπήκαν στη νέα εβδομάδα

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 8.282 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 18.987 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,28% στις 7.604 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ήταν η δεύτερη ημέρα που το χρηματιστήριο Αθηνών έλαβε ώθηση από την απόδοση της μετοχής της Εθνικής, με το ενδιαφέρον να παραμένει σταθερά εστιασμένο στο επικείμενο placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 1.454,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.445,25 μονάδων (+0,19%) και 1.454,31 μονάδων (+0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 147,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,2 εκατ. τεμάχια αξίας 20,3 εκατ. ευρώ.

Σαφώς και σήμερα οι αγορές παρακολούθησαν το «σήριαλ» της Commerzbank, με τη μετοχή να κλείνει στο +1,5%, μετά το χθεσινό -5,7%, αφού ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε ως «εχθρική» και «μη φιλική» την κίνηση της UniCredit να αυξήσει το ποσοστό της στην τράπεζα.

Τα σχόλιά του ήρθαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της ιταλικής UniCredit ότι είχε αυξήσει το μερίδιό της στην γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για αύξηση της συμμετοχής έως και 29,9%, σηματοδοτώντας ότι ενδέχεται να υπάρχει πρόταση εξαγοράς.

Η Κίνα

Θετικά ωστόσο λειτούργησε το νέο πακέτο τόνωσης που ανακοινώθηκε από την Κίνα, με τους περισσότερους αναλυτές να το υποδέχονται ως ένα ακόμα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν μια σειρά από νομισματικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσής τους να μειώσουν το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά – γνωστά ως αναλογίες υποχρεωτικών αποθεματικών – κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά, πιθανόν να λάβουν ώθηση από την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης. Έτσι, η Anglo-American ενισχύθηκε κατά 7%, ενώ κέρδη περίπου 4,5% σημείωσαν και οι Antofagasta, Glencore και Rio Tinto.

Οι μετοχές αυτοκινήτων ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων σήμερα, με τη BMW να ενισχύεται κατά 3%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Mercedes Benz και η Volkswagen.

Στα μάκρο της ημέρας, το επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας συνέχισε να επιδεινώνεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε από 86,6 τον Αύγουστο σε 85,4 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών παρουσίασε επίσης χαμηλή απόδοση, υποχωρώντας από το 86,5 στο 84,4. Ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 86,3 τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερος από το 86,8 του Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές