Σε νέα υψηλά μπορεί να βρεθούν οι αμερικανικές μετοχές μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζει ο βετεράνος της Wall Street, Εντ Γιαρντένι αλλά προειδοποίησε ότι αν οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είναι προσεκτικοί θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η τελευταία απόφαση πολιτικής αύξησε τις πιθανότητες ενός πλήρους melt up των τιμών των μετοχών. Ο όρος melt up αναφέρεται στην απότομη βελτίωση των επιδόσεων της χρηματιστηριακής αγοράς που οφείλεται σε λόγους άλλους από τις θεμελιώδεις βελτιώσεις στην οικονομία. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί  κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com, όταν ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 220% από το 1995 έως το τέλος του αιώνα  σε 30% από 20%. Ο Γιαρντένι δίνει 80% πιθανότητες ανοδικής πορείας της αγοράς, ενώ διατήρησε μια πιθανότητα 20% για ένα σενάριο όπως αυτό της δεκαετίας του 1970, όταν οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο καταλαμβάνονταν από αστάθεια λόγω του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων.

To σενάριο της ξέφρενης δεκαετίας του 1920

Αλλά υπάρχει ένας ευρύτερος κίνδυνος αν τα πράγματα αρχίσουν να θερμαίνονται.

«Αν υπερθερμάνουν την οικονομία και δημιουργήσουν μια φούσκα στο χρηματιστήριο, δημιουργούν κάποια προβλήματα» εξήγησε ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας Yardeni Research Inc. σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Πρόσθεσε ότι η Fed αγνοεί τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες και οι δύο υποψήφιοι προτείνουν πολιτικές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωρισμό.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επαναλαμβάνουν την εμπιστοσύνη στην απόφασή τους να προβούν σε μια υπερμεγέθη μείωση για να ξεκινήσουν τον κύκλο χαλάρωσης. Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Νιλ Κασκάρι υποστηρίζει τη μείωση κατά μισή μονάδα, αλλά αναμένει μικρότερες κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, ο ομόλογός του στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, υποστήριξε ότι η μεγάλη κίνηση της περασμένης εβδομάδας θα συμβάλει στην προσέγγιση των επιτοκίων σε ουδέτερα επίπεδα, καθώς οι κίνδυνοι διαχείρισης του πληθωρισμού και της απασχόλησης εξισορροπούνται περισσότερο.

Οι μετοχές ξεκίνησαν δύσκολα τον μήνα, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει πτώση άνω του 4% την πρώτη εβδομάδα. Αλλά από τότε, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι οι αξιωματούχοι μπορούν να οργανώσουν μια ήπια προσγείωση έχει αυξηθεί, θέτοντας τον ευρύτερο δείκτη αναφοράς μετοχών σε ρυθμό για τον καλύτερο Σεπτέμβριο του  από το 2019, αν και παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος δεν είναι καλός μήνας για το χρηματιστήριο.

Ο Γιαρντένι στηρίχθηκε και πάλι στην ιδέα του ότι οι αγορές βρίσκονται σε μια νέα περίοδο «Roaring ’20s», που χαρακτηρίζεται από παραγωγικότητα, ανάπτυξη και σημαντικές αποδόσεις μετοχών. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι πιθανότητές του για ένα τέτοιο σενάριο μειώθηκαν στο 50% από 60% προηγουμένως.

Ο μάντης, που συνήθως συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αισιόδοξων προβλέψεων στη Wall Street, έχει στόχο για τον S&P 500 τις 5.800 μονάδες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Bloomberg. Αυτή η κάποτε εντυπωσιακή πρόβλεψη φαίνεται τώρα να συμβαδίζει με πολλούς από τους αισιόδοξους συναδέλφους του, οι οποίοι έχουν σταθερά αυξήσει τις προοπτικές τους για να συμβαδίσουν με το ράλι 20% του S&P 500 φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street