Ράλι σημειώνουν τα κινεζικά ομόλογα σημείωσαν ράλι με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις εμπορικές  τράπεζες και επίσης θα μειώσει το επιτόκιο των reverse repo.

Η απόδοση των 10ετών ομολογιακών τίτλων υποχώρησε κατά 3,2 μονάδες βάσης στο 2,041%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,4 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 2,168%.

Ομόλογα: Η «απαξίωση» της Γαλλίας και η εκδίκηση του Νότου

«Οι αποδόσεις μειώθηκαν λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη χαλάρωσης της PBOC. Η μείωση κατά 20 μονάδες βάσης στο επιτόκιο των reverse repo 7 ημερών είναι η μεγαλύτερη από την κρίση της πανδημίας. Αν και είναι αξιέπαινη, δεν είναι μεγάλη μείωση επιτοκίων» εξηγεί στο CNBC ο Winson Phoon, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος της Maybank.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης θα  λάβουν βραχυπρόθεσμη ώθηση από το κλίμα, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι μια βιώσιμη ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα, η οποία παραμένει ασαφής», πρόσθεσε. Κίνα

Ο διοικητής της PBOC Pan Gongsheng ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών ή το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης.

Aσφαλιστικές εταιρείες και θεσμικοί επενδυτές έχουν συρρεύσει στην αγορά ομολόγων της Κίνας

Το χερσαίο γουάν της Κίνας υποχώρησε στο 7,06 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Αυτή η ξαφνική συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε μετά τη μείωση των επιτοκίων της περασμένης εβδομάδας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε έναν κύκλο χαλάρωσης που μπορεί να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Κίνας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της για να τονώσει την ανάπτυξη εν μέσω αποπληθωριστικών πιέσεων.

Ποιοι επενδύουν στα ομόλογα της Κίνας

Τους τελευταίους μήνες, ασφαλιστικές εταιρείες και θεσμικοί επενδυτές έχουν συρρεύσει στην αγορά ομολόγων της Κίνας, εν μέρει λόγω των περιορισμένων επενδυτικών ευκαιριών σε άλλες αγορές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε κρίση και το χρηματιστήριο δυσκολεύεται να ανακάμψει μετά από αρκετά χρόνια χαμηλών επιδόσεων.

Η σπουδή για αγορά κινεζικών κρατικών ομολόγων μπορεί να είναι μια μορφή «σορταρίσματος» της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προειδοποιεί συνεχώς για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης καθώς οι επενδυτές συρρέουν στα κρατικά ομόλογα.

Τον Ιούλιο, η «Financial News» που συνδέεται με την PBOC επέκρινε την σπουδή για αγορά κινεζικών κρατικών ομολόγων, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως μια μορφή «σορταρίσματος» της οικονομίας.

«Αυτό είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο στην Κίνα που είναι ασφαλές», δήλωσε στο CNBC η Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία-Ειρηνικό στη Natixis. «Τα υπόλοιπα – πίστωση, ίδια κεφάλαια, δεν είναι ασφαλή. Είναι όλο και πιο ανασφαλές. Έτσι, όλοι πηδούν σε κρατικά ομόλογα».

Οι επενδυτές με υπερβολικές αποταμιεύσεις συσσωρεύονται σε ομόλογα επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση σε ξένα περιουσιακά στοιχεία, πρόσθεσε.

Προς μείωση επιτοκίων

Ο διοικητής της PBOC ανέφερε ότι μια μείωση του βασικού επιτοκίου δανείων κατά 0,2-0,25% είναι επίσης στο τραπέζι, αν και δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό ή αν αναφερόταν στο μονοετές ή στο πενταετές LPR. Την περασμένη Παρασκευή, η PBOC διατήρησε τα κύρια επιτόκια δανεισμού αναφοράς στα τρέχοντα επίπεδά τους κατά τον μηνιαίο καθορισμό.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να μειωθούν λόγω της μείωσης του επιτοκίου πολιτικής, δηλαδή του reverse repos 7 ημερών. Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια καταθέσεων θα μειωθούν, γεγονός που θα πρέπει να ευνοήσει και τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο CNBC ο Hao Zhou, επικεφαλής οικονομολόγος της Guotai Junan International.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές