Δεύτερη ημέρα που το χρηματιστήριο Αθηνών έλαβε ώθηση από την απόδοση της μετοχής της Εθνικής, με το ενδιαφέρον να παραμένει σταθερά εστιασμένο στο επικείμενο placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 1.454,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.445,25 μονάδων (+0,19%) και 1.454,31 μονάδων (+0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 147,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,2 εκατ. τεμάχια αξίας 20,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,01% στις 3.544,41 μονάδες, ενώ στο -0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.341,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,60% στις 1.269,52 μονάδες.

Έδωσε τον τόνο και πάλι η Εθνική

Μετά την «επίσκεψη» στα 7,18 ευρώ την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της Εθνικής δείχνει το τελευταίο διήμερο σαφή σημάδια αποσυμπίεσης, ωφελώντας με τη σειρά της και συνολικά την αγορά. Όπως είναι αναμενόμενο, μέχρι να ολοκληρωθεί το placement στην τράπεζα, όλοι οι υπόλοιποι καταλύτες θα «καίγονται» στη σκιά των διαρροών για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του ΟΤ, το placement για το 10%, από συνολικά 18,4% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα, έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο για τεχνικούς λόγους να μετατεθεί κατά μια ήμερα, και συγκεκριμένα για την 1η Οκτωβρίου. Στόχος του Ταμείου, είναι να αντλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από το επικείμενο placement.

Έτσι, το στοίχημα της αγοράς είναι να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που θα δημιουργηθεί από την Εθνική και να διαπεράσει κρίσιμα επίπεδα, αν και η μεταβλητότητα δεν θα λείψει. Οι 1.450 μονάδες πλέον είναι τόσο ημερήσιο όσο και εβδομαδιαίο κρίσιμο επίπεδο, αλλά και το make or break επίπεδο, με τις 1.444 μονάδες να είναι κοντινή επιθετική στήριξη. Όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει και θα δοκιμάσει το επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο των 1.470 – 1.475 μονάδων.

Ο τραπεζικός έχει μπροστά του το επίπεδο των 1.267 – 1.270 μονάδων που πρέπει να διαχειριστεί σε πρώτη φάση. Είναι ο κλάδος που μπορεί να κάνει την διαφορά, καθώς ακόμα και σήμερα ενώ φαίνεται πίσω, έχει τις μεγαλύτερες αποδόσεις για το 2024 μιας και τρέχει με 19% κέρδη από την αρχή του έτους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έπιασε και πάλι τα 7,70 ευρώ, κλείνοντας με κέρδη άνω του 2%, όπως και οι Metlen και Τιτάν, με τις Βιοχάλκο, Cenergy, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι και οι ΔΑΑ, Λάμδα, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Aegean και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Coca Cola, Autohellas, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς όμως καμία να χάσει πάνω από 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών