Η Boeing έθεσε στο τραπέζι μια αύξηση μισθών κατά 30% σε μια προσπάθεια να τερματίσει την απεργία των εργαζομένων, προκαλώντας την οργή των ηγετών των συνδικάτων που κατηγόρησαν την κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών ότι παρακάμπτει τις κανονικές διαπραγματεύσεις, πηγαίνοντας την προσφορά απευθείας στους εργαζόμενους, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η εταιρεία δήλωσε ότι κάνει μια «καλύτερη και τελική» προσφορά, η οποία περιλαμβάνει επίσης καλύτερες συνταξιοδοτικές παροχές από μια συμφωνία που απέρριψαν 33.000 μέλη του συνδικάτου νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Boeing δήλωσε ότι η προσφορά ισχύει μόνο εάν τα μέλη του συνδικάτου ψηφίσουν υπέρ μέχρι την Παρασκευή.

Όμως η Διεθνής Ένωση Μηχανικών και Εργαζομένων Αεροδιαστημικής της περιοχής 751 απέρριψε την προσφορά, λέγοντας ότι η Boeing δεν είχε καμία εξουσία να απαιτήσει ψηφοφορία και ότι τέσσερις ημέρες ήταν πολύ λίγος χρόνος για να προετοιμαστεί για μια τέτοια ψηφοφορία.

Σε… κενό αέρος η Boeing – Απεργίες, απολύσεις και χαμηλό 52 μηνών στη μετοχή

«Αυτή η προσφορά δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης», δήλωσε το συνδικάτο. «Μας την πέταξαν χωρίς καμία συζήτηση. Η εταιρεία αρνήθηκε να συναντηθεί για περαιτέρω συζήτηση- ως εκ τούτου, δεν θα ψηφίσουμε [την Παρασκευή]».

Η Boeing δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε με καλή πίστη με το συνδικάτο και ότι η προσφορά της έκανε «σημαντικές βελτιώσεις» σε σχέση με την προηγούμενη. Η εταιρεία δήλωσε ότι «πρώτα παρουσίασε την προσφορά στο συνδικάτο και στη συνέχεια μοιράστηκε με διαφάνεια τις λεπτομέρειες με τους υπαλλήλους μας».

Η Boeing προσπαθεί να βελτιώσει τα οικονομικά της και τις δραστηριότητές της μετά από πέντε τιμωρητικά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δύο θανατηφόρων συντριβών, μιας παγκόσμιας πανδημίας που περιόρισε τη ζήτηση και, πιο πρόσφατα, ενός περιστατικού κατά το οποίο ένα πάνελ πόρτας ανατινάχθηκε από ένα από τα αεροσκάφη της κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά φέτος, καθώς έχει επιβραδύνει την παραγωγή για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις διαδικασίες κατασκευής και ποιότητας.

Η Boeing προσπαθεί τώρα να εξοικονομήσει μετρητά και να προστατεύσει την επενδυτική της πιστοληπτική αξιολόγηση από το να υποβαθμιστεί σε «junk». Θέτει σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, σταματάει τις παραγγελίες αγοράς με προμηθευτές και παγώνει τις νέες προσλήψεις.

Οι 33.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν από την εργασία τους πριν από 11 ημέρες, αφού απέρριψαν τη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε η ηγεσία του συνδικάτου.

Η προηγούμενη συμφωνία προσέφερε αύξηση 25% και καταργούσε τα ετήσια μπόνους. Η νέα συμφωνία ανεβάζει την αύξηση του μισθού στο 30%, επαναφέρει τα μπόνους, βελτιώνει τις συνταξιοδοτικές παροχές και διπλασιάζει το μπόνους επικύρωσης της προσφοράς σε 6.000 δολάρια.

Η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να υπολείπεται του αρχικού αιτήματος του συνδικάτου για 40%.

Ο μισθός των μηχανικών έχει αυξηθεί κατά 4% τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πολλά μέλη της βάσης παραμένουν θυμωμένα για τους όρους που διαπραγματεύτηκαν το 2014, όταν οι εργαζόμενοι ψήφισαν με ποσοστό 51% έναντι 49% να παραιτηθούν από τις παραδοσιακές συντάξεις τους, ενώ η εταιρεία δήλωσε ότι θα μεταφέρει εργασίες στο μη συνδικαλισμένο εργοστάσιο της Boeing στη Νότια Καρολίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή