Βελτίωση των σχέσεων με τους εργαζομένους οι οποίοι προχώρησαν σε μαζική απεργία και αναδιάρθρωση στα βασικά τμήματα αεροδιαστημικής και άμυνας καθώς και στο τμήμα παραγωγής επιβατικών αεροσκαφών είναι οι πρώτες προτεραιότητες του νέου αφεντικού της Boeing, του Ρόμπερτ «Κέλλι» Όρτμπεργκ. Με το μήνα του μέλιτος να φαίνεται ότι έχει τελειώσει, οι πιέσεις προς τον νέο επικεφαλής της εταιρείας που κατασκευάζει και πουλά σε όλο τον κόσμο επιβατικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, δορυφόρους και πυραύλους πάσης φύσεως, αυξάνονται συνεχώς.

Ειδικά όσον αφορά τους εργαζομένους ο Όρτμπεργκ προσέφερε αρχικά αυξήσεις της τάξης του 25% σε βάθος τετραετίας, για να ανεβάσει στη συνέχεια την προσφορά του στο 30% για το ίδιο διάστημα όταν ξεκίνησε απεργία με κόστος για την εταιρεία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.

Ο Όρτμπεργκ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Rockwell Collins, ανέλαβε τα ηνία της Boeing από τις αρχές Αυγούστου αντικαθιστώντας τον Ντέιβιντ Καλχούν ο οποίος προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκαν απέναντι στην εταιρεία μετά από σειρά ατυχημάτων, αστοχιών, καθυστερήσεων στην παραγωγή και υπερβάσεων κόστους.

Boeing: Απεργίες, απολύσεις και χαμηλό 52 μηνών η μετοχή – Σε κενό… αέρος ο κατασκευστής αεροπλάνων

Ο έπαινος του αφεντικού της Boeing

Η Wall Street επαίνεσε από την αρχή το διορισμό του Όρτμπεργκ στη θέση αυτή. Ο 64χρονος σήμερα μάνατζερ έκανε την Rockwell Collins έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρονικού εξοπλισμού για πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη. Κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, όταν η εταιρεία είχε εξαγοραστεί από την United Technologies.

Η μεγάλη εμπειρία του Όρτμπεργκ στην κατασκευή εξαρτημάτων για αεροσκάφη τον κάνει καλή επιλογή σε μια εποχή που η αλυσίδα εφοδιασμού αεροδιαστημικής και άμυνας προσπαθεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των κατασκευαστών αεροπλάνων και οπλικών συστημάτων για αύξηση της παραγωγής, ανέφεραν στο περιοδικό Forbes παράγοντες του χώρου.

Ανάμεσα στα καθήκοντα του Όρτμπεργκ είναι να βελτιώσει τις σχέσεις τις Boeing με τους προμηθευτές της οι οποίοι είχαν πιεστεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία από τις προσπάθειες του γίγαντα της αεροδιαστημικής να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τα κόστη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα περισσότερα προβλήματα της Boeing έχουν τις ρίζες τους σε δύο δυσλειτουργίες. Πρώτον στο πως αντιμετώπιζαν το εργατικό δυναμικό τους και δεύτερος στο πώς αντιμετώπιζαν την αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Οι κινήσεις

Ανάμεσα στις κινήσεις του Όρτμπεργκ ήταν να ανακοινώσει την αποχώρηση από την εταιρεία του επικεφαλής του ομίλου διαστήματος και άμυνας της Boeing, του Τεντ Κόλμπερτ. Οι δραστηριότητες της Boeing στο διάστημα αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις. Η αποχώρηση του Κόλμπερτ ήλθε σε μια στιγμή που η Boeing προσπαθεί να εξοικονομήσει μετρητά ανακοινώνοντας απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων κι εν μέσω απεργίας περισσότερων από 33.000 εργαζομένων της.

Ο Κόλμπερτ ο οποίος εντάχθηκε στην Boeing το 2009 προερχόμενος από τη Citigroup και τη Ford Motor, ανέλαβε τα ηνία της Boeing Defense and Space τον Απρίλιο του 2022 μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου επικεφαλής του τμήματος.

Το βασικότατο αυτό τμήμα της εταιρείας έχασε δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και το 2022, τα οποία τα στελέχη απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό σε υπερβάσεις κόστους συμβάσεων.

Απώλειες

Επίσης η Boeing έχει χάσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω καθυστερήσεων του προγράμματος να παραδώσει δύο ειδικά μετασκευασμένα Boeing 747-8 για χρήση ως προεδρικά αεροσκάφη των ΗΠΑ -γνωστά ως Air Force One.

Στο κομμάτι της κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών, η Boeing αντιμετώπισε επίσης σημαντικά προβλήματα όταν νέο αεροσκάφος 737 MAX 9 της Alaska Airlines χρειάστηκε να προσγειωθεί εκτάκτως όταν έφυγε στον αέρα κάλυμμα πόρτας.

Επίσης η Boeing συμφώνησε τον Ιούλιο να παραδεχθεί την ενοχή της σε κατηγορία απάτης για συνωμοσία και να πληρώσει τουλάχιστον 243,6 εκατομμύρια δολάρια μετά την παραβίαση συμφωνίας περί μη δίωξης του 2021. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Boeing εν γνώσει της έδωσε ψευδή στοιχεία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) σχετικά με το λογισμικό των αεροσκαφών 737 MAX. Οι μετοχές της Boeing έχουν χάσει περίπου 41% μέχρι στιγμής φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή