Μετά την άμεση αρνητική αντίδραση του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στο «καυτό» θέμα της εξαγοράς  της Commerzbank από την UnitedCredit και τις προειδοποιήσεις για απολύσεις εργαζομένων από στέλεχος της γερμανικής τράπεζας ήλθαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ, που σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης. Την ίδια ώρα το Βερολίνο αναζητά νομικές λύσεις για να εμποδίσει την εξαγορά, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο.

«Το ύφος της προσέγγισης της UniCredit έχει αναστατώσει πολλούς μετόχους και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πουλήσει περαιτέρω μετοχές», δήλωσε ο Λίντνερ  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο του στο Βερολίνο. Χθες ο Σολτς, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη  δήλωσε στο Reuters ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις και οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό για τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί».

Unicredit: Ποιοι την βοήθησαν να χτίσει το μερίδιο στην Commerzbank – Οι μυστικές κινήσεις του Ορσέλ

Η ιταλική τράπεζα χρησιμοποίησε την Barclays  και την Bank of America για να την βοηθήσουν να χτίσει σιωπηρά το μερίδιό του στο 21% της Commerzbank, μια τράπεζα που είναι σημαντική για την χρηματοδότηση των γερμανικών επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε το Βερολίνο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που στις αρχές του μήνα είχε ανακοινώσει ότι θα πουλήσει το πακέτο μετοχών της Commerzbank, που είχε στο χαρτοφυλάκιο της εδώ και μια δεκαετία όταν διέσωσε την εμπορική τράπεζα.

Tα σχέδια του Βερολίνου για την Commerzbank

Σύμφωνα με το Bloomberg οι προσδοκίες της πολιτικής εξουσίας ήταν ότι η εξαγορά θα πραγματοποιούνταν από πλήθος επενδυτών. Αντ’ αυτού, η UniCredit άδραξε την ευκαιρία και αγόρασε ολόκληρο το πακέτο του 4,5% που διατέθηκε, αυξάνοντας το ίδιου μεγέθους μερίδιο που είχε αποκτήσει αθόρυβα πριν από την τοποθέτηση.

Η κίνηση αυτή «έχει εγείρει ερωτήματα» τονίζει ο Λίντνερ

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ έδωσε συνέχεια αποκαλύπτοντας ότι η UniCredit κατέχει πλέον ουσιαστικά το 21% της Commerzbank, σε μεγάλο βαθμό μέσω παραγώγων.

Ο τρόπος με τον οποίο η ιταλική τράπεζα έχτισε τη θέση της στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Σολτς αντιστέκεται σ΄αυτή την εξαγορά. Η κίνηση αυτή «έχει εγείρει ερωτήματα», πρόσθεσε ο Λίντνερ.

Νομικές λύσεις αναζητά το Βερολίνο

Ωστόσο το Βερολίνο δεν φαίνεται να διαθέτει πολλές λύσεις. Δυο πηγές από την γερμανική κυβέρνηση είπαν στο Reuters ότι δεν βρίσκουν τα νομικά όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή της  εξαγοράς.

Το διάταγμα για το εξωτερικό εμπόριο και τις πληρωμές – το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή εξαγορών από χώρες εκτός ΕΕ – δεν εφαρμόζεται επειδή οι τράπεζες τελούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν οι πηγές.

Η κατηγοριοποίηση της γερμανικής τράπεζας ως «κρίσιμης σημασίας υποδομή»,  η οποία θα μπορούσε επίσης να δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη επιρροή, δεν αποτελεί επίσης ρεαλιστική επιλογή, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Η Commerzbank, με περισσότερους από 25.000 επιχειρηματικούς πελάτες, σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών εξωτερικών εμπορικών πληρωμών και περισσότερο από 42.000 προσωπικό, είναι ο άξονας της γερμανικής οικονομίας, η βιομηχανική ατμομηχανή της Ευρώπης.

Η αντίδραση της Ρώμης

Η έντονη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης με τη σειρά της έχει προκαλέσει ενόχληση στην Ιταλία, με αξιωματούχους να λένε κατ’ ιδίαν ότι είναι παράλογο το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στη συνέχεια να τάσσεται κατά μιας πιθανής εξαγοράς της Commerzbank με έδρα τη Φρανκφούρτη, ανέφερε το Bloomberg.

Ο Λίντνερ επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να πουλήσει  το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank μακροπρόθεσμα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πάντα καταστήσει σαφές ότι η Commerzbank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί» είπε στους δημοσιογράφους. «Υπάρχουν λόγοι δημόσιας πολιτικής για αυτό: το κράτος δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε ένα ανταγωνιστικό ίδρυμα μακροπρόθεσμα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την UniCredit να εξαγοράσει την Commerzbank, είπε ότι αυτό είναι θέμα της διοίκησης και των εποπτικών συμβουλίων της τράπεζας.

Κύμα απολύσεων αναμένουν οι εργαζόμενοι

Στη διαμάχη προστέθηκε και η αντίδραση των εργαζομένων στην Commerzbank με το μέλος του εποπτικού συμβουλίου και ανώτερο στέλεχος στο γερμανικό συνδικάτο Verdi να προειδοποιεί για μεγάλο κύμα απολύσεων, Στέφαν Γουίτμαν.

Μιλώντας στο CNBC, είπε ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εάν η UniCredit πραγματοποιήσει με επιτυχία μια επιθετική εξαγορά της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε σίγουρα να [την] αποφύγουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε εσωτερική αναθεώρηση της πιθανής εξαγοράς, η οποία ελπίζει ότι θα δώσει στην τράπεζα μια περίοδο έξι μηνών για να αξιολογήσει την κατάσταση.

«Αλλά εάν [μια επιθετική εξαγορά] είναι αναπόφευκτη, πιστεύουμε ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα εξαφανιστούν, ότι θα υπάρξει άλλη μια σημαντική περικοπή στους κλάδους», τόνισε.

«Θα δούμε συγκεκριμένα ότι η UniCredit δεν θέλει καθόλου όλους τους πελάτες της Commerzbank, αλλά ότι εστιάζει στους υποτιθέμενους καλύτερους πελάτες, δηλαδή στους πλούσιους πελάτες», προέβλεψε ο ίδιος.

«Ανησυχούμε πραγματικά για την οικονομική και επιχειρηματική μας ευθύνη. Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, στο οποίο φυσικά επικεντρώνονται ιδιαίτερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα χάνει πάντα από τη συγχώνευση, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή», είπε.

Μετέφερε ότι το κλίμα είναι «πολύ τεταμένο» εντός της εταιρείας, προσθέτοντας ότι η τράπεζα εξεπλάγη από την ανακοίνωση της UniCredit τη Δευτέρα, την οποία περιέγραψε ως «στροφή 180 μοιρών μέσα σε 48 ώρες».

« [Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ] ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι ήθελε μια φιλική εξαγορά σε συμφωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πολιτικούς. Και χθες μας εξέπληξε η εχθρική απόπειρα εξαγοράς του. Αυτό δεν βγάζει νόημα»

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Οι συζητήσεις σχετικά με την εξαγορά εκτυλίσσονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη Γερμανία. Η κυβέρνηση συνασπισμού, μία από τις πιο αντιδημοφιλείς στην πρόσφατη ιστορία, προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές το επόμενο έτος.

Τα ισχυρά πρόσφατα κέρδη της δεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και του αριστερού BSW πιέζουν την κυβέρνηση συνασπισμού

Η πίεση αυτή είναι ισχυρότερη για το μικρότερο μέλος αυτού του συνασπισμού, το φιλελεύθερο κόμμα FDP, το οποίο διευθύνει το υπουργείο Οικονομικών, υπεύθυνο για την πώληση των μετοχών.

Η συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας επέκρινε τον χειρισμό της πώλησης από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τον «ερασιτεχνικό» και «καταστροφή για τον γερμανικό τραπεζικό τομέα».

Η συμμαχία CDU/CSU επέμεινε στην προσθήκη της  συζήτησης για τη συναλλαγή στην ημερήσια διάταξη της κάτω βουλής την Τετάρτη με τίτλο «Διευκρίνιση των γεγονότων γύρω από την πώληση των μετοχών της Commerzbank που κατέχει η κυβέρνηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή