Ευρεία νομισματικά μέτρα τόνωσης και στήριξης της αγοράς ακινήτων στην Κίνα, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας σε μια προσπάθεια να τονώσει μια οικονομία που αντιμετωπίζει ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις και κινδυνεύει να χάσει τον στόχο ανάπτυξης του τρέχοντος έτους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Pan Gongsheng, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με αξιωματούχους δύο άλλων χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών οργανισμών, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά – γνωστά ως αναλογία υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) – κατά 50 μονάδες βάσης.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μειώσει επίσης το επιτόκιο επαναγοράς επτά ημερών κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%. Τα επιτόκια καταθέσεων και άλλων επιτοκίων θα μειωθούν επίσης.

Κίνα: Μείωσε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο repo – Ετοιμάζει νέα μέτρα ενίσχυσης

Τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων θα μειωθούν επίσης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο, είπε ο Pan, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά, αλλά μπορεί παράλληλα να εγείρει ανησυχίες για την κερδοφορία των τραπεζών.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, επιβαρυνόμενη από την παρατεταμένη κρίση ακινήτων

Ο Pan δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι κινήσεις.

Η Κίνα χάνει τους στόχους της ανάπτυξης

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, επιβαρυνόμενη από την παρατεταμένη κρίση ακινήτων και τις ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια της εργασίας.

«Η κίνηση μάλλον έρχεται λίγο πολύ αργά, αλλά είναι κάλλιο αργά παρά ποτέ», σχολίασε στο Reuters, ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος στο Natixis.

«Με αυξημένο πραγματικό επιτόκιο, κακό κλίμα και χωρίς ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων, η Κίνα χρειάζεται ένα περιβάλλον χαμηλότερου επιτοκίου για να τονώσει την εμπιστοσύνη».

Η κυβέρνηση στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη περίπου 5,0% για το 2024, αλλά ορισμένες επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs , Nomura, UBS και Bank of America, μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας φέτος.

Η πολυετής κρίση των ακινήτων που έχει μειώσει τον πλούτο των νοικοκυριών κατά 18 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχει μειώσει την όρεξη για δαπάνες και έχει ωθήσει την Κίνα στο μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από το 1999.

Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια – τα οποία προσαρμόζονται στις μεταβολές των τιμών – έχουν παραμείνει αυξημένα, αποδυναμώνοντας τον αντίκτυπο οποιασδήποτε μέτριας χαλάρωσης. Η πτώση των εσόδων από τις πωλήσεις γης έχει επίσης συγκρατήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, αφήνοντας τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις να αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και με μικρό εύρος ζώνης για να επενδύσουν σε έργα που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Πού θα φτάσει η οικονομία

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο κατά πόσον η ανάπτυξη της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να πλησιάσει «έστω και λίγο» τον ετήσιο στόχο, δήλωσε ο Κεν Γουόνγκ, ειδικός χαρτοφυλακίου ασιατικών μετοχών στην Eastspring Investments, προσθέτοντας ότι μια επέκταση 4,8% φαίνεται πιο πιθανή για το έτος. «Η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε, «αλλά τελικά το να κάνουμε τον καταναλωτή να ξοδέψει και να ενισχύσουμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη θα είναι το κλειδί για την Κίνα».

Οι οικονομολόγοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg επισήμαναν την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης για τη στέγαση που παρουσίασε η Κίνα τον Μάιο ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Μέχρι στιγμής, η απορρόφηση είναι αδύναμη, καθώς μόνο 29 από τις περίπου 200 πόλεις ανταποκρίθηκαν στην έκκληση να απορροφηθεί η πληθώρα των πλεοναζόντων κατοικιών.

«Χρειάζεται επίσης η PBOC να καθοδηγήσει τη μείωση των επιτοκίων για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole στην Κίνα Xiaojia Zhi, απαντώντας στη μείωση της Δευτέρας.

Η Κίνα έχει ένα παράθυρο την Τετάρτη για να μειώσει το κόστος των μονοετών δανείων πολιτικής της, τα οποία οι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τους τελευταίους μήνες υπέρ των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων για να καθοδηγήσουν την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η PBOC μπορεί να επιλέξει να μειώσει το νέο επιτόκιο πολιτικής της πριν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή στη μεσοπρόθεσμη δανειακή διευκόλυνση.

Η απόφαση της PBOC να μειώσει το 14ήμερο επιτόκιο στο 1,85% από 1,95% σήμερα ήρθε πριν από την εθνική αργία που θα διαρκέσει επτά ημέρες από την 1η Οκτωβρίου. Η PBOC προσφέρει συνήθως δάνεια 14 ημερών πριν από μακρές διακοπές, τελευταία φορά το έκανε τον Φεβρουάριο πριν από την εβδομαδιαία διακοπή του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή