Στα «βολικά κρουασάν 7Days, που συμβάλλουν στην ικανοποίηση των καταναλωτών on the go» αναφέρθηκε ο Dirk van de Put, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mondelez International, στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών πριν λίγες εβδομάδες, εξηγώντας το πώς ο όμιλος αναπτύσσεται μέσω εξαγορών.

Mondelez: «Ποντάρει» στην ποιότητα του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού

Η Chipita, τόνισε, καταγράφει αύξηση όγκου πωλήσεων σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά στην Ευρώπη το τελευταίο 12μηνο, με πρωταγωνιστές τα κρουασάν.

Ακριβώς τα προϊόντα της Chipita που ενσωματώθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Mondelez Ελλάς – Εμπορία Σοκολάτας και Τυποποιημένων Τροφίμων μετά την εξαγορά του εμπορικού κλάδου της Mondelez Eλλάς Snacks Production ήταν και ο λόγος που αυξήθηκε κατά 92,49 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού κολοσσού την οικονομική χρήση του 2023.

Τριπλάσια κέρδη, «χρυσό» μέρισμα στην Mondelez International

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες, η Mondelez Eλλάς, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 262,347 εκατ. ευρώ από 169,848 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τριψήφια ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά της κέρδη (+308,8%) φθάνοντας στα 13,832 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας αποτυπώθηκε και στην εκτίναξη του μερίσματος που θα εισπράξει ο μητρικός όμιλος.

Πιο αναλυτικά, από 3,214 εκατ. ευρώ που διένειμε για τη χρήση του 2022 η εταιρεία το προς διανομή μέρισμα για τη χρήση του 2023 ανέρχεται στα 13,141 εκατ. ευρώ.

Προβλέψεις για πρόστιμο και αποζημιώσεις

Ας σημειωθεί ότι στα οικονομικά στοιχεία για το 2023 υπάρχει και πρόβλεψη ύψους 700.000 ευρώ για πιθανή αποζημίωση που σχετίζεται με τη λήξη ορισμένων εμπορικών συνεργασιών, ενώ έχει σχηματιστεί και «πρόβλεψη προστίμου Transfer Pricing» ύψους 1.021.842 ευρώ «που επιβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης το 2008 στην Cadbury στα πλαίσια του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών. Η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από έφεση του Ελληνικού δημοσίου».

Δεν… μασάει λόγω της πώλησης του κλάδου της τσίχλας

Τον Οκτώβριο του 2023, o όμιλος Mondelez ολοκλήρωσε την πώληση της δραστηριότητάς της τσίχλας στην ανεπτυγμένη αγορά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη, στον όμιλο Perfetti Van Melle.

Στην Ελλάδα η Mondelez συνέχισε να διανέμει τα προϊόντα τσίχλας μέχρι και τον Μάρτιο 2024, οπότε όλη η δραστηριότητα μεταφέρθηκε στην ελληνική εταιρεία Perfetti Van Melle.

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι δεν θα επηρεασθεί σημαντικά από την πώληση της δραστηριότητας της τσίχλας, η οποία αποτελούσε περίπου το 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών της, επικεντρωμένη πλέον στις στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου στα snacks (σοκολάτα, προϊόντα ζύμης κ.λπ.).

Τρία εργοστάσια

Στην Ελλάδα η Mondeléz διατηρεί τρεις μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων οι δύο, σε Λάρισα και Λαμία, εντάχθηκαν στο δίκτυο παραγωγής της εταιρείας μετά την εξαγορά της Chipita.

Συγκεκριμένα, στη Λάρισα παράγονται οι μαρμελάδες Spin Span για την Ελλάδα και τις αγορές διεθνώς, στη Λαμία παράγονται τα προϊόντα bakery για κάποιες αγορές του εξωτερικού, ενώ στην Αθήνα παράγονται τα προϊόντα Merenta, Lacta και Παυλίδης για την Ελλάδα και τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις