Το ραντεβού

Σαν κάτι να κινήθηκε χτες στην χρηματιστηριακή αγορά και βγήκαμε λίγο από το λήθαργο του τελευταίου μήνα.

Μία η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου, μία και οι διαρροές για το πακέτο της Εθνικής, ανέβηκε λίγο το θερμόμετρο των συναλλαγών.

Λέτε να θύμισε άλλες εποχές η παρουσία Αράπογλου στην αγορά; Έχει βαριά ιστορία ο τραπεζίτης που άφησε το στίγμα του στην Εθνική.

Υπερβάλω φυσικά. Ο καταλύτης είναι το placement στην Εθνική και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό.

Το ραντεβού Αράπογλου – Στουρνάρα

Πάντως, αμέσως μετά το… «καμπανάκι» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σηματοδότησε την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Τάκης

Αράπογλου μαζί με τον Πανίκο Νικολάου είχαν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Για αυτό και χρειάστηκε να αναχωρήσουν άρον άρον από την αίθουσα του Χρηματιστηρίου, αφήνοντας τους δημοσιογράφους… ελαφρώς παραπονεμένους αφού δεν είχαν την ευκαιρία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο κ. Αράπογλου ωστόσο μιλώντας σε κάποια πηγαδάκια πριν την έναρξη εκφράστηκε θετικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων αλλά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ψηφιακή εποχή

Αναφορικά με τις στοχεύσεις της Τράπεζας Κύπρου, τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν πως προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων και της ναυτιλίας ενώ η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στα σχέδια. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Όλα πλέον γίνονται από το κινητό άλλωστε…


Συνεχίζεται το αντάρτικο στη Νέα Δημοκρατία

Σας είχα γράψει προ ημερών για τους κυβερνητικούς βουλευτές που ασκούν αντιπολίτευση. Αφού δεν υπάρχει και επισήμως αντιπολίτευση είπαν να σηκώσουν οι ίδιοι τη δική τους σημαία.

Η τακτική θα συνεχιστεί, όπως μαθαίνω. Και αυτή τη φορά οι υπογράφοντες βουλευτές θα είναι περισσότεροι. Έχω μετρήσει 25, αλλά μπορεί και να προστεθούν κι άλλα ονόματα.

Η επόμενη ερώτηση λοιπόν που θα γίνει θα είναι για τις τιμές της ενέργειας.

«Έκαψαν» και πάλι οι λογαριασμοί ρεύματος τον Αύγουστο, όταν οι ανάγκες για ενέργεια ήταν υψηλές.

Ζήτησε βέβαια ο πρωθυπουργός βοήθεια από την Ούρσουλα, αλλά αυτή παρέπεμψε… στο σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Άλλη και αυτή…

Τι ζητούν

Στην ουσία όμως αυτό που ζητούν οι υπογράφοντες είναι… ορατότητα.

Αυτό μου διαμηνύουν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το πώς λειτουργεί το Μαξίμου. Ειδικά οι εξωκοινοβουλευτικοί.

Δεν μπορεί να παρακάμπτονται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόμματος και να αποφασίζει για την πολιτική μια κλειστή ομάδα, μου μεταφέρουν.

Και για να πω την αλήθεια έχουν δίκιο.

Θυμάστε τι σας έλεγα τις παραμονές της ΔΕΘ. Ότι κανείς από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν ήξερε τι να πει για τις προθέσεις του Μαξίμου;

Ε… αυτό βγαίνει προς τα έξω σιγά σιγά.

Μπαγιάτικοι… ισολογισμοί

Πάντως πέραν από τις τιμές ενέργειας, εγώ θα κάνω και μία πρόταση στους όψιμους αντιπολιτευτές.

Να κάνουν μια ερώτηση για το πρωτοφανές φαινόμενο για χώρα του δυτικού κόσμου… σχετικά με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων.

Διότι μιλάμε για καθυστερήσεις ενός ή και δυο ετών!

Δεν μιλάμε για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτές υποχρεούται να δημοσιεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μιλάμε για όσες είναι εκτός… ταμπλό.

«Δεν μπορεί ακόμη και πολυεθνικοί κολοσσοί να μην δημοσιεύουν έγκαιρα τα οικονομικά τους στοιχεία. Είναι αδιανόητο…», σημειώνει κορυφαίος τραπεζίτης.

Οι συγκεκριμένες γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους κάθε αρχή διαφάνειας και ορθής λειτουργίας της αγοράς, προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορείς να γνωρίζεις την πραγματική κατάσταση της εταιρείας αφού τα στοιχεία είναι… το λιγότερο μπαγιάτικα.

Και δεν αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα.

Ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση;


Η πιο hot αγορά

Η Κρήτη είναι από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. Αυτό είναι γνωστό. Όπως επίσης είναι γνωστό πως η κρητική τουριστική περίοδος εκτείνεται μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου – πιθανόν κι αργότερα για κάποιους.

Κι η φημισμένη κρητική διατροφή κάνει πολλαπλά … γκελ εντός κι εκτός Ελλάδος. Όπως αντιλαμβάνεστε η κρητική αγορά είναι η πιο hot αγορά της Ελλάδας. Και τούτο παρά το μικρό της μέγεθος σε σχέση με άλλες περιοχές!

Την υψηλότερη ανάπτυξη

Αναφέρομαι στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων και ιδιαίτερα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Circana που αφορούν στο 12μηνο Ιούλιο 2023 με Ιούλιο 2024, η αγορά της Κρήτης «τρέχει» με ανάπτυξη 5,3%.

Το υψηλότερο ρυθμό απ΄ όλες τις άλλες περιοχές της χώρας – να σκεφτείτε ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βόρειος Ελλάδα εκτός της Θεσσαλονίκης με 4,9%, ενώ η Αττική «αγκομαχάει» με 2%!

Μασούτης και Σκλαβενίτης

Και φυσικά όλες οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου «συνωστίζονται» στην κρητική αγορά. Βέβαια την «μερίδα του λέοντος» καταλαμβάνουν οι Μασούτης και Σκλαβενίτης.

Ο Σκλαβενίτης στην Κύπρο

Και τούτο διότι η πρώτη κατόρθωσε να συνεργαστεί μετοχικά με την ΣΥΝΚΑ – κατέχει το 50% – που η βασική της δύναμη είναι στα δυτικά του νησιού, στα Χανιά και η δεύτερη να εξαγοράσει, από τα δύσκολα ακόμη χρόνια της κρίσης, το μερίδιο που κατείχε η Βερόπουλος στην Μηνάς Χαλκιαδάκης ΑΕ που η δύναμη της είναι στα ανατολικά, στο Ηράκλειο.

Όλοι παρόντες

Από εκεί και μετά βέβαια παρουσία διαθέτουν η Μετρό ΑΕΒΕ, η ΑΒ Βασιλόπουλος – που είχε αγοράσει το δίκτυο της Plus – και φυσικά η Lidl.

Βέβαια η λιανική ή ακόμη και η χονδρική αγορά της Κρήτης είναι η μία πλευρά, η άλλη είναι οι μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων, που λειτουργούν σ΄ όλους σχεδόν τους νομούς του νησιού.

Lidl και ΑΒ

Η Lidl την έχει αξιοποιήσει δεόντως αυτή την αγορά για την παραγωγή προιόντων ιδιωτικής ετικέτας (ελαιόλαδο, παξιμάδια, κριτσίνια κλπ). Ου μην αλλά και η ΑΒ Βασιλόπουλος πράττει αντιστοίχως.

Και θα παρουσιάσει σύντομα τους συνεργάτες της. Καλά οι δύο μεγάλοι έτσι κι αλλιώς τα αξιοποιούν λόγω του ισχυρού δικτύου που διαθέτουν. Η Κρήτη στις δόξες της….

——

Η επόμενη «μάχη της Κρήτης»

Βέβαια στην Κρήτη δεν δίνουν μόνο μάχη τα σούπερ μάρκετ. Αλλά και αρκετοί που θέλουν το καζίνο στις Γούρνες. Το τελευταίο assets της Reds (Ελλάκτωρ).

Τις επόμενες εβδομάδες η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα αναζητήσει μάλιστα τους συμβούλους.

Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, όχι μόνο από τοπικούς εξέχοντες παράγοντες, όπως μαθαίνω, αλλά και από άλλους της ανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε ο τουρισμός που έχει η Κρήτη, είναι το μεγάλο εχέγγυο της επιτυχίας του εγχειρήματος.

Δεν είπε άλλωστε τυχαία ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ότι ο τουρισμός είναι… φρεγάτα της οικονομίας….

——-

Κι άλλο μεγάλο project

Βέβαια η αξιοποίηση του «μικρού Ελληνικού», όπως έχει ονομαστεί το project στις Γούρνες δεν είναι το μόνο εν εξελίξει, καθώς θα τρέξει λίαν συντόμως και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΚΠΑ.

Μάλιστα την έχει αναλάβει ο έμπειρος Μάριος Τσάκας, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ΔΕΔΑ, μιας από τις εταιρείες δικτύων αερίου που εξαγοράστηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas.

Το νέο project είναι τεράστιο, καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει, μέσω κληροδοτημάτων, τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία όπως μαθαίνω μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά.

Αρκεί να μην «μπλέξει» σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories