
Οι αγοραπωλησίες στα ακίνητα «ζεσταίνουν» τα κρατικά ταμεία. Πάνω από 27.000 διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, επαγγελματικά ακίνητα, αγροτεμάχια άλλαξαν χέρια από τις αρχές του έτους με τη συνολική αξία τους να υπερβαίνει τα 2,5 δις. ευρώ όπως αποκαλύπτεται από τα συμβόλαια. Οι εισπράξεις από το φόρο μεταβίβασης άγγιξαν τα 314 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που είχαν ανέλθει σε 260,92 εκατ. ευρώ.
Ακίνητα: Γερασμένα τα σπίτια στην Ελλάδα – «Bουτιά» της ιδιοκατοίκησης
Σε αντίθεση με τις αγοραπωλησίες ακινήτων τα φορο-έσοδα από γονικές παροχές και δωρεές έχουν κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες με τα στοιχεία να δείχνουν μείωση 8,22% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με πέρυσι.
Στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους υποβλήθηκαν περισσότερες από 122.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων
Το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που εφαρμόζεται στις γονικές παροχές κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τους φόρους που εισπράττει το κράτος από γονικές παροχές και δωρεές οι οποίοι ανήλθαν σε 24,46 εκατ. ευρώ έναντι 26,65 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.
Στο μεταξύ στη πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους υποβλήθηκαν περισσότερες από 122.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, πάνω από 55.000 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 36.000 δηλώσεις δωρεών και πάνω από 61.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.
Την ενισχυμένη ροή χρήματος στην αγορά ακινήτων, το έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για επενδύσεις αλλά και το άλμα των εμπορικών τιμών δείχνουν τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νοτίων και βορείων προαστίων του Λεκανοπεδίου.
Δήμος Αθηναίων: Πόσα ακίνητα άλλαξαν χέρι
Στις αγοραπωλησίες ακινήτων ο Δήμος Αθηναίων καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Από την αρχή του έτους άλλαξαν χέρια 3.921 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 327 εκατ. ευρώ.
Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών βγάζουν μάτι. Διαμέρισμα 213 τ.μ. του 1ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1953 αγοράστηκε στην τιμή των 1,8 εκατ. ευρώ ή 8.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή διπλάσια της αντικειμενικής αξίας. Στα Εξάρχεια ένα διαμέρισμα 119 τμ. του 4ου ορόφου που κατασκευάστηκε το 1967 πουλήθηκε στην τιμή των 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στην περιοχή η αντικειμενική αξία έχει οριστεί στα 2.200 ευρώ/τμ.
Ένα διαμέρισμα 246 τμ. του 4ου ορόφου στη Γλυφάδα το οποίο κατασκευάστηκε το 2012 αγοράστηκε σύμφωνα με το συμβόλαιο στην τιμή του 1,6 εκατ. ευρώ ή 6.553 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν στην περιοχή η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 4.250 ευρώ.


Latest News
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Πόσοι Έλληνες έχουν δεύτερη κατοικία – Το βασικό κριτήριο για την αγορά ακινήτου [πίνακας]
Αποκαλυπτική έρευνα της RE/MAX για τις νέες τάσεις στην κτηματαγορά - Τι ισχύει σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη