
Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε στους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής την κρίσιμη ανάγκη να ανακτήσουν το οικονομικό έδαφος που χάθηκε σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο οίκος Scope, αν και διαπιστώνει ότι το χάσμα είναι λιγότερο ευρύ από ό,τι φαίνεται αρχικά, με τις προκλήσεις της ανθεκτικότητας και της παραγωγικότητας να επικεντρώνονται στη νότια Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Scope Ratings, τα τρία μεγάλα σοκ –το χρέος της ευρωζώνης, η κρίση Covid και οι ενεργειακές κρίσεις– εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά στην παραγωγή, μετρούμενη σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης από το 1999, αλλά το χάσμα παραμένει σχετικά μέτριο.
Μάριο Ντράγκι: Πώς θα ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ευρώπη – Η «ακτινογραφία» του σχεδίου ανασυγκρότησης
«Όταν κάνουμε μια μακροπρόθεσμη προβολή, διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία 25 χρόνια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες έναντι των ΗΠΑ από τότε που εισήχθη το ευρώ, αντιπροσωπεύοντας επιδείνωση των σχετικών επιδόσεων αλλά όχι συνολικά», επισημαίνει ο Alvise Lennkh-Yunus, επικεφαλής αξιολόγησης κρατικών και δημοσίων τομέων στο Scope.
«Η υποαπόδοση της Ευρώπης κατά τα τρία τελευταία σοκ ήταν αναμφισβήτητα για τους σωστούς λόγους, επειδή οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εισήγαγαν αυστηρότερες πολιτικές για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ η δημοσιονομική απάντηση ήταν πιο στοχευμένη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», εξηγεί ο Lennkh-Yunus.
Το χάσμα παραγωγικότητας παραμένει
Επιπλέον, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες μειονέκτημα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ σε περιόδους ενεργειακών σοκ ως καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας.
Παρά αυτή την πρόκληση για το υπόλοιπο αυτής της 25ετίας, η ζώνη του ευρώ είχε εξίσου καλές, αν όχι ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ιδίως τη Γερμανία, με την Ισπανία να έχει ακόμη και καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, η Ιταλία και η Γαλλία παραμένουν σε υστέρηση.
«Το βασικό ερώτημα είναι εάν η Ευρώπη είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει παρόμοια σοκ», παραδέχεται ο Lennkh-Yunus.
«Η απάντηση είναι πιθανώς ναι, ιδίως όσον αφορά τη χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ευρώπης, αν και η δουλειά σαφώς δεν έχει γίνει ακόμη όπως τονίζεται από τις πρόσφατες εκθέσεις Letta και Draghi και τις εκτενείς συστάσεις τους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της Ευρώπης».
Η ευρωπαϊκή παραγωγικότητα, ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης, ποικίλλει ευρέως στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι στη βόρεια και δυτική Ευρώπη εργάζονται λιγότερες ώρες αλλά εξίσου αποτελεσματικά με τους αντίστοιχους τους στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πλησιάζουν τα ορόσημα, ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία παραμένει υποτονική.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το ετήσιο δυναμικό ανάπτυξης των ΗΠΑ κυμαίνεται γύρω στο 2% σε σύγκριση με μόνο 1% έως 1,5% για τη ζώνη του ευρώ. Η δυναμική οικονομία της Ισπανίας έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, αλλά η δυσκολία της Γερμανίας να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα αποδεικνύεται αρνητική, καταλήγει ο Scope.


Latest News

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Ο Μασκ τα γυρίζει τώρα για το DOGE - «Σχεδόν κανένας δεν έχει απολυθεί»
Ο Μασκ και η ομάδα του αναφέρθηκαν στο όραμα του DOGE για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «σαν την Apple Store»

Στα 12 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης του Λιβάνου
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την οικονομία της χώρας - Τι αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό

Ξένοι στον ίδιο πλανήτη ΗΠΑ και ΕΕ
Προς τα πού οδεύουν οι σχέσεις των δύο στενότερων αμυντικών συμμάχων και εμπορικών εταίρων του 20ού αιώνα, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ποιο ήταν το μεγάλο επενδυτικό λάθος που παραδέχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ
Η εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως πλήρωσε «πάρα πολλά» για να την αποκτήσει

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές απέναντι στα τουρκικά assets - Τι φοβούνται
Το ποσό αυτό των 25 δισ. δολ. με το οποίο στήριξε τη λίρα η κεντρική τράπεζα αντανακλά το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα για την Τουρκία

Η Αργεντινή αναζητά... 23η διάσωση από το ΔΝΤ και ζητά δάνειο 20 δισ.
Το πακέτο που ζητά η Αργεντινή και η σταδιακή του εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Καμπανάκι Νάγκελ: Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ