
Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, οι οποίες δέχτηκαν τις αναταράξεις των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, αν και η αναβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για τη βρετανική οικονομία έδωσε στήριξη στην αγορά της χώρας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,12%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17% στις 8.268 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,39% στις 18.923 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,50% στις 7.565 μονάδες.
Wall Street: Trading τίτλων, πιέσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία
Σε επίπεδο τίτλων, η SAP υποχώρησε κατά 2,4% μετά από δημοσιεύματα ότι βρίσκεται υπό έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για φερόμενο προκαθορισμό τιμών.
Από την άλλη, η Valmet Oyj σημείωσε άνοδο 9,2%, αφού η φινλανδική εταιρεία μηχανικών εξασφάλισε μια παραγγελία αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη Βραζιλία.
Γεωπολιτικές ανησυχίες και κεντρικές τράπεζες
Υποστηρικτικά σήμερα λειτούργησε η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, προβλέποντας επέκταση της οικονομίας του κατά 1,1% το 2024 και 1,2% το 2025, από τις προβλέψεις του Μαΐου για 0,4% φέτος και 1% το επόμενο έτος.
Οι ευρωπαϊκές αγορές όμως διανύουν μια περίοδο που παρά τις ανοδικές εξάρσεις η μεταβλητότητα δεν έχει αρθεί, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα, ειδικά στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, παραμένει υψηλή.
Άλλωστε, ακόμη και ο CEO της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της παγκόσμιας σταθερότητας έχει επιδεινωθεί. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, ο Ντίμον δήλωσε μιλώντας στο CNBC: «Η προσοχή μου είναι όλη η γεωπολιτική, που μπορεί να καθορίσει την κατάσταση της οικονομίας».
Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα επιτόκια τους έχουν πυροδοτήσει μεγάλες ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες επιδρούν καθημερινά στην εικόνα των αγορών. Πέραν των δυτικών νομισματικών αρχών, άλλωστε, κρίσιμο ρόλο παίζουν και οι τελευταίας αποφάσεις της Κίνας, η οποία ενέκρινε ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο τέλος το θετικό πρόσημο – Επιτάχυναν τα bets στην Εθνική
Ένα πολύ καλύτερο φίνις επιφύλαξαν οι αγοραστές στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά από αρκετές ώρες κατά τις οποίες η αγορά επέτρεψε σε αρκετά χαρτοφυλάκια να πάρουν μέρος των κερδών τους, οι ανοδικές τάσεις κυριάρχησαν στο τελευταίο ημίωρο συνεχίζοντας την ανοδική αντίδραση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 1.462,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.449,14 μονάδων (-0,34%) και 1.462,06 μονάδων (+0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 116,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια αξίας 6,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,51% στις 3.562,53 μονάδες, ενώ στο +0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.348,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 1.279,50 μονάδες.


Latest News

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό

Με πτώση άνω του 1% αρχίζει την εβδομάδα η Wall Street
Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,99% στις 38.753 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,13% στις 5.223 μονάδες

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Μην πυροβολείτε το δολάριο - Τι θα συμβεί αν συνεχιστεί το sell off στα αμερικάνικα assets
Ο απερίσκεπτος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ αύξησε τους δασμούς κατά περίπου δέκα φορές και δημιούργησε οικονομική αβεβαιότητα

Σε χαμηλό 3ετίας το δολάριο - Το παράδοξο με την αγορά ομολόγων
Η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Fed προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές

Στον «ζωολογικό κήπο» των αγορών... Οι μονόκεροι, η Χρυσομαλλούσα και ο μωβ σκίουρος
Ταύροι και αρκούδες, περιστέρια και γεράκια είναι μερικά μόνο από τα πλάσματα που περιγράφουν τις αγορές

Μικτά τα πρόσημα στην Ασία, υπό μεγάλη πίεση ο Nikkei
Οι αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω των διακοπών του Πάσχα

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες