Σε δύο μόλις δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Καρολάιν Έλισον, το πρώην αφεντικό της εμπορικής εταιρείας μέσω της οποίας η FTX έπαιξε δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών, αφού βοήθησε τους εισαγγελείς στην ποινική υπόθεση εναντίον του Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, ιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που κατέρρευσε.

Σε ακρόαση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, ο δικαστής Λιούις Κάπλαν αναγνώρισε ότι η 29χρονη είναι «ειλικρινά μετανιωμένη» και ότι την «εκμεταλλεύτηκε» ο Μπάνκμαν – Φριντ.

Η Έλισον, η οποία έγινε μάρτυρας της κυβέρνησης λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο του 2022, είχε ζητήσει νωρίτερα συγγνώμη για τον ρόλο της στην απάτη.

«Σε όλα τα θύματα και σε όλους όσους έβλαψα. . . Λυπάμαι πάρα πολύ», είπε δακρυσμένη στο δικαστήριο, τονίζοντας ότι νιώθει «βαθιά ντροπή» για τις πράξεις της.

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Άσκησε έφεση και ζητά νέα δίκη ο έκπτωτος «βασιλιάς των crypto»

H σχέση με την FTX

Η ποινή για την Έλισον, ο οποίος διηύθυνε το ταμείο συναλλαγών Alameda Research που συνδέεται με το FTX , έρχεται σε έντονη αντίθεση με την ποινή φυλάκισης 25 ετών που επιβλήθηκε στον Bankman-Fried τον Μάρτιο, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες ποινές στις ΗΠΑ για αντίστοιχα εγκλήματα. Ένα άλλο πρώην στέλεχος της FTX, ο Ryan Salame, καταδικάστηκε σε ποινή 90 μηνών τον Μάιο.

Το FTX ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης στον κόσμο όταν κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022 μετά τις αποκαλύψεις ότι η Alameda είχε κρυφά αποσπάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις πελατών και έκανε ριψοκίνδυνα στοιχήματα.

Η Έλισον, ο οποίος είχε δηλώσει ένοχος για απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ήταν ο πρωταγωνιστής στη δίκη του Μπάνκμαν – Φριντ, καταθέτοντας για τρεις ημέρες.

Απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η Έλισον συνάντησε τον Bankman-Fried στην εταιρεία εμπορικών συναλλαγών υψηλής ταχύτητας Jane Street, πριν φύγει για να ενταχθεί στην Alameda μαζί του. Ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση της εμπορικής εταιρείας και είχε περιγράψει ότι ένιωθε παγιδευμένη και κολλημένη στη στρεβλή ηθική κοσμοθεωρία του πάλαι ποτέ αγαπημένου και συνεργάτη της.

Δύο άλλα πρώην ανώτερα στελέχη της FTX που ομολόγησαν επίσης ένοχοι, ο Nishad Singh και ο Gary Wang, πρόκειται να καταδικαστούν αργότερα μέσα στο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News