
Σε συμπληγάδες έχει βρεθεί ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με την υπόθεση της προτεινόμενης από τη UniCredit εξαγοράς της Commerzbank. Από τη μια είναι οι δεσμεύσεις του απέναντι στο ευρωπαϊκό ιδεώδες της ενδυνάμωσης της οικονομίας μέσω συγχωνεύσεων από τη μια και ένας πιθανός εξευτελισμός με υπολογίσιμο πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την κυβερνητική συμμαχία του από την άλλη.
Η ιταλική UniCredit έχει φέρει σε σοβαρή δύσκολη θέση τη γερμανική κυβέρνηση, με τον Σολτς να δηλώνει αντίθετος με την εξαγορά της Commerzbank μετά την ανακοίνωση της ιταλικής τράπεζας ότι αυξάνει το μερίδιό της στη γερμανική ανταγωνίστριά της στο 21% από περίπου 9%. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «οι μη φιλικές επιθέσεις [και] οι επιθετικές εξαγορές δεν είναι καλές για τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί».
Commerzbank: Μία γυναίκα στα ηνία της τράπεζας – Πώς θα αποκρούσει την επίθεση της UniCredit
«Έχουμε σημειώσει τις ενέργειες της UniCredit — δεν υποστηρίζουμε την εξαγορά», ανέφερε στο Bloomberg αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «κοινοποίησε» αυτή τη στάση στην ιταλική τράπεζα. «Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τη στρατηγική της Commerzbank για ανεξαρτησία», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός αξιωματούχος τη Δευτέρα.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Commerzbank, Uwe Tschaege, φέρεται να εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη εξαγορά από την UniCredit την Τρίτη. Μιλώντας έξω από τα κεντρικά γραφεία του δανειστή στο κέντρο της Φρανκφούρτης, ο Tschaege είπε ότι το μήνυμα ήταν απλό και σαφές: «Δεν το θέλουμε αυτό».
Στην πραγματικότητα, μετά την εκτόξευση του μεριδίου της ιταλικής τράπεζας (εφόσον εγκριθεί από την ΕΚΤ), η UniCredit θα είναι ο πρώτος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τη γερμανική κυβέρνηση που κατέχει το 12%.
Αγκάθι οι προειδοποιήσεις για απολύσεις
Μιλώντας για το θέμα των εργαζομένων, ο Stefan Wittman, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank και αξιωματούχος της στο γερμανικό συνδικάτο Verdi, προειδοποίησε ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank, η οποία απασχολεί περίπου 42.000 εργαζομένους, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εάν η UniCredit πραγματοποιήσει με επιτυχία μια επιθετική εξαγορά της τράπεζας, την οποία, όπως είπε, «ελπίζουμε σίγουρα να αποφύγουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΣ της Commerzbank κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε εσωτερική αναθεώρηση της πιθανής εξαγοράς, η οποία ελπίζει ότι θα δώσει στην τράπεζα μια περίοδο έξι μηνών για να αξιολογήσει την κατάσταση.
Πρόσθεσε, ακόμη, πως «η UniCredit δεν θέλει καθόλου όλους τους πελάτες της Commerzbank, αλλά ότι εστιάζει στους υποτιθέμενους καλύτερους πελάτες, δηλαδή στους πλούσιους πελάτες», προέβλεψε ο ίδιος. «Ανησυχούμε πραγματικά για την οικονομική και επιχειρηματική μας ευθύνη. Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, στο οποίο φυσικά επικεντρώνονται ιδιαίτερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα χάνει πάντα από τη συγχώνευση, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή», είπε ο Wittmann.
Αναλυτές της αγοράς σχολίασαν, μιλώντας στο CNBC, ότι η κίνηση της UniCredit και μάλιστα παρά τις δηλώσεις του CEO της Αντρέα Ορσέλ ότι δεν θα επιδιώξει δέσμευση με την Commerzbank χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης, έχει φέρει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση τη γερμανική κυβέρνηση.
«Εθνικός εξευτελισμός»
«Εάν η UniCredit μπορέσει να πάρει την Commerzbank και να την ανεβάσει στο δικό της επίπεδο αποτελεσματικότητας, θα πρόκειται για ένα άλμα όσον αφορά την αύξηση της κερδοφορίας», δήλωσε ο Octavio Marenzi, CEO της εταιρείας συμβούλων Opimas, στο CNBC.
Αυτό, όμως, αποκλειστικά σε επίπεδο επιχειρηματικών αποδόσεων. «Ο Όλαφ Σολτς, όμως, δεν είναι επενδυτής. Είναι πολιτικός και ενδιαφέρεται πολύ για τις θέσεις εργασίας. Και αν κοιτάξετε τι έχει κάνει η UniCredit όσον αφορά τις θέσεις εργασίας στην Ιταλία ή ιδιαίτερα στη Γερμανία, είναι πολύ εντυπωσιακό», είπε ο Marenzi.
Μια άλλη πλευρά του «καυτού» θέματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού τραπεζικού χάρτη είναι, όπως λέει ο ίδιος ο αναλυτής, ότι προκαλεί και ένα είδος εθνικού εξευτελισμού «που έρχονται οι Ιταλοί και τους δείχνουν πώς να διαχειρίζονται τις τράπεζές τους».
Οι συμπληγάδες του Σολτς
Από την άλλη μεριά, υπάρχει και η αντίφαση που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τον γερμανό καγκελάριο: το γεγονός ότι ο ίδιος ο Σολτς είναι από τους θιασώτες της ολοκλήρωσης μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Σχεδιασμένο στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το συμβούλιο της ΕΕ προχώρησε στη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης για να εξασφαλιστεί ασφαλέστερος χρηματοπιστωτικός τομέας για την ενιαία αγορά, ενώ συγχρόνως αποτελεί ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Εξ ου και ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το αποτέλεσμα της υπόθεσης απόπειρας εξαγοράς της Commerzbank από την Unicredit μπορεί να πυρπολήσει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού στόχου.
Υπό αυτή την έννοια, ο Κρεγκ Κόμπεν, πρώην επικεφαλής παγκόσμιων κεφαλαιαγορών στην Bank of America, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει «πολύ καλούς» λόγους για να εμποδίσει την κίνηση της UniCredit στην Commerzbank, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι συνεπής με τις αρχές γύρω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση .
«Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για την UniCredit να αναλάβει ή να καταλήξει σε συμφωνία για την Commerzbank χωρίς την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης, απλώς ως πρακτικό ζήτημα — αλλά νομίζω ότι η Γερμανία πρέπει να βρει μια νόμιμη δικαιολογία εάν θέλει να παρέμβει [ή ] εάν θέλει να μπλοκάρει την προσέγγιση από την UniCredit», είπε συγκεκριμένα ο οικονομολόγος.
«Η Γερμανία είναι ενταγμένη στην ενιαία αγορά [της ΕΕ], είναι ενταγμένη στο ενιαίο νόμισμα, έχει υπογράψει [την] τραπεζική ένωση και επομένως θα ήταν ασυμβίβαστο με αυτές τις αρχές να εμποδίσει τη συγχώνευση για λόγους εθνικού ενδιαφέροντος», συνέχισε. «Και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά αυτό που διακυβεύεται εδώ: ποιο είναι το νόημα της [της] τραπεζικής ένωσης; Και ποιο είναι το νόημα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος;».
Είναι και η έκθεση Ντράγκι…
Αλλωστε, η επιθετική εξαγορά, την οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προωθεί η ιταλική τράπεζα, συμπίπτει με την πρόσφατη έκθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκ, με κεντρική ιδέα ότι Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις για να επιτύχει τους βασικούς στόχους ανταγωνιστικότητάς της. Ο Ντράγκι, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ανέφερε την «ημιτελή» τραπεζική ένωση στην έκθεση ως έναν παράγοντα που εξακολουθεί να εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών της περιοχής.


Latest News

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές