Η Ιταλία διαπραγματεύεται με τις εγχώριες τράπεζές τους όρους της συνεισφοράς τους, καθώς η χώρα αναζητά έσοδα για να μειώσει το έλλειμμα της που έχει υπερβεί των ευρωπαϊκών κανόνων, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι επεξεργάζεται προτάσεις καθώς διαπραγματεύεται με τις τράπεζες», δήλωσε ο επικεφαλής της UIL Πιερπάολο Μπομπαρμπιέρι στο τέλος της συνάντησης.

Μελόνι: Υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα της Ιταλίας κάτω από 3% εντός 2 ετών

Η τραπεζική ένωση της χώρας ABI ανακοίνωσε προηγουμένως ότι θα μελετήσει «προσωρινά» μέτρα για την προσφορά επιπλέον μετρητών στο δημόσιο ταμείο, λέγοντας ότι οποιοδήποτε σύστημα δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και δεν θα βλάψει τα κέρδη των τραπεζών ή τον ισολογισμό τους.

Το φιάσκο του 2023

Η Ρώμη προκάλεσε το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών τον Αύγουστο του 2023 ανακοινώνοντας φόρο-σοκ 40% επί των εισοδημάτων που είχαν αποκομίσει οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε αργότερα να υπαναχωρήσει και τελικά εισήγαγε μια ρήτρα εξαίρεσης που σήμαινε ότι το μέτρο δεν απέφερε έσοδα.

Η Ιταλία τέθηκε στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την ΕΕ, καθώς το έλλειμμά της το 2023 ανήλθε στο 7,2% του ΑΕΠ

Αυτή τη φορά φαίνεται να θέλει να κινηθεί σε συμφωνία με τον κλάδο.

Αξιωματούχοι από το γραφείο του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι απέκλεισαν τη φορολόγηση των επιπλέον κερδών και δήλωσαν ότι ελπίζουν σε βοήθεια από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που επωφελούνται από απροσδιόριστες «ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες».

Αυτό υποδηλώνει ότι θα ζητηθεί βοήθεια και από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, όπως οι ενεργειακοί όμιλοι.

Ο Τζορτζέτι επιβεβαίωσε τον στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες στη συζήτηση.

Η Ιταλία τέθηκε φέτος στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την ΕΕ, καθώς το έλλειμμά της το 2023 ανήλθε στο 7,2% του ΑΕΠ.

Επιτείνοντας την πρόκληση, η Ρώμη πρέπει να συμμορφωθεί με την τελευταία μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, η οποία απαιτεί έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό μείωσης του συνολικού ελλείμματος και του χρέους από το 2025 σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών, ανάλογα με τις δεσμεύσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις στρατηγικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή