Επικρίσεις από γαλλικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης δέχθηκε ο Μπερνάρ Αρνό, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Louis Vuitton. Αιτία, ένα υπόμνημα προς το προσωπικό του ομίλου που απαγόρευε την επαφή με δημοσιογράφους από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εθνική εφημερίδα Le Monde την Τρίτη, οι ενώσεις δημοσιογράφων στους ομίλους μέσων ενημέρωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα στοχοποιημένα έντυπα. Υπενθύμισαν, δε, στον Αρνό ότι η «αποστολή του Τύπου» δεν είναι να «αναμεταδίδει την επίσημη επικοινωνία εταιρειών και θεσμών» αλλά να ενημερώνει. «Και αυτό αποτελεί έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας», έγραψαν.
Louis Vuitton: Η πτώση του Μπερνάρ Αρνό από την κορυφή του κόσμου
Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, η επιστολή έφερε την υπογραφή δημοσιογραφικών ενώσεων από περισσότερες από δώδεκα μεγάλες εκδόσεις στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Le Figaro και AFP, καθώς και από τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς France Télévision, BFM-TV και France 24. Ενώ και το προσωπικό της Les Echos και της Le Parisien, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο LVMH, υπέγραψε επίσης την επιστολή.
Ο Μπερνάρ Αρνό, στον όμιλο του οποίου ανήκουν τα πολυτελή εμπορικά σήματα Louis Vuitton και Dior, είχε κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ορισμένες από τις δικές του εκδόσεις. Χαρακτηριστική είναι η περσινή αντιπαράθεση με το προσωπικό της Les Echos, αφού οι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι ο δισεκατομμυριούχος απομάκρυνε τον αρχισυντάκτη τους παραβιάζοντας τη συντακτική τους ανεξαρτησία.
Μπερνάρ Αρνό: Το έγγραφο που τον «έκαψε»
Το υπόμνημα προς τα ανώτερα στελέχη του ομίλου με χρηματιστηριακή αξία 309 δισ. ευρώ, εστάλη τον Ιανουάριο, αλλά η ύπαρξή του αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες πριν από την La Lettre.
Σύμφωνα με αυτό, ο Μπερνάρ Αρνό έλεγε στους διευθυντές ότι απαγορεύεται απολύτως να μιλήσει στους δημοσιογράφους σε επτά μέσα: La Lettre, Puck, Miss Tweed, L’Informé, Médiapart, Le Canard Enchaîné και Glitz.paris.
«Καταδικάζω επίσημα κάθε συμπεριφορά που συνάδει με τη διατήρηση σχέσεων με αδίστακτους δημοσιογράφους και την παροχή πληροφοριών ή σχολίων σχετικά με τη ζωή του ομίλου», ανέφερε ο Αρνό. «Οποιαδήποτε παράβαση (και αυτό θα γίνει αναπόφευκτα γνωστό) θα θεωρηθεί σοβαρό παράπτωμα, με τις ανάλογες συνέπειες που συνδέονται με αυτό».
Ο Μπερνάρ Αρνό, στον όμιλο του οποίου ανήκουν τα πολυτελή εμπορικά σήματα Louis Vuitton και Dior, είχε κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ορισμένες από τις δικές του εκδόσεις.
Η απάντηση
Στην ανταπάντησή τους, οι ομάδες δημοσιογράφων υποστήριξαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.
«Η υποχρέωση πίστης στην οποία δεσμεύονται δεν μπορεί να επιτρέψει στον εργοδότη τους να τους στερήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους απαγορεύοντάς τους κάθε επαφή με άτομα της επιλογής τους», έγραψαν.
Η απαγόρευση ήταν επίσης μια παράνομη προσπάθεια να υπονομευθεί η προστασία των πληροφοριοδοτών, πρόσθεσαν.
Ο Μπερνάρ Αρνό δεν είναι ο μόνος
Το περιστατικό είναι το τελευταίο από πολλές συγκρούσεις μεταξύ ιδιοκτητών και προσωπικού στη γαλλική δημοσιογραφία, όπως αναφέρουν και οι FT.
Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας La Provence, που ανήκει στον μεγιστάνα της ναυτιλίας Ροντόλφ Σααντέ, κατέβηκαν σε απεργία τον Μάρτιο, όταν συνάδελφός τους τέθηκε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας ενός πρωτοσέλιδου που επέκρινε την επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μασσαλία για να τονίσει την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Ο συντάκτης αποκαταστάθηκε μετά την εξάπλωση της αναταραχής στην La Tribune και την BFM, η οποία ανήκει επίσης στον Σααντέ.
Εκτός από τις δύο εφημερίδες, ο Αρνό έχει στην κατοχή του επίσης τη Radio Classique και βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς του βδομαδιαίου περιοδικού Paris Match από τον δισεκατομμυριούχο βιομήχανο Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος ελέγχει το δεξιό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό κανάλι CNews.
Ομοίως ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Ξαβιέ Νιελ ήταν ο κύριος μέτοχος της Le Monde μέχρι που πρόσφατα τοποθέτησε το μερίδιό του σε ένα καταπίστευμα.
Latest News
«Οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερη αρσενική ενέργεια» - Τι εννοεί ο Ζάκερμπεργκ
Ο Ζάκερμπεργκ της Meta εκφράζει τη λύπη του για την άνοδο των «πολιτιστικά στειρωμένων» εταιρειών και ζητά «λίγη επιθετικότητα»
Ο παράξενος λόγος που η Birkenstock κυνηγάει «μαϊμούδες»
Ο Γερμανός κατασκευαστής μοντέρνων υποδημάτων με βάση το φελλό κατέθεσε τρεις αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Τι συμβαίνει με τις start up της Silicon Valey - Ποιο project μπαίνει στο συρτάρι
Τεράστιες πρόσφατες συμφωνίες συγκέντρωσης κεφαλαίων για Databricks, SpaceX και OpenAI καθυστερούν περαιτέρω την ανάγκη για ντεμπούτο στο χρηματιστήριο
ΔΝΤ για Τραμπ : Η απρόβλεπτη πολιτική του αυξάνει το κόστος δανεισμού παγκοσμίως
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι οι απειλές του για τους δασμούς αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ