Η κριτική στο κινεζικό καθεστώς δεν είναι συνήθως ευπρόσδεκτη και οι επικριτές τείνουν να απομακρύνονται από τον δημόσιο βίο. Σε μια ακόμη τέτοια περίπτωση, εξέχων οικονομολόγος σε κορυφαίο thin tank της Κίνας τέθηκε υπό έρευνα, τέθηκε υπό κράτηση και απομακρύνθηκε από τις θέσεις του αφού φέρεται να επέκρινε τη διαχείριση της οικονομίας από τον Σι Τζινπίνγκ σε μια ιδιωτική ομάδα συνομιλίας, όπως ανέφεραν γνώστες στην Wall Street Journal.

Η έρευνα του Ζου Χενγκπένγκ, ο οποίος την τελευταία δεκαετία ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Επιστημών στην κρατική Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, έρχεται καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα εντείνει τις προσπάθειες να καταστείλει τα αρνητικά σχόλια για την οικονομική κατάσταση της Κίνας.

Κίνα: Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία

Το Πεκίνο πάλεψε να αναζωογονήσει μια υποτονική οικονομία που επιβαρύνεται από τη βουτιά του τομέα των ακινήτων και το χλιαρό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, αδυναμίες που, λένε ορισμένοι οικονομολόγοι, έχουν επιδεινωθεί από τις προσπάθειες του Σι να ενισχύσει τον κρατικό τομέα, να χαλιναγωγήσει αυτό που θεωρεί καπιταλιστική υπερβολή και να προστατεύσει την Κίνα από ξένες απειλές.

Υπό τον Σι, το κόμμα εξαπέλυσε μια εκτεταμένη καταστολή των διαφορετικών απόψεων, τιμωρώντας τους επικριτές του εντός του κόμματος και πέραν αυτού, με επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς να κρατούνται, να φυλακίζονται ή να εξορίζονται. Οι αρχές έχουν επίσης εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους στα δεδομένα, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την οικονομία της Κίνας.

Οικονομολόγος συλλαμβάνεται μετά από επικρίσεις

Ο οικονομολόγος Ζου, 55 ετών, συνελήφθη την άνοιξη αφού φέρεται να έκανε κάποια μη πολιτικά σχόλια σε μια ιδιωτική ομαδική συνομιλία στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά WeChat, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.

Οι παρατηρήσεις του περιελάμβαναν σχόλια για την οικονομία της Κίνας και συγκαλυμμένη κριτική στον Σι που αναφέρονταν στη θνησιμότητά του, είπε μια πηγή.

Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ποια φερόμενα αδικήματα ήταν το επίκεντρο της έρευνας. Πάντως, ο οικονομολόγος απομακρύνθηκε από τις θέσεις του στο Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών CASS, όπου ήταν επίσης αναπληρωτής γραμματέας της κομματικής οργάνωσης.

Επίσης, το όνομά του έχει εξαφανιστεί από τη διαδικτυακή λίστα του προσωπικού ενός think tank που συνδέεται με το διάσημο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.

Η CASS, μια δεξαμενή σκέψης υπουργικού επιπέδου που υπάγεται άμεσα στο Κρατικό Συμβούλιο, όπως είναι γνωστό το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, συμβουλεύει την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης για τη χάραξη πολιτικής.

Ο οικονομολόγος εργάστηκε για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο think tank, όπου ειδικεύτηκε στα οικονομικά της υγείας, συμβουλεύοντας την κυβέρνηση για πολιτικές που σχετίζονται με τις επισκευές των νοσοκομείων και την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και έγινε σχολιαστής με επιρροή σε τέτοια θέματα. Το 2014 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Επιστημών CASS. Υπηρέτησε επίσης ως ανεξάρτητος διευθυντής στην China Meheco Group, μια κρατική φαρμακευτική εταιρεία, από το 2013 έως το 2015.

Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών

Άγνωστο γιατί κρατείται

Η έρευνα συνέπεσε με μια εκστρατεία κατήχησης για το προσωπικό της CASS, με στόχο την επιβολή της συμμόρφωσης με τους κανόνες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα ηγετικά μέλη του κόμματος έπρεπε να υπογράψουν επίσημες δεσμεύσεις για την ενστάλαξη πειθαρχίας και ότι θα υπακούσουν στις «10 απαγορεύσεις», μια λίστα απαγορευμένων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τη δημοσίευση ακατάλληλου υλικού και ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς έγκριση.

Ο πρόεδρος της CASS Γκάο Ζιάνγκ, ένας ανώτερος ιστορικός που θεωρείται πιστός του Σι, ηγήθηκε προσωπικά του σχεδιασμού και της εκτέλεσης της εκστρατείας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ακαδημία. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι «φοβισμένοι στην καρδιά τους, προσεκτικοί με τα λόγια τους και συγκρατημένοι στις πράξεις τους», είπε ο Γκάο σε μια συνεδρία κατήχησης τον Ιούνιο, ανέφερε η έκθεση.

Η τελευταία γνωστή δημόσια εμφάνιση του Ζου ήταν στα τέλη Απριλίου, όταν μίλησε σε ένα συνέδριο του κλάδου φροντίδας ηλικιωμένων- που διοργανώθηκε από το περιοδικό οικονομικών ειδήσεων Caixin. Εξέφρασε την άποψη ότι η Κίνα θα μπορούσε να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά στο συνταξιοδοτικό της σύστημα βάζοντας τους νεαρούς Κινέζους να πληρώνουν τις συντάξεις των γονιών τους και εκδίδοντας περισσότερα κρατικά ομόλογα, εφόσον οι άνθρωποι παραμένουν σίγουροι για την οικονομία.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε το βάρος για τους νεότερους Κινέζους που ήδη πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και τις χλιαρές προοπτικές εργασίας.

Ο οικονομολόγος επρόκειτο να μιλήσει σε συνέδριο στις 25 Μαΐου. Ωστόσο, στην έκθεση μετά το συνέδριο ο οικονομολόγος δεν αναφερόταν ως ομιλητή ή συμμετέχων. Το όνομά του έχει εξαφανιστεί από τον διαδικτυακό κατάλογο του Ινστιτούτου Οικονομικών Επιστημών CASS με τους κορυφαίους αξιωματούχους του, καθώς και από την ηλεκτρονική λίστα μελών της ακαδημαϊκής επιτροπής του Tsinghua CIDEG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή