Σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μ.β. προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα μεγαλύτερης κίνησης τους επόμενους μήνες στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία.

Ειιδκότερα, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της στο 3,25% και περιέγραψε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση, που θα οδηγήσει το επιτόκιο αναφοράς σημαντικά χαμηλότερα στο τέλος του έτους.

«Το επιτόκιο πολιτικής μπορεί επίσης να μειωθεί στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής φέτος» και «είναι δυνατή μια μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε μία από αυτές τις συνεδριάσεις», ανέφερε η Riksbank. «Το επιτόκιο πολιτικής αναμένεται επομένως να μειωθεί με σαφώς ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως».

Η κίνηση αναμενόταν και από τους 23 οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg, αν και αρκετοί δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο πιο επιθετικής μείωσης, αντίστοιχης με αυτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Με την απόφαση αυτή η Σουηδία ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια στροφή προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ακολουθώντας τα πιο προσεκτικά βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Περιθώρια για νέες μειώσεις

Ο κυβερνήτης Erik Thedeen και οι συνεργάτες του έχουν ενθαρρυνθεί από την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών από τις αρχές του περασμένου έτους που τους δίνει περιθώρια για να ενισχύσουν την οικονομία. Τους τελευταίους μήνες, το μέτρο του πληθωρισμού που η κεντρική τράπεζα στοχεύει να διατηρήσει γύρω στο 2% έχει υποχωρήσει ακόμα και κάτω από αυτόν τον στόχο.

Καθώς η ανάπτυξη είναι υποτονική και η ανεργία αυξάνεται, οι εκκλήσεις για μειώσεις επιτοκίων έχουν αυξηθεί και η Riksbank είπε ότι η νέα της καθοδήγηση θα πρέπει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

«Αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται μια σχετικά μεγάλη μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής προς μια πιο επεκτατική κατεύθυνση, η οποία θα βελτιώσει τα οικονομικά των νοικοκυριών και θα διευκολύνει τις εταιρείες να επενδύσουν», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η Σουηδία έχει αποφύγει τα πιο δυσμενή σενάρια, τα οποία τη χαρακτήρισαν ως τη χώρα στην Ευρώπη που θα μπορούσε να επηρεαστεί περισσότερο από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Ακόμα κι έτσι, η οικονομία του σκανδιναβικού έθνους είναι σε μεγάλο βαθμό στάσιμη για σχεδόν τρία χρόνια. Το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή