
Δεν θα ζητήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank η UniCredit, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Αντρέα Ορσέλ, παρά το γεγονός ότι ο ιταλικός πιστωτικός όμιλος ενδέχεται να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της γερμανικής τράπεζας με ποσοστό 21%.
Ο Ορσέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά» για τη θέση της στην Commerzbank, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης, αλλά προς το παρόν η UniCredit θα πρέπει να θεωρείται επενδυτής.
Commerzbank: Γερμανικές ιαχές για την εξαγορά της- Χωρίς νομικά όπλα στη φαρέτρα
«Συνήθως δεν πιστεύω ότι οι επενδυτές έχουν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε σε συνέδριο της Bank of America. «Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι είναι ακατάλληλο για εμάς να έχουμε θέση στο διοικητικό συμβούλιο, επειδή είμαστε επίσης ανταγωνιστές. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό», πρόσθεσε.
UniCredit: Κινήσεις εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων
Ο ιταλικός όμιλος έχει δημιουργήσει μια μεγάλη θέση στην Commerzbank τις τελευταίες εβδομάδες και θα μπορούσε να μετατρέψει σε 21% του μετοχικού κεφαλαίου με την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά έχει συναντήσει την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης και του διοικητικού συμβουλίου της Commerzbank.
Μετά την άμεση αρνητική αντίδραση του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στο «καυτό» θέμα της εξαγοράς της Commerzbank από την UnitedCredit και τις προειδοποιήσεις για απολύσεις εργαζομένων από στέλεχος της γερμανικής τράπεζας ήλθαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ, που σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης. Την ίδια ώρα το Βερολίνο αναζητά νομικές λύσεις για να εμποδίσει την εξαγορά, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο.
«Το ύφος της προσέγγισης της UniCredit έχει αναστατώσει πολλούς μετόχους και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πουλήσει περαιτέρω μετοχές», δήλωσε ο Λίντνερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο του στο Βερολίνο. Χθες ο Σολτς, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη δήλωσε στο Reuters ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις και οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό για τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί».
Η ιταλική τράπεζα χρησιμοποίησε την Barclays και την Bank of America για να την βοηθήσουν να χτίσει σιωπηρά το μερίδιό του στο 21% της Commerzbank, μια τράπεζα που είναι σημαντική για την χρηματοδότηση των γερμανικών επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε το Βερολίνο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που στις αρχές του μήνα είχε ανακοινώσει ότι θα πουλήσει το πακέτο μετοχών της Commerzbank, που είχε στο χαρτοφυλάκιο της εδώ και μια δεκαετία όταν διέσωσε την εμπορική τράπεζα.


Latest News

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες