Δεν θα ζητήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank η UniCredit, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Αντρέα Ορσέλ, παρά το γεγονός ότι ο ιταλικός πιστωτικός όμιλος ενδέχεται να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της γερμανικής τράπεζας με ποσοστό 21%.

Ο Ορσέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά» για τη θέση της στην Commerzbank, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης, αλλά προς το παρόν η UniCredit θα πρέπει να θεωρείται επενδυτής.

Commerzbank: Γερμανικές ιαχές για την εξαγορά της- Χωρίς νομικά όπλα στη φαρέτρα

«Συνήθως δεν πιστεύω ότι οι επενδυτές έχουν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε σε συνέδριο της Bank of America. «Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι είναι ακατάλληλο για εμάς να έχουμε θέση στο διοικητικό συμβούλιο, επειδή είμαστε επίσης ανταγωνιστές. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό», πρόσθεσε.

UniCredit: Κινήσεις εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

Ο ιταλικός όμιλος έχει δημιουργήσει μια μεγάλη θέση στην Commerzbank τις τελευταίες εβδομάδες και θα μπορούσε να μετατρέψει σε 21% του μετοχικού κεφαλαίου με την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά έχει συναντήσει την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης και του διοικητικού συμβουλίου της Commerzbank.

Μετά την άμεση αρνητική αντίδραση του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στο «καυτό» θέμα της εξαγοράς  της Commerzbank από την UnitedCredit και τις προειδοποιήσεις για απολύσεις εργαζομένων από στέλεχος της γερμανικής τράπεζας ήλθαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ, που σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης. Την ίδια ώρα το Βερολίνο αναζητά νομικές λύσεις για να εμποδίσει την εξαγορά, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο.

«Το ύφος της προσέγγισης της UniCredit έχει αναστατώσει πολλούς μετόχους και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πουλήσει περαιτέρω μετοχές», δήλωσε ο Λίντνερ  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο του στο Βερολίνο. Χθες ο Σολτς, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη  δήλωσε στο Reuters ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις και οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό για τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί».

Η ιταλική τράπεζα χρησιμοποίησε την Barclays  και την Bank of America για να την βοηθήσουν να χτίσει σιωπηρά το μερίδιό του στο 21% της Commerzbank, μια τράπεζα που είναι σημαντική για την χρηματοδότηση των γερμανικών επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε το Βερολίνο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που στις αρχές του μήνα είχε ανακοινώσει ότι θα πουλήσει το πακέτο μετοχών της Commerzbank, που είχε στο χαρτοφυλάκιο της εδώ και μια δεκαετία όταν διέσωσε την εμπορική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή