Μία συνάντηση που ξεχώρισε στο πρόγραμμα της Νέας Υόρκης ήταν αυτή του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελαντί, αλλά και η τριμερής που ακολούθησε με τη συμμετοχή του Κύπριου ομολόγου τους, Κωνσταντίνου Κόμπου.

Στην τριμερή άνοιξαν όλα τα θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και κοινοβουλευτικών.

Ενώ συζητήθηκε και η οργάνωση της επόμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.

Συνεργασία για την ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία έλαβε χώρα στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μία συνάντηση η οποία έγινε στον απόηχο και της επίσκεψης του αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στέλνοντας ένα μήνυμα επαναβεβαίωσης της διατήρησης της στρατηγικής σχέσης του Καΐρου με την Αθήνα, αλλά και τη δέσμευση στο σχήμα της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Κατά τη διμερή συνάντηση Γεραπετρίτη – Αμπντελαντί που προηγήθηκε της τριμερούς έγινε αναφορά στην δρομολόγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου που προγραμματίζεται πριν το τέλος του χρόνου, αλλά και στην στρατηγική σχέση Αθήνας – Καΐρου. Ενώ σημειώθηκε ότι οι σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας δεν επηρεάζουν τους δεσμούς Ελλάδας – Αιγύπτου.

Γέφυρα

Για το Κάιρο άλλωστε η Αθήνα αποτελεί μία γέφυρα στις σχέσεις με την ΕΕ.

Αναφορά έγινε – σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – και στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, το γνωστό και ως πρότζεκτ GREGY.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διμερή συνάντηση Γεραπετρίτη – Αμπντελαντί έγινε συζήτηση, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, και στην Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι το Κάιρο ζήτησε βοήθεια της Αθήνας προκειμένου να προχωρήσουν τα συμφωνηθέντα και δη όσον αφορά τα συμφωνηθέντα για το οικονομικό πακέτο των 7,4 δις. ευρώ ΕΕ – Αιγύπτου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή
Επικαιρότητα |

Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή

Η Κατερίνα Μπατζελή κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου αποκαλούσε τον βουλευτή Νίκο Παππά «κύριο 13-0»

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα
Επικαιρότητα |

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα

Κάθε ταυτότητα θα αναγράφει υποχρεωτικά έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, ο οποίος θα αποθηκεύεται στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο
Επικαιρότητα |

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο

Οι έρευνες νοτίως της Κρήτης και οι παίκτες στο ενεργειακό παιχνίδι – Μαζί με το Βήμα της Κυριακής ο πρώτος τόμος του Λεξικού Κυρίων Ονομάτων, το περιοδικό Vita, η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαθητική εφημερίδα του Ρεθύμνου και όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑGAZINO