Σύσταση «αγοράς» με τιμή στόχο τα 3 ευρώ εξέδωσε για την Παπουτσάνης η Eurobank Equities , σημειώνοντας πως η στρατηγική της εταιρείας που δίνει έμφαση στις δικές της μάρκες (π.χ. φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά που κυκλοφόρησαν πρόσφατα) συμβάλλει στη μείωση του αντίκτυπου των διακυμάνσεων των πωλήσεων που συνδέονται με την εξάρτηση από τρίτους στηρίζοντας τα περιθώρια κέρδους, τα οποία μπορεί να βελτιωθούν ως το 2028 από την λειτουργική μόχλευση και τις οικονομίες κλίμακας.

Με το επενδυτικό της πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες φαίνεται πως θα υποχωρήσουν στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως, οδηγώντας σε ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών βελτιώνοντας επίσης και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

Eurobank Equities: Γιατί διακόπηκε η δυναμική του πρώτου τριμήνου στο ΧΑ

Η μετοχή διαπραγματεύεται με discount (έκπτωση), 35% περίπου έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου και προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου, την ώρα που η ελκυστική μερισματική πολιτική (στο 32-33%) υποστηρίζεται και από τη σταθερή οικονομική θέση με τον καθαρό δανεισμό προς τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να υπολογίζεται στις 1,5 φορές για το τρέχον έτος. Eurobank Equities

Eurobank Equities: Τί εκτιμά για το ΧΑ

Τους λόγους για τους οποίους η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολουθεί μια πλάγια κίνηση τους τελευταίους μήνες, επιχειρεί να στοιχειοθετήσει η Eurobank Equities, η οποία όμως εκτιμά ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένας αγωγός προσφοράς μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (που αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα, την BOC και ενδεχομένως την Cenergy, Trade Estates, Κρι-Κρι), ο οποίος πρόκειται να επιβαρύνει την αγορά και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ξένης ζήτησης.

Το ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 3% από τις αρχές Αυγούστου, σημειώνοντας σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις έναντι τόσο της ευρύτερης Ευρώπης (Stoxx 600 +0,7%) όσο και των αγορών της περιφέρειας (MIB +2,8%).

Οι επιδόσεις επιβαρύνθηκαν κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε σύγκριση με απόδοση κατά 4% που κατέγραψαν οι αντίστοιχες τράπεζες στην ΕΕ.Η σχετική υποαπόδοση το 2ο τρίμηνο έφερε τη συνολική απόδοση του δείκτη του ΧΑΑ από την αρχή του έτους σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με το Stoxx 600 (11%).

Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν επίσης υστερήσει, με λίγες μόνο εταιρείες στο πράσινο από τον Αύγουστο (κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση). Κατά την Eurobank Equities όμως, αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνει τα θεμελιώδη, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναφέρει υγιή αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Η σχετική υποαπόδοση το 2ο τρίμηνο έφερε τη συνολική απόδοση του δείκτη του ΧΑΑ από την αρχή του έτους σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με το Stoxx 600 (11%).

Η ισχυρή δυναμική κατά το 1ο τρίμηνο του 2024 διακόπηκε κάπως από την πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από άλλες τοποθετήσεις τον Μάιο (Metlen, Jumbo). Αυτά τα γεγονότα δημιούργησαν μια «υπερχείλιση προσφοράς», η οποία φαίνεται να επιβάρυνε την ελληνική αγορά, ελλείψει σταδιακής αγοραστικής διάθεσης, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Το τελευταίο ήταν επίσης αποτέλεσμα της απόφασης της MSCI να απόσχει από την τοποθέτηση της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση, αίροντας έτσι έναν βασικό καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου ενώ οδήγησε σε περιορισμένες καθαρές εισροές (εκτός από το placement στην Πειραιώς).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις