«Βρισκόμαστε ήδη στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, οπότε η προσαρμογή όλων μας στις συνθήκες που ορίζουν οι σύγχρονες προκλήσεις είναι αναπόφευκτη και ταυτόχρονα ένα μεγάλο στοίχημα», είπε στον ΟΤ ο Σπύρος Ράπτης, Country General Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο της Schneider Electric, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.

Για τον τρόπο που η εταιρεία συνδυάζει την τεχνολογία με τη βιωσιμότητα, μίλησε ο κ. Ράπτης, αναφερόμενος στις προκλήσεις της εποχής με τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις ενεργειακές ανάγκες, όπως και στην αλλαγή στους διαθέσιμους πόρους αλλά και στη διαχείρισή τους.

Συνεργασία Schneider Electric-Nvidia για Data Centers Τεχνητής Νοημοσύνης

Schneider Electric: Τεχνολογία και βιωσιμότητα μαζί με ΑΙ και IoT

«Αυτή την στιγμή το καυτό θέμα είναι οι μπαταρίες και οι ΑΠΕ -οι πιο δημοκρατικές πηγές ενέργειας στον πλανήτη- ενώ βλέπουμε πόσο μεγάλη είναι η διείσδυση της ψηφιοποίησης, της ΑΙ και του IoT, στοιχεία που τα βιώνουμε ίσως στην αρχή τους, καθώς βγαίνουν εκτός επαγγελματικών χώρων και μπαίνουν στα σπίτια και στη βιομηχανία», πρόσθεσε.

Η Schneider Electric, ως μια εταιρεία με μεγάλη κεφαλοποίηση και τζίρο 36 δισ. με 150 χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, έχει ανταγωνιστικό πλενέκτημα στην αγορά καθώς φέρει τη μεγάλη της εμπειρία και ιστορία, που μετρά δεκαετίες, ήδη από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση.

Ειδικεύεται σε λύσεις για τις αγορές της Ενέργειας και των Έργων Υποδομής, του Κτιρίου, της Κατοικίας, της Βιομηχανίας και των Data Centers, κάνοντας πλέον ένα βήμα παραπέρα με συμβουλευτική για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με ανοιχτά πρωτόκολλα και διασυνδεδεμένες πλατφόρμες.

«Δεν συλλέγουμε πληροφορίες αλλά αξιοπούμε τα δεδομένα, συνδυάζοντας ΑΙ και human intelligence», λέει ο κ. Ράπτης

«Ενώ μέχρι ένα σημείο λειτουργούσαμε για την επισκευή και την τεχνική συντήρηση, εξελίξαμε τις υπηρεσίες μας προς την προβλεπτική συντήρηση, που προϋποθέτει τη μοντελοποίηση της κατάστασης και την πρόβλεψη ακόμη και της παραμικρής βλάβης.

Το επόμενο βήμα είναι η συμβουλευτική, με την οποία θα κατευθύνουμε τους πελάτες μας στο πώς να παράγουν περισσότερα με μεγαλύτερη οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Ράπτης.

Το σημαντικό είναι ότι συνεργαζόμαστε εκτός από τελικούς πελάτες και με ενδιάμεσους, δείχνοντας στην πράξη πώς μπορούν οι πλατφόρμες μας να πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες του συστήματος μέσω big data analytics, όπως τόνισε ο κ. Ράπτης. «Δεν συλλέγουμε πληροφορίες αλλά αξιοπούμε τα δεδομένα, συνδυάζοντας ΑΙ και human intelligence».

Έργα και συνεργασίες

Έχοντας παρουσία πάνω από 50 χρόνια στην ελληνική αγορά και πάνω από 20 στην Κύπρο, με συνολικό αριθμό εργαζομένων τα 130  άτομα, η Schneider Electrics ειδικεύεται στη διαχείριση ενέργειας, τα data centers και τους αυτοματισμούς σε βιομηχανία και σπίτια.

Ως προς τον τομέα των βιομηχανικών αυτοματισμών, ο κ. Ράπτης μίλησε για τη διαχρονική δυσκολία του κλάδου λόγω εσωστρέφειας ως προς τις πληροφορίες.

«Η νοοτροπία φαίνεται πως αλλάζει σταδιακά καθώς αντιλαμβάνονται ότι διευκολύνεται κατά πολύ η παραγωγικότητα και με τον τρόπο αυτό και η ανταγωνιστικότητα, πάντα υπό την ομπρέλα του καλύτερου δυνατού cybersecurity», συμπλήρωσε.

Η εταιρεία δημιούργησε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για το νέο γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ, OPAP Arena, προχώρησε στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής διαχείρισης και της διασυνδεσιμότητας στο Ωνάσειο, ενώ παρείχε ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της LafargeHolcim στο Βόλο και υλοποίησε ένα πράσινο data center στον ποταμό Λούρο.

Schneider Electric

Σε συνεργασία με την Digital Realty, η Schneider Electric αναπτύσσει το υπερσύγχρονο data center Heraklion-1, στο Ηράκλειο της Κρήτης

Η Schneider Electric και τα data centers

Για τη σημασία των data centers μίλησε ο Γιώργος Δριτσάνος, Secure Power VP ΝΑ Ευρώπης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς η Schneider Electric καθοδήγησε το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) να αποκτήσει το δικό του πράσινο κέντρο δεδομένων που χρησιμοποιεί το νερό του ποταμού Λούρου για την ψύξη του εξοπλισμού.

«Το επόμενο πρωτοποριακό βήμα πραγματοποιούμε σε στρατηγική συνεργασία με την Digital Realty, που εδώ και 3,5 χρόνια αναπτύσσει το υπερσύγχρονο data center Heraklion-1, στο Ηράκλειο της Κρήτης, αξιοποιώντας τη διασύνδεση δεδομένων της Ευρώπης μέσω Κρήτης με την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική μέσω του εκτεταμένου δικτύου υποθαλάσσιων καλωδίων», πρόσθεσε.

Ενώ μέσα στον Ιούνιο η Schneider Electric ανακοίνωσε πως θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στις υποδομές των data centers και τις προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia, για να παρουσιάσει τα πρώτα δημόσια διαθέσιμα σχέδια αναφοράς data centers τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτά τα σχέδια πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν τα κριτήρια αναφοράς για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης σε οικοσυστήματα των data centers.

Πρωτοπορία και αυτοματισμοί

Για τον βραχίονα των αυτοματισμών, μίλησε η marketing manager Ξανθή Μενούνου, που βρίσκουν πλέον εφαρμογή και σε μεσαίας κατηγορίας κτίρια, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, με τη συνδρομή εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων.

Ο κ. Ράπτης αναφέρθηκε στην ιδέα του «gadget home πριν το 2008, αλλά ήταν λίγο ανήθικο μέσα στην κρίση να μιλάμε για τεχνολογική πρωτοπορία που κόστιζε. Σήμερα ακόμη και η λογική του smart home, έχει εξελιχθεί σε efficient, sustainable home».

Η εταιρεία πρωτοπόρησε διαθέτοντας ήδη λογισμικό διαμόρφωσης πινάκων μέσης τάσης SF6 & SF6 free, που καταργούνται από 1/1/2026.

Ο Θανάσης Τσακαρισιάνος, End Users & Industrial Integrators – Sales Director, αναφέρθηκε στις δυνατότητες παροχής λύσεων για διαχείριση, τηλε-εποπτεία και έλεγχο των σταθμών παραγωγής με την Extrabit, στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόσφατης οδηγίας του ΔΕΔΔΗΕ για την τηλε-εποπτεία και τον έλεγχο σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μέσω του πρωτοκόλλου IEC 60870-5-104, σε εγκατάσταση συμπαραγωγής με καύσιμο βιοαέριο συνολικής εγκατεστημένης ισχύς >20 MW.

Όπως και στο επίπεδο των εξοπλισμών και το πώς η εταιρεία πρωτοπόρησε διαθέτοντας ήδη λογισμικό διαμόρφωσης πινάκων μέσης τάσης SF6 & SF6 free, που καταργούνται από 1/1/2026.

«Όσο περισσότερο ψηφιοποιείται η οικονομία, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη θα υπάρχει για πόρους. Μέλημα όλων μας είναι η μείωση της φύρας, καθώς προσαρμοζόμαστε στο μέλλον, όπου η ζήτηση γίνεται εκθετικά μεγαλύτερη. Το αύριο βρίσκεται στα data centers που έρχεται να αποτελέσει ένα νέο πυρήνα δραστηριότητας για τη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Ράπτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις