Με την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από ισχυρές επιχειρηματικές ανακατατάξεις, όπως με deals για εξαγορές αλλά και «διαζύγια», ένα κοινοπρακτικό σχήμα η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», δείχνει να χτίζει ισχυρή θέση, στην επόμενη ημέρα της πράσινης μετάβασης.

Ο λόγος, για την κοινή επένδυση των δύο μεγάλων ομίλων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil. Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», η εταιρεία που κατέχουν εξ’ ημισείας ανοίγει νέο δρόμο στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και φιλοδοξεί να καταστεί game changer στην περιοχή.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL: Εγκαταστάθηκε ο αεριοστρόβιλος του CCGT Κομοτηνής

Η εμπορική λειτουργία της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2025

Στην πρίζα η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής»

Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil ολοκλήρωσαν την σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) στη γεωστρατηγικής σημασία περιοχή της Κομοτηνής.

Εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίησαν την επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ κατασκευάζοντας το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 877 MW.

Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτική Κομοτηνής» τέθηκε ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία δίνοντας στο σύστημα τις πρώτες πολύτιμες MWh (μεγαβατώρες) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εμπορική λειτουργία του αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Σε κοινή πορεία στο νέο τοπίο της ηλεκτρικής ενέργειας οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil

Ισχυρή συμμαχία

Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, επί της ουσίας επέλεξαν κοινή πορεία στο νέο τοπίο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Έναν χάρτη ιδίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αναδιατάσσεται μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι δύο όμιλοι φρόντισαν εγκαίρως να χτίσουν ισχυρή συμμαχία και να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση.

Η αφορμή ήταν η μετάβαση στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας και η ανάγκη για ασφαλή μετάβαση σε αυτήν με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου αλλά και η διορατικότητα των μετόχων των ελληνικών ομίλων να καλύψουν την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όλες οι εκτιμήσεις διεθνών και εγχώριων ερευνητικών φορέων, έδειχναν το έλλειμμα ισχύος στις γειτονικές αγορές πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και εντός συνόρων λόγω του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων.

Καθετοποίηση

Οι δύο όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ενέργειας με τις ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και NRG (Motor Oil) με τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής προχωρούν σε περαιτέρω καθετοποίηση των δραστηριοτήτων τους και περαιτέρω ενδυνάμωση των συνεχιζόμενων αυξανόμενων μεριδίων τους στη λιανική ρεύματος.

Η νέα μονάδα, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής είναι εξοπλισμένη με τον πλέον σύγχρονο αεριοστρόβιλο της Siemens HL- classturbine, τον SGT5-9000 HL κατατάσσοντας τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς καθώς η απόδοση του ξεπερνάει το 64%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια