Με κάθε επισημότητα εισέρχεται στην τελική ευθεία το εγχείρημα για τη δημιουργία ενός υγιούς πέμπτου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από την έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για βασική πτυχή της συμφωνίας μεταξύ των δύο βασικών της μετόχων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εξυγίανση, το μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των εργασιών του νέου σχήματος που έχει προκύψει μετά τη συγχώνευσή της Attica Bank και της Παγκρήτιας.

Attica Bank – Παγκρήτια: Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 33,2 εκατ. – Το μήνυμα Βρεττού

Πού θα πάνε τα κεφάλαια της ΑΜΚ της Attica Bank

Όπως ανέπτυξε κατά την ομιλία της η CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού, τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα αξιοποιηθούν για τα ακόλουθα:

Πρώτον, για τη μείωση του δείκτη καθυστερήσεων κάτω από τα επίπεδα του 3% έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος σήμερα στην ελληνική αγορά.

Αυτό θα καταστεί εφικτό με την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του νέου ομίλου στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».  Με τον τρόπο αυτό θα αποενοποιηθεί η συντριπτική πλειονότητα των επισφαλειών που σήμερα ξεπερνούν το 60% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Με την ενίσχυση που θα λάβει από την έκδοση νέων μετοχών, όχι μόνο θα καλυφθούν οι ζημιές που θα προκαλέσουν αυτές οι συναλλαγές, αλλά η τράπεζα θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαίου αρκετά πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Δεύτερον, η διοίκηση της Attica Bank θα εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με στόχο τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική, προς όφελος των πελατών της.

Τρίτον, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή αναβάθμιση. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές και σε αναβαθμίσεις συστημάτων.

Συγκεκριμένα, θα βελτιωθούν οι ψηφιακές υπηρεσίες και η εμπειρία του πελάτη, χωρίς όπως είπε η κυρία Βρεττού, «να παραγνωρίσουμε ή να υποτιμήσουμε τη σημασία της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, όπου ο πελάτης το επιθυμεί».

Τέταρτον, για την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας, η οποία θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%.

Το μήνυμα Βρεττού

Κατά την CEO της Attica Bank, στόχο αποτελεί η ενίσχυση της θέσης στην αγορά, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας της. «Η τράπεζα εστιάζει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, αλλά και όλων των μεγεθών» τόνισε σχετικά.

Κατά την ίδια, «η ανάγκη της αγοράς είναι υπαρκτή και η δική μας δυναμική είναι προφανής προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό».

Συμπλήρωσε πάντως πως «στόχος μας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας για να δανειοδοτηθούν. Δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που οδήγησαν τις δύο τράπεζες στην αδιέξοδη κατάσταση του παρελθόντος που κληρονομήσαμε».

Πέμπτον, από τα αντληθέντα κεφάλαια ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου Tier II, εκδόσεως της τράπεζας και λήξης του 2028, που έχει στην κατοχή του το δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε η κυρία Βρεττού, η τράπεζα θα επιτύχει υψηλή καθαρή κερδοφορία, που θα της επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη διανομή μερίσματος.

Το χρονοδιάγραμμα

Εξάλλου, παρουσίασε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας των μετόχων της.

Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ομάδες στελεχών τους έχουν ξεκινήσει την ομογενοποίηση του προϊόντικού χαρτοφυλακίου.

Στο πλαίσιο αυτό, διατίθενται ήδη τα πρώτα κοινά προγράμματα σε δάνεια (στεγαστικό, κεφαλαίου κίνησης) και στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ  οι πελάτες τους εξυπηρετούνται χωρίς κανένα κόστος από το δίκτυο ΑΤΜ / καταστημάτων των δύο brands.

«Ήδη Attica Bank και Παγκρήτια λειτουργούν ως ένα ενιαίο σχήμα», σημείωσε η κυρία Βρεττού, κάνοντας αναφορά στην ανέξοδη εκτέλεση εμβασμάτων μεταξύ λογαριασμών που τηρούνται σε αυτές.

Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν τα εξής:

Στις 4/10 αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού της αύξησης κεφαλαίου από την  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

– Στις 8/10 θα πραγματοποιηθεί η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση και στις 11/10 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους στο ΧΑ, μετά το reverse split που θα έχει προηγηθεί.

– Στις 24/10 θα ολοκληρωθεί η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων και οι νέες μετοχές της έκδοσης θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ταμπλό

– Το σχήμα κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπει και την έκδοση τίτλων κτήσης (warrants), τα οποία θα δοθούν σε όλους τους μετόχους. Το ΤΧΣ θα παραιτηθεί από το σχετικό δικαίωμα και θα το μεταβιβάσει στον ιδιώτη μέτοχο.

Το ποσοστό της Thrinvest

Με την άσκησή τους, το ποσοστό της Thrivest θα αυξηθεί έως και την περιοχή του 58%, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα πέσει στη ζώνη του 35%.

Οι νέες μετοχές από τα warrants θα τεθούν προς διαπραγμάτευση εντός του Νοεμβρίου.

– Το Δεκέμβριο αναμένεται να εκτελεστούν οι συναλλαγές αποενοποίησης των κόκκινων δανείων, μέσω τιτλοποιήσεων.

– Στις αρχές του 2025 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση Attica Bank και Παγκρήτιας και το σχήμα που θα προκύψει, θα ξεκινήσει, υπό νέα επωνυμία, τις εργασίες του στην εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Vodafone Ελλάδος: Θετικό το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους – Στα 541 εκατ. ευρώ τα έσοδα
Επιχειρήσεις |

Στα 541 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Vodafone Ελλάδος κατά το α' οικονομικό εξάμηνο

Η Vodafone επιβεβαίωσε την προσήλωση στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέσα στην προσεχή πενταετία, με επέκταση της υποδομής οπτικών ινών και συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G