Να τα αλλάξει όλα φιλοδοξεί η Inga Dengel, η νέα γενική διευθύντρια της PepsiCo Hellas εδώ και ενάμισι χρόνο.

Ρωσικής καταγωγής αλλά μεγαλωμένη στη Γερμανία και με σύζυγο Έλληνα, η κα Dengel επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για τη μεγάλη αντεπίθεση της πολυεθνικής στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των αναψυκτικών όπου η Coca Cola 3E κατέχει μακράν το ισχυρότερο μερίδιο.

PepsiCo: Φέρνει στην Ελλάδα το 60% της παραγωγής αναψυκτικών

Παρότι τα αναψυκτικά της PepsiCo δεν διεκδίκησαν ποτέ δάφνες ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά, ενώ ακόμη κι η πλέον ιστορική μάρκα στον χώρο των αναψυκτικών, η ΗΒΗ, αποσυνδέθηκε από τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, η κα Dengel και η ομάδα της πιστεύουν ότι η εν Ελλάδι θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, ο οποίος έκλεισε το 2023 στα 238,28 εκατ. ευρώ, αυξημένος πάνω από 18%, με την εταιρεία να παρουσιάζει κέρδη για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου οι άνθρωποι να νιώσουν σιγουριά για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Στοχεύουμε όχι μόνο στην επόμενη μέρα αλλά και στη μέρα μετά από αυτήν», σημείωσε η κα Dengel κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της εταιρείας.

Πώς η PepsiCo θα ξεκλειδώσει η αγορά του Ho.Re.Ca.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και υλοποιώντας σε πρώτη φάση τον επαναπατρισμό του 60% της παραγωγής των αναψυκτικών της PepsiCo μέσω συνεργατών, μιας και έχει αποκλειστεί η πιθανότητα επαναδημιουργίας εργοστασίου από την πολυεθνική στην Ελλάδα, η επικεφαλής έχει βάλει μπρος το project «ξεκλειδώματος» του Ho.Re.Ca.

Πρόκειται για μια αγορά με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, η ανάπτυξη της οποίας, σύμφωνα με την κα Dengel, συμβάλλει ταυτόχρονα και στην ενίσχυση της λιανικής, καθώς οι καταναλωτές συνδέονται μακροπρόθεσμα με τη μάρκα.

Μάλιστα το γεγονός ότι τα αναψυκτικά της PepsiCo ξεκινούν από ένα αρκετά χαμηλό μερίδιο, που δεν ξεπερνά το 10% στο σύνολο της αγοράς (retail και out of home), θεωρείται ευκαιρία από τη διοίκηση.

Το σχέδιο της κα Dengel για να ενισχυθεί η θέση της PepsiCo στην αγορά εκτός σπιτιού βασίζεται σε μια λογική «πόρτα – πόρτα». Δηλαδή της προσέγγισης επιδραστικών επιχειρηματιών της εστίασης που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν trend, ενώ δεν απαιτείται αποκλειστικότητα.

Ήδη η ομάδα πωλήσεων της Βορείου Ελλάδας με αυτή την πρακτική έχει πετύχει να αυξήσει το μερίδιο των αναψυκτικών Pepsi στην αγορά της Θεσσαλονίκης και τώρα θα επιχειρηθεί το ίδιο μοντέλο να εφαρμοστεί και στη μεγαλύτερη και δυσκολότερη αγορά της Αθήνας, καθώς και σε όλη τη χώρα, βάζοντας αυτή την ομάδα μπροστά.

Οι συνεργασίες στην παραγωγή

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική απόφαση για τον επαναπατρισμό μέρους της παραγωγής, που μετράει ήδη δύο χρόνια σχεδιασμών -όπως έχει αναφέρει ο ΟΤ- και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο εφέτος, ήδη η ΗΒΗ παράγεται στο εργοστάσιο της ΕΨΑ στην Αγριά Βόλου, ενώ το σχετικό συμβόλαιο έχει ισχύ για περίπου δύο χρόνια ακόμη. Στο ίδιο εργοστάσιο γίνεται και η εμφιάλωση σε αλουμινένιο κουτί για το συγκεκριμένο προϊόν.

Τον Νοέμβριο του 2016 η εταιρεία με το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της στα Οινόφυτα ανακοίνωσε πως διακόπτει την παραγωγή αναψυκτικών στην Ελλάδα και αποφάσισε τη μεταφορά της στη Ρουμανία

Επιπροσθέτως η παραγωγή των αναψυκτικών σε πλαστική συσκευασία PET θα γίνεται στο εργοστάσιο της NU Aqua στο Λουτράκι, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προστεθεί και παραγωγή στο γυαλί.

Επίσης μέρος της παραγωγής αναψυκτικών σε κουτί αλουμινίου είτε θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΨΑ, είτε σε συνεργασία με άλλο εργοστάσιο στην Ελλάδα που να διαθέτει παραγωγική δυνατότητα για να καλύψει της ανάγκες της PepsiCo.

Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2016 η εταιρεία με το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της στα Οινόφυτα ανακοίνωσε πως διακόπτει την παραγωγή αναψυκτικών στην Ελλάδα και αποφάσισε τη μεταφορά της στη Ρουμανία, ενώ είχε προηγηθεί το 2013 η διακοπή παραγωγής της μονάδας εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις