Στοχευμένους ελέγχους πραγματοποιεί η Επιθεώρηση Εργασίας στο πλαίσιο της ελεγκτικής της δράσης και για την τήρηση της νομοθεσίας για τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, αξιοποιώντας δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσω της χρήσης ειδικών αναφορών για τις δηλώσεις αναπροσαρμογής των αποδοχών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΦΕ, μέχρι σήμερα ελέγχθηκαν 1.170 επιχειρήσεις και οι αποδοχές 8.518 εργαζόμενων. Σε 286 επιχειρήσεις και 1.949 εργαζόμενους διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια. Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας επήλθε συμμόρφωση, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται.
Επιθεώρηση Εργασίας: Κάθε 10 έλεγχοι και 3 πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις
Η Επιθεώρηση Εργασίας, απευθυνόμενη σε κάθε εργαζόμενο, τονίζει:
- Είναι παράνομο να σας πληρώνει ο εργοδότης σας λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό, γι’ αυτό ελέγξτε τον μισθό σας και μιλήστε με τον προϊστάμενό σας ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την αύξηση του μισθού που δικαιούστε. Ο κατώτατος μισθός είναι νόμος και όχι επιλογή!
- Μπορείτε να καταγγείλετε τον εργοδότη σας, εάν σας υποαμείβει. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επιθεώρηση Εργασίας για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί, απευθυνόμενοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής σας. Η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει κάθε καταγγελία που λαμβάνει. Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας σας, όχι μόνο τις δικές σας. Εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποιος έκανε την καταγγελία.
- Η Επιθεώρηση Εργασίας θα διαπιστώσει εάν σας οφείλονται χρήματα και θα πει στον εργοδότη σας να σας τα καταβάλει απευθείας. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα κλείσει την υπόθεση έως ότου σας καταβληθούν οι οφειλές και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση θα επιβάλει κυρώσεις.
- Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο.
Συγκεκριμένα, μετά από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης υπ΄ αριθ. 25058/29.03.2024 (ΦΕΚ1974/Β/29.03.2024), ο νόμιμος κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο που ισχύει από 1 Απριλίου 2024 για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες αντίστοιχα όλης της χώρας, έχει ως ακολούθως:
α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα οκτακόσια τριάντα ευρώ (830,00 €) και
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα τριάντα επτά ευρώ και επτά λεπτά (37,07 €).
Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 33 του ν.5053/2023 (Α΄ 158), σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024.
Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:
α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις (3) τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα (9) ετών και άνω.
β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι (6) τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ (18) ετών και άνω.
Επιπλέον, οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον (κατά τα ανωτέρω οριζόμενα) νόμιμο κατώτατο μισθό και νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον μισθό, την απόδειξης της προϋπηρεσίας, τον υπολογισμό της αλλά και την άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων σας δείτε εδώ.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη