
Φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 311,16 MWp της Metlen Energy & Metals στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Λάρισας, χρηματοδοτεί η Eurobank στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Η Eurobank ως μοναδική τράπεζα, και το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της «Εγνατία Εκμετάλλευση και Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε.», θυγατρικής της εταιρείας METLEN Energy & Metals (METLEN), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Η χρηματοδότηση από τη Eurobank
Η χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της κατασκευής 54 Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) Σταθμών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, ονομαστικής ισχύος 311,16MWp και συνολικού προϋπολογισμού €221,5 εκατ., ενώ περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου συνολικού ύψους €67,2 εκατ. από την Eurobank, με αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων ύψους €109,9 εκατ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της «Εγνατία», ύψους €44,3 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της Εταιρείας.
Τα Φ/Β έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025 ενώ θα αναπτυχθούν στις Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Λάρισας όπου θα εγκατασταθούν 504.588 Φ/Β πλαίσια με τεχνολογία δύο όψεων (bifacial).
Μετά την αποπεράτωση και τη σύνδεση με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η παραγωγή των συγκεκριμένων Φ/Β Σταθμών αναμένεται να φθάνει τις 461,422 MWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες 46.142 νοικοκυριών και που εκτιμάται ότι πρόκειται να καλύψει, σχεδόν, το 1,03% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, με τη λειτουργία των σταθμών εκτιμάται πως θα αποτρέπεται η εκπομπή 184.568 t CO2 ετησίως.
Για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού έργου «Εγνατία», που εντάσσεται στον πυλώνα Πράσινη Μετάβαση του ΤΑΑ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Eurobank Headquarters, παρουσία του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Ορέστη Καβαλάκη, του Chief Treasury & IR Officer της METLEN, κ. Χρήστου Γαβαλά και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, κ. Κωνσταντίνου Βασιλείου.
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, επισήμανε: «Η επένδυση που ξεκινάει με την υπογραφή αυτής της σύμβασης στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για 46.162 νοικοκυριά από ανανεώσιμες πηγές. Το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το δανειακό του πρόγραμμα διευκολύνει και επιταχύνει την υλοποίηση μεγάλων έργων που συμβάλλουν στην προώθηση των ΑΠΕ, στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και κατ’ επέκταση στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.».
Ο Chief Treasury & IR Officer της METLEN κ. Χρήστος Γαβαλάς, τόνισε: «Ta εν λόγω φωτοβολταϊκά έργα εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της METLEN για την παροχή ανταγωνιστικής ενέργειας τόσο για ίδια κατανάλωση, όσο και προς τρίτους. Η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα φέρει πιο κοντά στην ολοκλήρωση ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα και θα συμβάλει στην δημιουργία του κορυφαίου utility ενέργειας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστούμε τη Eurobank και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αποτελεσματική συνεργασία.».
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, σημείωσε: «Η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας με την Metlen, μια κορυφαία εταιρεία με εθνική αλλά και παγκόσμια παρουσία, για την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνολικής ισχύος 311,16MWp, συνιστά μία ακόμη σημαντική συναλλαγή που θα ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η χρηματοδότηση αυτή αποδεικνύει τη δέσμευση της Eurobank για τη στήριξη έργων που στοχεύουν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ομάδες του Υπουργείου, της Metlen και της Τράπεζάς μας, για την εποικοδομητική συνεργασία.».
Η εξασφάλιση ολοκληρωμένων λύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου, μέσω και του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0 να υλοποιήσουν υγιή επιχειρηματικά σχέδια και να εκσυγχρονίσουν τις λειτουργίες τους προάγοντας την απασχόληση και την καινοτομία, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη στρατηγική προτεραιότητα για την Eurobank._


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική