
Σε έναν… ασταμάτητο αγώνα δρόμου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.
Τα διεθνή κεφάλαια εκτιμάται πως θα συμβάλλουν όχι μόνο στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ενίσχυση των μισθών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα.
Χατζηδάκης στο Bloomberg: Στόχος να μειωθεί το χρέος στα προ του 2009 επίπεδα
Η συνάντηση Μητσοτάκη με funds στη Νέα Υόρκη
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες της αγοράς θέλουν τον πρωθυπουργό να συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη – εκτός απροόπτου- με εκπροσώπους κορυφαίων funds, στο πλαίσιο του ταξιδιού που πραγματοποιεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ανάμεσα σε αυτά λέγεται πως θα είναι εκπρόσωποι των Lazard, Morgan Stanley, Blackstone και Citi, οι οποίοι θα περιμένουν να ακούσουν την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπό προϋποθέσεις μια επιτυχημένη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την έλευση περισσότερων επενδύσεων. «Οι ξένοι που έχουν βάλει στα ραντάρ τους την Ελλάδα, αναμένουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θα θέσουν και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη», σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν.
Τα δέλεαρ
Πώς μπορεί να δελεάσει σήμερα η Ελλάδα τους υποψήφιους επενδυτές; Και να τους πείσει να βάλουν το χέρι στην τσέπη; Ποιο «story μπορεί να πουλήσει» η ελληνική κυβέρνηση στα ξένα funds που αναζητούν ευκαιρίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης;
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η χώρα έχει στην φαρέτρα της κάποια σημαντικά «όπλα», τα οποία μπορεί να αποφέρουν καρπούς.
Πλην της «σκληρής» Moody’s, όλοι οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης έχουν ανάψει πράσινο στην αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και την επιστροφή της οικονομίας στην… κανονικότητα.
Καταρχάς, η Ελλάδα σήμερα –όπως λένε- δεν θυμίζει σε τίποτα την χώρα της κρίσης και των Μνημονίων. Όταν βρέθηκε ένα βήμα πριν την απόλυτη κατάρρευση και το υψηλό country risk έδιωχνε ακόμη και όσους ήθελαν να κάνουν business.
Παρά τις αρρυθμίες και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και τα επενδυτικά κίνητρα έχουν συμβάλει στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ενώ πλέον η χώρα διαθέτει την πολύτιμη επενδυτική βαθμίδα.
Πλην της «σκληρής» Moody’s, όλοι οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης έχουν ανάψει πράσινο στην αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και την επιστροφή της οικονομίας στην… κανονικότητα.
Η εξωστρέφεια
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μια σειρά από δυναμικές εταιρείες με έντονη εξωστρέφεια που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.
Τρόφιμα, τεχνολογία (start ups), real estate, φιλοξενία και ΑΠΕ και όχι μόνο είναι τομείς που κρύβουν… αρκετές ευκαιρίες. Δεν είναι τυχαία η απόφαση του αμερικάνικου κολοσσού Cadence Design Systems να αγοράσει την ελληνική BETA CAE Systems, αντί 1,24 δισ. δολαρίων (1,15 δισ. ευρώ)!
Το Χρηματιστήριο
Ισχυρό δέλεαρ αποτελούν και τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με επίκεντρο τις τράπεζες και όχι μόνο. Πρόκειται για επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν τα φόντα να παράξουν πολύ περισσότερες υπεραξίες, κάτι που επισημαίνουν και οι ξένοι οίκοι στα report τους για την ελληνική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εγγραφή του ΔΑΑ («Ελευθέριος Βενιζέλος») στις αρχές του 2024 προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές, με αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης να οριστεί στο ανώτατο όριο του εύρους, που είχε τεθεί στα 7 με 8,2 ευρώ.
Αποκρατικοποιήσεις
Το άλλο «χαρτί» που μπορεί να ρίξει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση είναι τα δημόσια asset. Παρότι έχει προχωρήσει αρκετά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υπάρχουν μια σειρά από μικρότερα και μεγαλύτερα project που αξίζουν της προσοχής, όπως για παράδειγμα τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Τα φώτα βεβαίως αυτή την περίοδο στρέφονται στο επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται την προσεχή Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan λαμβάνει πολύ θετικά μηνύματα από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για το ενδεχόμενο τοποθέτησης στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.


Latest News

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ