Αναδιάταξη τμημάτων στα νοσοκομεία, ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας μέχρι τέλους του έτους.
Το σχετικό σχέδιο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, καθώς νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων παρά μόνο στα σώματα ασφαλείας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας σε ενότητα για την «ένταξη νέων νοσοκομείων και μονάδων υγείας στο ευρύτερο σύστημα υγείας» στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είπε ότι «ένα τμήμα θα μπορεί να παραμείνει αν εκτελεί από έναν αριθμό ιατρικών πράξεων και πάνω» και ότι «με την αναδιάταξη αυτή θα είναι καλύτερα για τον ασθενή και τον πολίτη», για λόγους ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα έφερε τα νοσοκομεία Θήβας – Λειβαδιάς και Άργους – Ναυπλίου.
Tο νέο σύστημα νοσηλίων οδηγεί στην αξιολόγηση της αξίας των διαγνώσεων και νοσηλειών, ενώ παράλληλα βελτιώνει την πορεία του ασθενούς στο σύστημα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας
Στην ίδια συζήτηση, ο κ. Πάνος Παπούλιας, εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναφέρθηκε στην κατασκευή των 3 νοσοκομείων που χρηματοδοτούνται από το σχετικό πρόγραμμα του ιδρύματος, λέγοντας πως σε 2,5 χρόνια από τώρα θα γίνει η παράδοσή τους.
Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε το Ίδρυμα για την πολύτιμη συνδρομή του στο σύστημα υγείας της χώρας, όχι μόνο με τις δωρεές για τα νοσοκομεία, τα αεροπλάνα κλπ, αλλά και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και τη συμβολή του Ιδρύματος να σωθούν χιλιάδες ζωές με την προσφορά του.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Επιμελητηρίου Σπ. Γκίκας, τόνισε την ανάγκη για μετρήσεις των δεδομένων με πλατφόρμες και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, γιατί μόνο έτσι, θα μπορέσει να αναπτυχθεί κουλτούρα βιωσιμότητας του συστήματος, ενώ πρόβαλε την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός που πραγματοποιεί πολλές επεμβάσεις να έχει την ίδια αμοιβή με κάποιον που κάνει λίγες επεμβάσεις, γι΄ αυτό το σύστημα πρέπει να είναι δυναμικό. Παρατήρησε επίσης ότι κάποια νοσοκομεία επιφορτίζονται με υπερβολικές νοσηλείες οι οποίες οδηγούν και σε αυξημένο κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ σε άλλα η πληρότητα είναι χαμηλή. Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει κάποιο νοσοκομείο, όμως μπορούν να γίνουν εξειδικευμένες μονάδες όπως βραχείας νοσηλείας ή αιμοκάθαρσης και τόνισε ότι «όλα τα νοσοκομεία δεν είναι ίδια και δεν θα κάνουν την ίδια δουλειά».
Νέα νοσήλια
Στην εισαγωγή του νέου συστήματος νοσηλίων στα νοσοκομεία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) Παντελής Μεσσαρόπουλος σε συζήτηση με θέμα την «υγειονομική περίθαλψη με βάση την αξία». Ο κ. Μεσσαρόπουλος επεσήμανε ότι το νέο σύστημα νοσηλίων DRG’s οδηγεί στην αξιολόγηση της αξίας των διαγνώσεων και νοσηλειών, ενώ παράλληλα βελτιώνει την πορεία του ασθενούς στο σύστημα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
Ανέφερε ότι από την μέχρι τώρα εφαρμογή των DRG’s εκδίδονται μηνιαίες εκθέσεις που στέλνονται στα νοσοκομεία, από τις διοικήσεις μέχρι τους διευθυντές των κλινικών. Καθώς όμως οι εκθέσεις αυτές αξιολογούν τα δεδομένα των νοσηλειών, αξιολογούν την κοστολόγηση και αποζημίωση των υπηρεσιών. Ανά δίμηνο, οι εκθέσεις αυτές κοινοποιούνται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών.
Τόνισε ότι υπό επεξεργασία βρίσκεται σχέδιο εισαγωγής κινήτρων ανά κλινική ανάλογα με το παραγόμενο έργο και υπογράμμισε ότι «περισσότερα χρήματα δεν σημαίνει απαραίτητα ποιοτικότερες υπηρεσίες.
Υπάρχουν νοσοκομεία που είναι προβληματικά και αυτό φαίνεται από τους θανάτους και τη μέση νοσηλεία και άλλα που υποχρηματοδοτούνται σε σύγκριση με το μέσο κόστος ανά ασθενή, και παρόλα αυτά, είναι πάρα πολύ καλά και πρέπει να ενισχυθούν. Όσο για τα προβληματικά νοσοκομεία, πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους που δεν προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες».
Φάρμακο
Ενόψει κατάρτισης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και Φαρμακοβιομηχανίας, στη σχετική ενότητα «Συμφωνία Πλαίσιο για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας», ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής, επεσήμανε τη συνέχιση της χρηματοδότησης και μετά τη λήξη του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά παράλληλα και τη λήψη μέτρων για μείωση της σπατάλης, σε συνδυασμό με την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες.
Εξήγησε πως κεντρικός συνομιλητής είναι το υπουργείο Οικονομικών καθώς κεντρικό ζητούμενο για τη Συμφωνία – Πλαίσιο είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, παρατήρησε όμως ότι η συμφωνία αυτή, θα συμβάλλει στην προβλεψιμότητα και σταθερότητα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προγραμματίσουν τη δραστηριοποίησή τους.
Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελής υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει – την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση με τον ΣΦΕΕ – ενώ στόχος είναι να συνυπογραφεί το σύμφωνο από το σύνολο των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας.
Από την πλευρά των αμερικανικών εταιρειών η πρόεδρος της σχετικής επιτροπής του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Pharma Innovation Forum κα Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, επεσήμανε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός του 2024. Σημείωσε πως η PIF ξεκίνησε πριν το καλοκαίρι και κινήθηκε συνεργατικά προς τους λοιπούς φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, δεδομένου ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν». Υπογράμμισε την ανάγκη για ορθή χρήση των πόρων και για εκσυγχρονισμό της φαρμακευτικής αγοράς, σημειώνοντας πως το σύμφωνο θα είναι καταλύτης.
Εκ μέρους των ελληνικών φαρμακευτικών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στην ισχυρή παραγωγική βάση της χώρας με 45 παραγωγικές μονάδες από τις 400 της Ευρώπης. Οι ελληνικές φαρμακευτικές καλύπτουν τις ανάγκες 40 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, είπε ο κ. Τρύφων, τονίζοντας την έρευνα που πραγματοποιούν στην «οριακή καινοτομία». Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στρατηγική σημείωσε πως στόχος είναι ο επαναπατρισμός παραγωγής, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η αυτονομία των συστημάτων υγείας των χωρών της ΕΕ σε κρίσιμες πρώτες ύλες που θα παράγονται στην Ευρώπη. Μιλώντας για τις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι «το 2023 το κράτος κάλυψε με 2,8 δις. ευρώ ανάγκες μέσω ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων, οι ασθενείς μέσω συμμετοχών επιβαρύνθηκαν με 735 εκατ. ευρώ και η βιομηχανία με επιστροφές κατέβαλε 3,2 δις. ευρώ».
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται πλήρης ανάπτυξη εργαλείων ελέγχου δαπάνης με τη συνδεσιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων, τον έλεγχο των ΑΜΚΑ, την εισαγωγή φίλτρων, τη σύνδεση των πρωτοκόλλων με εργαστηριακά δεδομένα, βιοδείκτες και μητρώα ασθενών.
Καταλήγοντας έκανε λόγο για διόρθωση άμεσα των στρεβλώσεων του παρελθόντος, τάχθηκε υπέρ του ταμείου καινοτομίας και προανήγγηλε μείωση των τιμών των γενοσήμων και των εκτός πατέντας πρωτοτύπων παράλληλα, στο πλαίσιο των επικείμενων μέτρων.
Εκ μέρους του ΣΦΕΕ η αντιπρόεδρος κα Έλενα Χουλιάρα αναφέρθηκε σε 7 παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την κατάρτιση του μνημονίου και οι οποίες περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, αύξηση της αποτελεσματικότητας χρήσης των πόρων, αναθεώρηση των μηχανισμών υποχρεωτικών επιστροφών, ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, των επενδύσεων, των δυνατοτήτων ψηφιοποίησης και την προαγωγή της κοινωνικής υπευθυνότητας.
Μιλώντας στην ενότητα για το μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και π. αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε την αναπτυξιακή προοπτική της υγείας, όμως έκανε λόγο για «τσουνάμι στα συστήματα υγείας» από την άνοια.
Τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη δικτύων για την ογκολογία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, κέντρων για τις αγγειακές παθήσεις και ένταξη των DRG’s, τη στιγμή που οι πρώτες προσπάθειες είχαν γίνει παρουσία του ίδιου ως γενικού γραμματέα Υγείας δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2014.
Πηγή: in.gr
Latest News
Συναγερμός για τα ανθεκτικά μικρόβια - Εφιαλτικό σενάριο για 40 εκατ. νεκρούς στα επόμενα 25 χρόνια
Μέχρι το 2050, τα ποσοστά θνησιμότητας από μικρόβια που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά, αναμένεται να διπλασιαστούν
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Στον «αέρα» 50 εκατ. που πλήρωσε σε παίκτη η Μπαρτσελόνα - Οικονομικό χάος στον ιστορικό σύλλογο
Η ισπανική LaLiga αφαίρεσε τον μέσο Ντάνι Όλμο, καθώς και τον επιθετικό Πάου Βίκτορ, από το επίσημο ρόστερ της Μπαρτσελόνα
Πόσο μας ωφελεί ένας μήνας «στεγνός« από αλκοόλ; - Οι ειδικοί απαντούν
Εδώ και χρόνια το «Dry January» αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς προκλήσεις κατά την περίοδο του Ιανουαρίου. Έχει όμως τόσα οφέλη μια αποχή διάρκειας μόλις 31 ημερών;
Αναστάτωση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με ψεύτικους λογαριασμούς του Μπαχ
Ψεύτικοι λογαριασμοί και e-mail ως… Τόμας Μπαχ επικοινωνούν με υψηλόβαθμα πρόσωπα, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
1925-2025: Ο Ολυμπιακός και 100 χρόνια τρισένδοξης ιστορίας
Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και η χρονιά που μόλις μπήκε, είναι σημείο αναφοράς στην μυθική ιστορία του συλλόγου
Το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στους οπαδούς της Νότιγχαμ
«Κάναμε μεγάλα βήματα με τη Νότιγχαμ το 2024, θα συνεχίσουμε για μεγαλύτερες επιτυχίες το 2025» τονίζει μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Το 2024 ήταν μια αξέχαστη χρονιά, το 2025 να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο το όνομα του Ολυμπιακού»
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, για το μαγικό 2024 και το ιστορικό 2025.
To brand Beckham πληρώνει 124 εκατ. δολ. σε μερίσματα
Περισσότερο από μία δεκαετία μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο ο Μπέκαμ συνεχίζει να κερδίζει από το όνομά του