![Τουρισμός: Η Ελλάδα κύριος προορισμός των Γερμανών – Κερδίζει έδαφος η Τουρκία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Capture-49.jpg)
«Ήλιο, παραλίες και άμμο» υπόσχεται η Dertour, ένας από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς της Γερμανίας, με έδρα στην Κολωνία και τη Φρανκφούρτη. Και αυτό το καλοκαίρι ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο διαφημιστικό σύνθημα του ομίλου. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 18%, πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα.
Κορυφαίος προορισμός για την Dertour ήταν η Τουρκία. «Ο ένας στους πέντε πελάτες μας προτίμησε τη συγκεκριμένη χώρα το καλοκαίρι», λέει ο Σβεν Σικάρσκι, επιτελικό στέλεχος του ομίλου, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Όσον αφορά τις οικογένειες μάλιστα, η μία στις τρεις που έκανε κράτηση μέσω Dertour επιλέγει Τουρκία. Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων για το καλοκαίρι βρίσκεται η Ισπανία. Ακολουθούν Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Αίγυπτος.
Wyndham Hotels & Resorts: Ανοίγει νέο ξενοδοχείο στην Τουρκία με το brand Ramada by Wyndham
Παρόμοια εικόνα φαίνεται ότι επικρατεί στην TUI. «Οι προορισμοί στη Μεσόγειο είναι δημοφιλέστεροι από ποτέ και για μας αυτό σημαίνει ότι φέτος ξεπερνάμε ακόμα και τα πολύ ικανοποιητικά νούμερα των περσινών κρατήσεων» αναφέρει στο dpa ο διευθυντής της TUI Γερμανίας Στέφαν Μπάουμερτ. Κορυφαίος προορισμός για τους πελάτες του ομίλου είναι πλέον η Αττάλεια, στην Τουρκία. Η Μαγιόρκα, κατά παράδοση ο απόλυτος προορισμός των Γερμανών, υποχωρεί στη δεύτερη θέση.
Δημοφιλείς προορισμοί στη Γερμανία
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η Γερμανία «κρατάει γερά» την τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των ίδιων των Γερμανών, παρότι καταγράφεται μείωση κρατήσεων σε απόλυτους αριθμούς. Αυτό ήταν μάλλον αναπόφευκτο γιατί, όπως εξηγεί ο Σβεν Σικάρσκι, «μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε ζήσει εδώ στη Γερμανία τον Ιούνιο, πολλοί αποφάσισαν να αναζητήσουν έναν προορισμό με εγγυημένη ηλιοφάνεια για τις διακοπές τους».
Από όσους παρέμειναν πάντως στη Γερμανία, οι περισσότεροι (περίπου ένας στους έξι) επέλεξαν τη Βαυαρία, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση της ιδιωτικής εταιρείας καταναλωτικών ερευνών GfK. Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται το ανατολικογερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο- Δυτική Πομερανία. Ακολουθούν η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Κάτω Σαξονία και το βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Οι «οικογενειακές διακοπές» κάθε είδους αναφέρονται ως κορυφαία επιλογή (37%), ενώ το 28% των ερωτηθέντων επέλεξε διακοπές στη θάλασσα και ένα σημαντικό ποσοστό (26%) προτίμησε ένα ταξίδι σε μία άλλη πόλη.
Παράπλευρα οφέλη λόγω FTI Touristik
Στην αύξηση κρατήσεων για τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς συμβάλλει βέβαια και η πτώχευση ενός ανταγωνιστή, της FTI Touristik, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Μόνο η TUI αναφέρει ότι προσέφερε επιπλέον 300.000 κρατήσεις για το καλοκαίρι, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόσθετη ζήτηση, ενώ προγραμματίζει άλλες 150.000 κρατήσεις για τον χειμώνα.
Κατά τα άλλα: Σταθερή παραμένει η ζήτηση για μακρινούς ή πιο εξωτικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τον Σβεν Σικάρσκι της Dertour, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς παραμένουν σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεων, αλλά και «προορισμοί όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή ο Ινδικός Ωκεανός έχουν επίσης καθιερωθεί».
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: DW
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Royal Caribbean International: Κάνει βάση κρουαζιέρας τον Πειραιά – Οι κρουαζιέρες του 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/εξω-600x259.png)
Η Royal Caribbean κάνει home port τον Πειραιά - Τα δρομολόγια του 2025
Η βιομηχανία της κρουαζιέρας συνεχίζει να επιλέγει την Ελλάδα ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην Μεσόγειο, επισημαίνει η Royal Caribbean International
![Ξενοδοχεία της Αθήνας: Νέα υψηλά στις πληρότητες εν μέσω χειμώνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ksenodoxeio-600x337.jpg)
Νέα υψηλά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας εν μέσω χειμερινής περιόδου
Οι υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οδηγούν σε άλλη πίστα τον τουρισμό της πρωτεύουσας
![Zeus International: Ριζικό λίφτινγκ στη στρατηγική και στα ξενοδοχεία του ομίλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_siganos-600x352.png)
Τα «αλλάζει όλα» η Zeus του Σιγανού - Η αρχή από το Mirabello στην Κρήτη
Επανεκκίνηση για την Zeus International με αλλαγή στρατηγικής και ανανέωση της εικόνας των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται
![Τουρισμός: Πώς θα κινηθεί σε Ευρώπη και Ελλάδα- Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_tourismos_nisia-600x352.png)
Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ
Ο εισερχόμενος τουρισμός και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές απασχολεί το ΙΝΣΕΤΕ
![Limnos Resort: Η επένδυση των 171 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την εικόνα της Λήμνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_boubouras-3-600x438.jpg)
Βίλες, 2 πεντάστερα και μαρίνα - Η μέγα επένδυση της οικογένειας Μπούμπουρα στη Λήμνο
Σε διαβούλευση η επένδυση Limnos Resort - Τι περιλαμβάνει - Ποια είναι η οικογένεια Μπούμπουρα
![Από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/sarakiniko05-600x400.jpg)
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
![Σαντορίνη: Σύσκεψη Κεφαλογιάννη με τους τουριστικούς φορείς για το νησί – Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
![Ξενοδοχεία: Πόσο συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία – Η Σαντορίνη… αντιστέκεται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/XEE-600x395.jpg)
Πόσα προσφέρουν τα ξενοδοχεία στα κρατικά ταμεία - Ανθεκτική η Σαντορίνη [γραφήματα]
Τι έδειξε έρευνα του ΙΤΕΠ για τα ξενοδοχεία και την συμβολή τους στην ελληνική οικονομία - Καμία ακύρωση στη Σαντορίνη παρά το σεισμικό φαινόμενο
![Αεροδρόμια: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ξένους τουρίστες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/el.venizelos_aerodromio_680562846-1-600x386.jpg)
Τα ελληνικά αεροδρόμια που απογείωσαν οι ξένοι τουρίστες [γράφημα]
Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αναλυτικά top αεροδρόμια της χώρας και τις κύριες αγορές τουρισμού το 2024
![Σαντορίνη: Χωρίς ακυρώσεις οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santo-600x407.jpeg)
Το αισιόδοξο μήνυμα για τη Σαντορίνη - Αμείωτη η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχεία
«Καμία ακύρωση από τους τουρίστες στη Σαντορίνη, συνεχίζονται οι κρατήσεις» λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων