Σταθερές παραμένουν οι τιμές στο πετρέλαιο την Πέμπτη μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς τα σημάδια σταθερότερης ζήτησης καυσίμων και πτώσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού πετρελαίου στον κόσμο, αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης.

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 2% – Οι καταλύτες της ανόδου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 2% την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για τις διακοπές της προσφοράς στη Λιβύη αμβλύνθηκαν και οι προβληματισμοί για τη ζήτηση συνεχίστηκαν παρά τα τελευταία σχέδια τόνωσης της Κίνας. Οι τιμές του πετρελαίου αρχικά αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση τόνωσης από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

«Σε ό,τι αφορά την Κίνα, πέρα ​​από τα μέτρα χαλάρωσης αυτής της εβδομάδας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, πιθανότατα απαιτείται δημοσιονομική ενίσχυση για την τόνωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG.

Τα σημάδια της επιστροφής του λιβυκού πετρελαίου στην αγορά επηρεάζουν επίσης τις τιμές, αφού οι εκπρόσωποι των δύο αντίπαλων στρατόπεδων στα ανατολικά και δυτικά της Λιβύης, συμφώνησαν στη διαδικασία διορισμού του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ένα βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης σχετικά με τον έλεγχο των εσόδων του πετρελαίου της χώρας, μια κρίση που έχει διαταράξει τις εξαγωγές.

Η αγορά αγνόησε τα στοιχεία που έδειχναν μεγαλύτερη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε σε σημείωμα η ANZ Research, καθώς η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο σε γενικές γραμμές την περασμένη εβδομάδα.

«Οποιαδήποτε αναβίωση της παραγωγής στη Λιβύη θα επέστρεφε σε μια αγορά που ήδη πλήττεται από ανησυχίες για ασθενή ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα», ανέφερε η ANZ.

Ωστόσο, η ζήτηση βενζίνης σε εβδομαδιαία βάση προσφοράς προϊόντος ανήλθε σε πάνω από 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA, ενώ διάφορα διυλισμένα προϊόντα που διατέθηκαν στην αγορά αυξήθηκε σε πάνω από 4 εκατομμύρια bpd.

Πετρέλαιο: Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Σημαντική νέα παράμετρος στις διεθνείς αγορές πετρελαίου αποτελεί ασφαλώς και η κλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο καθώς Τελ Αβίβ και Βηρυτός βρίσκοντα στα πρόθυρα προλέμου.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και αρκετοί σύμμαχοι κάλεσαν για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από έντονες συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ επέκτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο την Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 72 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters από δηλώσεις του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ είπε ότι μια χερσαία επίθεση είναι πιθανή, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities