Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η επίδραση των μέτρων στήριξης της κινεζικής οικονομίας από τις αρχές της χώρας έχουν δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τις μετοχές κλάδων που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, όπως τα ορυχεία και ο κλάδος ειδών πολυτελείας να υπεραποδίδουν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,3%  στις 525,61 μονάδες, σε ιστορικό υψηλό κλεισίματος και 0,2% μακριά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ. Οι μετοχές των ορυχείων και των οικιακών αγαθών ηγήθηκαν των κερδών, κλείνοντας και οι δύο με άνοδο περίπου 4,4%, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν κατά 3%.

Ασήμι: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012- Νέο υψηλό για τον χρυσό

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 8.284 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,59% στις 19.220 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,33% στις 7.742 μονάδες.

Οι νικητές και οι ηττημένοι στο ταμπλό

Οι εταιρείες  ειδών πολυτελείας που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, όπως η LVMH και η Hermes  κατέγραψαν κέρδη περίπου 9% η καθεμία. Ο δείκτης των δέκα μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών πολυτελείας ενισχύθηκε κατά 6,5%.

Στον αντίποδα οι μετοχές της H&M υποχώρησαν  κατά 7%, αφού ανακοίνωσε πτώση των λειτουργικών κερδών, ενώ ήρε τον στόχο περιθωρίου κερδών. Η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη για το οικονομικό τρίτο τρίμηνο του ομίλου ανήλθαν σε 3,51 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (345,8 εκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με 4,74 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της LSEG είχαν προβλέψει λειτουργικά κέρδη 4,93 δισεκατομμυρίων, ανέφερε το Reuters.

Πιέσεις δέχτηκε και ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές του αργού μειώθηκαν μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να καταργήσει τον ανεπίσημο στόχο της τιμής του πετρελαίου των 100 δολαρίων το βαρέλι. Οι εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell και TotalEnergies, έχασαν όλες περισσότερο από 3%.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Κίνας

Οι αγορές όμως υποδέχονται με προσδοκίες τα μέτρα στήριξης που αποφασίζουν οι αρχές της Κίνας, της δεύτερης οικονομίας του κόσμου και μία εκ των βασικών αγορών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας πραγματοποίησαν συνάντηση όπου επιβεβαιώθηκαν οι τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ηγήθηκε της συνάντησης του Πολιτικού Γραφείου, του δεύτερου υψηλότερου κύκλου εξουσίας στο κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι διαρροές ανέφεραν ότι οι ηγέτες έκαναν έκκληση για ενίσχυση της στήριξης της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Ζήτησαν επίσης να «σταματήσει» την πτώση της αγοράς ακινήτων και να τονωθεί η «σταθερή ανάκαμψή της».

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να δει ελαφρά βελτίωση τον Οκτώβριο και να διαμορφωθεί από το -21,9 του Σεπτεμβρίου στις -21,2 μονάδες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK και το Ινστιτούτο Αγοράς Αποφάσεων της Νυρεμβέργης (NIM).

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών προβλεπόταν ότι θα σημειώσει νέα πτώση κατά 1,3 μονάδες σε μηνιαία βάση στις 0,7 μονάδες. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος αυξήθηκε κατά 6,6 μονάδες στις 10,1 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με 4×4 «έπιασε» και τις 1.470 μονάδες

Συνεχίστηκε και σήμερα το ανοδικό σερί στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απορρόφησε αποτελεσματικά τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών και διεύρυνε την απόσταση ασφαλείας από τις κρίσιμες στηρίξεις, αν και δεν κατάφερε να αναμετρηθεί αποτελεσματικά με την επόμενη αντίστασή του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 1.471,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.462,37 μονάδων (+0,02%) και 1.474,67 μονάδων (+0,86%). Ο τζίρος ανήλθε στα 141,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,76% στις 3.589,60 μονάδες, ενώ στο +0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.349,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 1.286,55 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές