Στην ανοδική τροχιά και σε νέα ιστορικά υψηλά επανήλθε σήμερα η Wall Street, καθώς τόσο τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία όσο και ο κλάδος των τσιπ έδωσαν τις κατάλληλες στηρίξεις, αν και η αισιοδοξία συγκρατήθηκε ελαφρώς από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 42.175 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,40% στις 5.745 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 18.190 μονάδες.

Συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Στο επίκεντρο της Wall Street σήμερα ήταν η μετοχή της Micron Technology, η οποία ενισχύθηκε κατά 13%, μετά την έκδοση της νέας, ισχυρής, καθοδήγησης για το τρέχον τρίμηνο. Τα αποτελέσματα για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της Micron ξεπέρασαν επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, μια σειρά από οικονομικά στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η αμερικανική οικονομική ανάπτυξη παραμένει σταθερή, καταπνίγοντας τους φόβους ότι ίσως η Federal Reserve μειώνει επιθετικά τα επιτόκια λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας μια σταθερή αγορά εργασίας. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον Αύγουστο παρέμειναν αμετάβλητες έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων για πτώση. Και η τελική ανάγνωση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου δεν αναθεωρήθηκε από το ισχυρό 3%.

Βέβαια, η αγορά παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που θεωρείται το σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, έχει εκτιναχθεί περίπου 17 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 17-18 Σεπτεμβρίου — αντιστρέφοντας την απότομη πτώση που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Σήμερα βρέθηκε στο 3,8%, που σημαίνει ότι οι επενδυτές ζητούν υψηλότερη απόδοση για να δανείζουν το αμερικανικό Δημόσιο.

Κατά τον Tom Lee, όμως, της Fundstrat Global Advisors, μέρος της αστάθειας των τελευταίων ημερών στην αγορά είναι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

«Αυτό που θα κάνουν οι αγορές τον επόμενο μήνα είναι μια μικρή ανατροπή και επανατοποθέτηση ενόψει εκλογών», είπε. «Πολλοί επενδυτές δεν θέλουν να δεσμεύσουν κεφάλαια μέχρι την ημέρα των εκλογών. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία ποιος θα κερδίσει. θέλουν απλώς να αφήσουν πίσω τους αυτό το γεγονός», πρόσθεσε.

Πιο ειδικά τώρα, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαιώθηκε ότι σημείωσε ετήσια άνοδο 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 1,6%.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 2,5%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 2,8%.

Οι νέες παραγγελίες για διαρκή προϊόντα αμερικανικής κατασκευής παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο στα 289,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από αύξηση 9,9% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street