Ο Νιγηριανός δισεκατομμυριούχος Αλίκο Ντανγκότε δημιουργεί οικογενειακό γραφείο στο Ντουμπάι, εισερχόμενος στον μακρύ κατάλογο από άλλα άτομα υψηλού πλούτου που έχουν συρρεύσει στο οικονομικό κέντρο της Μέσης Ανατολής τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Με περιουσία 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ντανγκότε είναι ο πλουσιότερος Αφρικανός και ο 168ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Έβγαλε τα χρήματά του από εμπορεύματα όπως το τσιμέντο και η ζάχαρη και πρόσφατα άνοιξε ένα διυλιστήριο πετρελαίου αξίας 20 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο του είδους του στην Αφρική.

Περιουσίες που… ζαλίζουν: Στα 9,5 τρισ. θα εκτοξευθεί η περιουσία των υπερπλουσίων [έρευνα]

Το οικογενειακό του γραφείο στο Ντουμπάι θα αναζητήσει παγκόσμιες επενδύσεις για να διαφοροποιήσει τις συμμετοχές του ομίλου πέρα από τις βιομηχανίες, δήλωσε ο 67χρονος Ντανγκότε σε συνέντευξή του. Αρχικά θα επιδιώξει να συν-επενδύσει με οικογένειες, εταιρείες ή ιδρύματα που διαθέτουν μοναδική τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς, αλλά και σε εταιρείες.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του Ντανγκότε βρίσκεται στη Νιγηρία και αλλού στην Αφρική, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του εδρεύει στο εξωτερικό, δήλωσε ο μεγιστάνας. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία του νάιρα (νόμισμα της Νιγηρίας), το οποίο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% τον τελευταίο χρόνο και είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στην ήπειρο μετά το μπιρ της Αιθιοπίας.

Ο Νιγηριανός έχει μακροχρόνια σχέση με το εμιράτο. Η κύρια εταιρεία χαρτοφυλακίου της πόλης αγόρασε μειοψηφικό μερίδιο στην τσιμεντοβιομηχανία του, την πρώτη της μεγάλη επένδυση στην Αφρική πριν από μια δεκαετία.

Ο Ντανγκότε συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των υποστηρικτών της Alterra Capital Partners, ενός ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου με επίκεντρο την Αφρική, το οποίο αποσχίστηκε από την Carlyle Group Inc. πέρυσι, και έχει επενδύσει στην Gateway Partners, έναν διαχειριστή αναδυόμενων αγορών που ιδρύθηκε το 2014.

Η κίνησή του αντανακλά την αυξανόμενη ελκυστικότητα του Ντουμπάι για τους υπερπλούσιους και τις επενδυτικές τους εταιρείες χάρη στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και την βολική τοποθεσία στο σημείο συνάντησης πολλών ηπείρων και ζωνών ώρας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέρος των οποίων είναι το Ντουμπάι, είναι έτοιμα να αποτελέσουν τον κορυφαίο προορισμό για τη μετεγκατάσταση εκατομμυριούχων φέτος, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων μετανάστευσης Henley & Partners. Για να επωφεληθεί, ο οικονομικός κόμβος του Ντουμπάι έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να προσελκύσει οικογενειακά γραφεία, τα ιδιωτικά επενδυτικά οχήματα των εξαιρετικά εύπορων.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων οικογενειακών γραφείων στο Ντουμπάι αυξήθηκε κατά 53% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της DIFC. Το γειτονικό Άμπου Ντάμπι, το οποίο διαθέτει το 6% των αποδεδειγμένων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και διαθέτει κρατικά επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων, έχει επίσης προσελκύσει μια σειρά δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένου του Ρέι Ντάλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή