Σε πρωτοφανείς ρυθμούς κινούνται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κόσμου από τις αρχές του έτους, ανεβάζοντας την αξία των deals πάνω από τα 2,3 τρισ. δολάρια μόλις τους πρώτους εννέα μήνες του 2024. Μάλιστα, σε σχέση με πέρσι, οι συμφωνίες έχουν αυξηθεί κατά 17%.

Η άνοδος των μεγάλων συμφωνιών δεν ήρθε τυχαία. Με συναλλαγές υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς 36 δισ. δολαρίων της εταιρείας Pringles Kellanova από την Mars, της εξαγοράς της Frontier Communications από την Verizon και της πώλησης έναντι 14,3 δισ. ευρώ της μονάδας logistics της Deutsche Bahn, ο παγκόσμιος χάρτης παίρνει νέα μορφή.

Qualcomm: Πρόταση εξαγοράς στην Intel – Τι θα σήμαινε για τον τεχνολογικό κλάδο

«Οι μεγάλες προσφορές επέστρεψαν. Οι εταιρείες έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση», δήλωσε στους Financial Times ο Carsten Woehrn, συνεπικεφαλής της Goldman Sachs για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ορισμένες από τις πιο τολμηρές προσεγγίσεις εξαγοράς – όπως εκείνη της κατασκευάστριας τσιπ Qualcomm στην ανταγωνιστική Intel, ή η τολμηρή δημιουργία μεριδίου της UniCredit στην Commerzbank – θα οδηγήσουν σε συναλλαγές. Στην Ιαπωνία, ο ιδιοκτήτης της 7-Eleven, η Seven & i Holdings, απέρριψε μια προσφορά εξαγοράς 39 δισ. δολαρίων από το Alimentation Couche-Tard του Καναδά.

Τι οδηγεί σε συνέργειες

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που μίλησαν στους FT, ειδικά τραπεζίτες και δικηγόροι, υπάρχει αισιοδοξία για mega deals. «Η υψηλή εμπιστοσύνη των CEO και η επιβράδυνση της ανάπτυξης» οδηγούν στο «σαφάρι» ευκαιριών, δήλωσε ο Jens Welter, επικεφαλής ΕΜΕΑ της βρετανικής επενδυτικής τραπεζικής για τη Citi.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και τα αυξημένα επιτόκια οδήγησαν μέχρι τώρα τον όγκο των συμφωνιών (σε όρους δολαρίου) κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, πολύ μακριά από το έτος ρεκόρ του 2021, όταν η αξία των deals έφτασε τα 4,1 τρισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες.

Ωστόσο, η διάθεση των επιχειρήσεων αλλάζει πλέον, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κινηθεί προς μείωση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

«Βλέπουμε το συναίσθημα να γίνεται αρκετά θετικό και αυτό βασίζεται πραγματικά στην αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μια ήπια προσγείωση και ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία προς συνεχείς μειώσεις επιτοκίων», σχολίασε ο Kevin Brunner, της Bank of America.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να ωφελήσουν ιδιαίτερα τον κλάδο των private equities, λόγω της εξάρτησής του από το χρέος για τη χρηματοδότηση των εξαγορών.

Ενώ η αξία των συμφωνιών που υποστηρίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια αυξήθηκε κατά 38% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 531 δισ. δολάρια, ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε, με τις συναλλαγές στον τομέα να κυριαρχούνται από τους μεγάλους, διαφοροποιημένους επενδυτικούς ομίλους που έχουν απορροφήσει κεφάλαια.

Οι συναλλαγές υψηλού προφίλ από ομίλους ιδιωτικών μετοχών περιλαμβάνουν την αγορά ύψους 24 δισ. δολαρίων της αυστραλιανής πλατφόρμας κέντρων δεδομένων AirTrunk από τον κολοσσό Blackstone και την αγορά ύψους 13 δισ. δολαρίων της Silver Lake, από την εταιρεία αθλητικών και ψυχαγωγίας Endeavor.

Η πτώση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβίωση των συναλλαγών σε μικρότερες και μεσαίες εταιρείες ιδιωτικών μετοχών.

Άλλωστε, η εξαγορά της Pioneer Natural από την ExxonMobil ύψους 60 δισ. δολαρίων πυροδότησε ένα κύμα ενοποίησης στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φέτος. Και οι dealmakers προβλέπουν παρόμοια δραστηριότητα στο «βιομηχανία» της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή