Την τρίτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο στο 1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα είναι η πρώτη δυτική τράπεζα που ξεκίνησε την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο, αιφνιδιάζοντας τους οικονομολόγους.

Σουηδία: Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την Riksbank

Η τρίτη μείωση έρχεται εν μέσω παρόμοιων σημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έκανε την πολυαναμενόμενη μείωση με την τολμηρή κίνηση να αποκλιμακώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Στο εσωτερικό της χώρας, ο ελβετικός πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, με την τελευταία μέτρηση να δείχνει ετήσια αύξηση 1,1% τον Αύγουστο.

Τι λέει ο απερχόμενος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Μιλώντας στην Silvia Amaro του CNBC την Πέμπτη, ο πρόεδρος της SNB Thomas Jordan, ο οποίος αποχωρεί από την κεντρική τράπεζα στο τέλος του μήνα, αναγνώρισε ότι «ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός εντός του εύρους της σταθερότητας των τιμών τους επόμενους τρεις μήνες», αλλά αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το πόσες τέτοιες παρεμβάσεις χαλάρωσης της πολιτικής θα είναι απαραίτητες.

«Τον Δεκέμβριο, οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα μας πουν ακριβώς προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει στη συνέχεια να προσαρμοστεί η νομισματική πολιτική», σημείωσε.

Το ελβετικό φράγκο κέρδισε έδαφος έναντι των κυριότερων νομισμάτων λόγω της τελευταίας απόφασης για τα επιτόκια

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν «σημαντικά χαμηλότερα» από τις ενδείξεις του Ιουνίου, λόγω της ισχύος του τοπικού νομίσματος, της ασθενέστερης τιμής του πετρελαίου και τις μειώσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον προσεχή Ιανουάριο.

Οι νέες προβλέψεις τοποθετούν τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 1,2% για το 2024, στο 0,6% για το 2025 και στο 0,7% για το 2026, έναντι 1,3%, 1,1% και 1% που είχε σκιαγραφηθεί τον Ιούνιο για τις αντίστοιχες περιόδους.

Ελβετική δύναμη

Το ελβετικό φράγκο κέρδισε έδαφος έναντι των κυριότερων νομισμάτων λόγω της τελευταίας απόφασης για τα επιτόκια. Το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ υποχώρησαν σχεδόν 0,14% και 0,16% έναντι του ελβετικού νομίσματος, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών της ING που ανέμεναν ότι η μείωση θα οδηγούσε σε «υπεραπόδοση» του ελβετικού νομίσματος.

Η ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος τον Αύγουστο ώθησε μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας, τον όμιλο κατασκευαστών τεχνολογίας Swissmem να παρακαλέσει την SNB να «ενεργήσει σύντομα, σύμφωνα με την εντολή της» και να μειώσει τις πιέσεις που περιορίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις. ελβετικό φράγκο

«Αυτή η νέα επιδείνωση ήρθε σε μια ευαίσθητη στιγμή για έναν από τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους: μετά από μια δύσκολη περίοδο άνω του έτους, μια αργή ανάκαμψη ήταν ορατή. Εάν οι ανοδικές πιέσεις δεν μπορέσουν να περιοριστούν, οι ελπίδες αυτές θα διαλυθούν», ανέφερε τότε η Swissmem.

Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε την ευρύτερη τάση του ράλι του νομίσματός της ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε στη μείωση της Πέμπτης.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελβετία μειώθηκαν και πάλι σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μεταξύ άλλων, η μείωση αυτή αντανακλά την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου τους τελευταίους τρεις μήνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της SNB σήμερα λαμβάνει υπόψη τη μείωση της πληθωριστικής πίεσης. Περαιτέρω μειώσεις του επιτοκίου πολιτικής της SNB ενδέχεται να καταστούν αναγκαίες τα επόμενα τρίμηνα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Αποπληθωρισμός

Ορισμένοι αναλυτές θέτουν τώρα ερωτήματα για το κατά πόσον η Ελβετία βρίσκεται στο δρόμο της καταπολέμησης του αποπληθωρισμού μια σπάνια ασθένεια μεταξύ των μεγάλων δυτικών οικονομιών, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό πληγεί από τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών μετά την πανδημία.

«Η SNB βρίσκεται σταθερά πίσω από την καμπύλη στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος, ακόμη και αν τις έχει εξαρτήσει στα χαμηλότερα επιτόκια κάθε φορά. Η πρόβλεψη του 0,6% για το 2025 είναι πιθανότατα λίγο πολύ κοντά για την άνεση μιας κεντρικής τράπεζας που επιθυμεί να επιστρέψει στον αποπληθωρισμό», δήλωσε ο Kyle Chapman, αναλυτής αγορών συναλλάγματος στην Ballinger Group.

«Περιμένω άλλες δύο κινήσεις των 25 μ.β. τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο τουλάχιστον, κυρίως επειδή δεν βλέπω βραχυπρόθεσμες πηγές υποτίμησης για το φράγκο χωρίς μια ισχυρότερη στάση παρέμβασης από την SNB. Οδεύουμε σχετικά γρήγορα προς το μηδέν», πρόσθεσε ο Chapman.

Ο Τζόρνταν μείωσε αυτόν τον κίνδυνο την Πέμπτη.

«Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό, αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του εύρους της σταθερότητας των τιμών, οπότε δεν βλέπω κίνδυνο αποπληθωρισμού σύντομα», δήλωσε ο Τζόρνταν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί ωστόσο να χρειαστεί να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια για να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο εύρος στόχου του 0-2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή