Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων του Bercy, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Γαλλίας θα προσεγγίσουν το ποσό των 315 δισ. ευρώ το 2025. Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ για τη χώρα, και μάλιστα μετά από αυτό των 285 δισ. ευρώ που αναμένεται να φτάσουν το 2024.

Οι εμπειρογνώμονες της Agence France Trésor (AFT) που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους της Γαλλίας εκτιμούν ότι τα ομολογιακά δάνεια του γαλλικού κράτους που καθίστανται ληξιπρόθεσμα το 2025 θα ανέλθουν σε 165 δισ. ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν περίπου 150 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη βάση του υπολογισμού ενός ελλείμματος 5,1% του Α.Ε.Π.

Βιλερουά ντε Γκαλό – Γαλλία: Η αγορά ομολόγων στέλνει σήμα κινδύνου

Συνολικά, οι δανειακές ανάγκες φτάνουν τα 315 δισ. ευρώ. Αυτό αφορά τις καθαρές δανειακές ανάγκες χωρίς, δηλαδή, να υπολογίζονται ενδεχόμενη προεξόφληση δανειακών υποχρεώσεων που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες και οι οποίες ανήλθαν σε 30 δισ. ευρώ κατά τα περασμένα έτη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ψήφος εμπιστοσύνης και η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να αποτελέσει το κρίσιμο τεστ για τους διεθνείς επενδυτές. Ήδη παρατηρείται ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας διαμορφώνονται στο 2,9%, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με εκείνα της Ισπανίας για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο και τη δυνατότητα της γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων έχει επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου και διαμορφώνεται πλέον στις 79 μονάδες βάσης έναντι 71 μονάδων στις αρχές Σεπτεμβρίου και των 50 μονάδων βάσης τις παραμονές της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή