Μπορεί να αισθάνεστε ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι τόσο ικανές όσο ήταν κάποτε, σημειώνει ο Economist.
Economist: Το «κουαρτέτο του χάους» που απειλεί τις ΗΠΑ
Κατά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο το 2021, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αναζωογονήσει τις αμερικανικές υποδομές. Στην πραγματικότητα, οι δαπάνες για υποδομές όπως οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι έχουν μειωθεί.
Ένα εμβληματικό σχέδιο για την επέκταση της πρόσβασης σε ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις για τους Αμερικανούς σε αγροτικές περιοχές δεν έχει μέχρι στιγμής βοηθήσει ακριβώς κανέναν.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας απορροφά όλο και περισσότερα χρήματα και παρέχει ακόμη χειρότερη περίθαλψη. Η Γερμανία έκλεισε τα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσιά της πέρυσι, παρά τον αβέβαιο ενεργειακό εφοδιασμό. Τα τρένα της χώρας, κάποτε πηγή εθνικής υπερηφάνειας, τώρα πάντα καθυστερούν.
Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι οι κυβερνήσεις είναι μεγαλύτερες από ό, τι ήταν κάποτε. Ενώ το 1960 οι κρατικές δαπάνες σε όλο τον πλούσιο κόσμο ήταν ίσες με το 30% του ΑΕΠ, τώρα είναι πάνω από 40%. Σε ορισμένες χώρες, η αύξηση της οικονομικής δύναμης του κράτους ήταν ακόμη πιο δραματική.
Οι δαπάνες αυξάνονται χωρίς όμως αποτέλεσμα
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι κρατικές δαπάνες της Βρετανίας αυξήθηκαν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν κατά δέκα μονάδες. Όλα αυτά εγείρουν ένα παράδοξο: αν οι κυβερνήσεις είναι τόσο μεγάλες, γιατί είναι τόσο αναποτελεσματικές;
Η απάντηση είναι ότι έχουν μετατραπεί σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί “Lumbering Leviathans”. Τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις έχουν σχεδιάσει μια τεράστια επέκταση των δαπανών για δικαιώματα. Επειδή δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση των φόρων, η αναδιανομή παραγκωνίζει τις δαπάνες για άλλες λειτουργίες της κυβέρνησης, γεγονός που, με τη σειρά του, βλάπτει την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών και των γραφειοκρατιών.
Το φαινόμενο μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί οι άνθρωποι σε όλο τον πλούσιο κόσμο έχουν τόσο λίγη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον πλούσιο κόσμο είναι αδύναμη με βάση τα ιστορικά πρότυπα.
ΗΠΑ
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 εκτιμάται ότι οι κρατικές δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των πάντων, από την πληρωμή των μισθών των εκπαιδευτικών μέχρι την κατασκευή νοσοκομείων, ισοδυναμούσαν με το 25% του ΑΕΠ της χώρας.
Ταυτόχρονα, οι δαπάνες για δικαιώματα, με την ευρεία έννοια, ήταν ένα μικρό κονδύλιο, με δαπάνες τόσο για συντάξεις όσο και για άλλα είδη κοινωνικής πρόνοιας ισοδύναμες με περίπου 3% του ΑΕΠ.
Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιδόματα έχουν διογκωθεί και οι δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει. Και οι δύο ισοδυναμούν τώρα με περίπου 15% του ΑΕΠ.
Παρόμοιες και άλλες χώρες ακολούθησαν παρόμοια πορεία. Εξετάσαμε μακροπρόθεσμα στοιχεία για το ΑΕΠ, εξετάζοντας πόσα δαπανούν οι κυβερνήσεις κάθε χρόνο για κοινωνικές παροχές και μεταβιβάσεις.
Αυτό περιλαμβάνει τυποποιημένα δικαιώματα, όπως συντάξεις και πιστώσεις φόρου, αλλά και την παροχή μεταβιβάσεων «σε είδος», όπως εκπτώσεις στην ασφάλιση υγείας και βοήθεια με τη στέγαση. Και οι δύο τύποι έχουν γίνει πολύ μεγαλύτεροι. Κατά μέσο όρο σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ, οι κοινωνικές δαπάνες σε χώρες με διαθέσιμα στοιχεία αυξήθηκαν από 14% του ΑΕΠ το 1980 σε 21% το 2022 (βλ. διάγραμμα).
Υπερσυσσώρευση χρέους
Επιπλέον, οι συμβατικές στατιστικές υποτιμούν την κλίμακα της αλλαγής. Οι κυβερνήσεις έχουν συσσωρεύσει απίστευτες υποχρεώσεις εκτός ισολογισμού για να μοιράσουν χρήματα στο μέλλον. Προσαρμόζοντας το έργο του James Hamilton του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, εκτιμούμε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αμερικής έχει κάνει υποσχέσεις αποζημίωσης σε διαφορετικές ομάδες αξίας, συνολικά, έξι φορές το αμερικανικό ΑΕΠ.
Latest News
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο