
Μπορεί να αισθάνεστε ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι τόσο ικανές όσο ήταν κάποτε, σημειώνει ο Economist.
Economist: Το «κουαρτέτο του χάους» που απειλεί τις ΗΠΑ
Κατά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο το 2021, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αναζωογονήσει τις αμερικανικές υποδομές. Στην πραγματικότητα, οι δαπάνες για υποδομές όπως οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι έχουν μειωθεί.
Ένα εμβληματικό σχέδιο για την επέκταση της πρόσβασης σε ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις για τους Αμερικανούς σε αγροτικές περιοχές δεν έχει μέχρι στιγμής βοηθήσει ακριβώς κανέναν.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας απορροφά όλο και περισσότερα χρήματα και παρέχει ακόμη χειρότερη περίθαλψη. Η Γερμανία έκλεισε τα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσιά της πέρυσι, παρά τον αβέβαιο ενεργειακό εφοδιασμό. Τα τρένα της χώρας, κάποτε πηγή εθνικής υπερηφάνειας, τώρα πάντα καθυστερούν.
Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι οι κυβερνήσεις είναι μεγαλύτερες από ό, τι ήταν κάποτε. Ενώ το 1960 οι κρατικές δαπάνες σε όλο τον πλούσιο κόσμο ήταν ίσες με το 30% του ΑΕΠ, τώρα είναι πάνω από 40%. Σε ορισμένες χώρες, η αύξηση της οικονομικής δύναμης του κράτους ήταν ακόμη πιο δραματική.
Οι δαπάνες αυξάνονται χωρίς όμως αποτέλεσμα
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι κρατικές δαπάνες της Βρετανίας αυξήθηκαν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν κατά δέκα μονάδες. Όλα αυτά εγείρουν ένα παράδοξο: αν οι κυβερνήσεις είναι τόσο μεγάλες, γιατί είναι τόσο αναποτελεσματικές;
Η απάντηση είναι ότι έχουν μετατραπεί σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί “Lumbering Leviathans”. Τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις έχουν σχεδιάσει μια τεράστια επέκταση των δαπανών για δικαιώματα. Επειδή δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση των φόρων, η αναδιανομή παραγκωνίζει τις δαπάνες για άλλες λειτουργίες της κυβέρνησης, γεγονός που, με τη σειρά του, βλάπτει την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών και των γραφειοκρατιών.
Το φαινόμενο μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί οι άνθρωποι σε όλο τον πλούσιο κόσμο έχουν τόσο λίγη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον πλούσιο κόσμο είναι αδύναμη με βάση τα ιστορικά πρότυπα.
ΗΠΑ
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 εκτιμάται ότι οι κρατικές δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των πάντων, από την πληρωμή των μισθών των εκπαιδευτικών μέχρι την κατασκευή νοσοκομείων, ισοδυναμούσαν με το 25% του ΑΕΠ της χώρας.
Ταυτόχρονα, οι δαπάνες για δικαιώματα, με την ευρεία έννοια, ήταν ένα μικρό κονδύλιο, με δαπάνες τόσο για συντάξεις όσο και για άλλα είδη κοινωνικής πρόνοιας ισοδύναμες με περίπου 3% του ΑΕΠ.
Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιδόματα έχουν διογκωθεί και οι δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει. Και οι δύο ισοδυναμούν τώρα με περίπου 15% του ΑΕΠ.
Παρόμοιες και άλλες χώρες ακολούθησαν παρόμοια πορεία. Εξετάσαμε μακροπρόθεσμα στοιχεία για το ΑΕΠ, εξετάζοντας πόσα δαπανούν οι κυβερνήσεις κάθε χρόνο για κοινωνικές παροχές και μεταβιβάσεις.
Αυτό περιλαμβάνει τυποποιημένα δικαιώματα, όπως συντάξεις και πιστώσεις φόρου, αλλά και την παροχή μεταβιβάσεων «σε είδος», όπως εκπτώσεις στην ασφάλιση υγείας και βοήθεια με τη στέγαση. Και οι δύο τύποι έχουν γίνει πολύ μεγαλύτεροι. Κατά μέσο όρο σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ, οι κοινωνικές δαπάνες σε χώρες με διαθέσιμα στοιχεία αυξήθηκαν από 14% του ΑΕΠ το 1980 σε 21% το 2022 (βλ. διάγραμμα).
Υπερσυσσώρευση χρέους
Επιπλέον, οι συμβατικές στατιστικές υποτιμούν την κλίμακα της αλλαγής. Οι κυβερνήσεις έχουν συσσωρεύσει απίστευτες υποχρεώσεις εκτός ισολογισμού για να μοιράσουν χρήματα στο μέλλον. Προσαρμόζοντας το έργο του James Hamilton του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, εκτιμούμε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αμερικής έχει κάνει υποσχέσεις αποζημίωσης σε διαφορετικές ομάδες αξίας, συνολικά, έξι φορές το αμερικανικό ΑΕΠ.


Latest News

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ