Μετά την υπουργό Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, τον βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Ολιβιέ Μαρλέξ και την ευρωβουλευτή της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανόν Ομπρί, νέοι διεκδικητές του βραβείου της μεγαλύτερης «κοτσάνας» της χρονιάς αναδεικνύονται στη Γαλλία. Το βραβείο «Λέσχη Τύπου, Χιούμορ και Πολιτική 2024» διεκδικεί πλέον και ένας πολιτικός με ασυνήθιστα μακρά θητεία στο τιμόνι της γαλλικής οικονομίας, που κατάφερε όμως να κάνει μια αμφιλεγόμενη και σίγουρα επικίνδυνη για την περαιτέρω πολιτική καριέρα και την υστεροφημία του (προσωρινή) έξοδο από την ενεργό πολιτική.

Ο λόγος για τον Μπρουνό Λεμέρ, τον μακροβιότερο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας με συνεχόμενη θητεία 7 ετών και 4 μηνών στο υπουργείο – μόνο ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν τον ξεπερνά αν αθροιστούν οι δύο θητείες του στο «Μπερσί», από το 1962 έως το 1966 και από το 1969 έως το 1974, όταν και εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Υπό την επιτήρηση της Λεπέν η νέα γαλλική κυβέρνηση

Και ο Μπρουνό Λεμέρ όμως έχει προεδρικές φιλοδοξίες. Ως μετριοπαθής «νεογκωλικός» πολιτικός που ρέπει προς ένα λαϊκό, ήπιο κρατισμό καλυμμένο με τον μανδύα της προστασίας της γαλλικής βιομηχανίας και παραγωγής εν γένει, ο Λεμέρ έχει καλλιεργήσει με επιμέλεια ένα πολυσυλλεκτικό προφίλ καθ’ όλη την παραμονή του στο «Μπερσί» (ήταν υπουργός Οικονομικών όλων των κυβερνήσεων που διόρισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την πρώτη εκλογή του, το Μάιο του 2017).

«Ευτυχώς που σας έσωσα»

Ο γαλλικός τύπος θεωρεί εδώ και καιρό τον Λεμέρ ως ένα εκ των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος μετά το πέρας της δεύτερης και τελευταίας πενταετούς θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, το 2027. Αλλά πολύ πρόσφατα ο ηλικίας 55 ετών πολιτικός πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα των υποψηφίων για την πιο «ξεκαρδιστικά αστεία» δήλωση της χρονιάς.

«Αν σήμερα το επίπεδο του χρέους μας είναι υψηλό, είναι επειδή έσωσα τη γαλλική οικονομία», είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο στο κανάλι BFMTV ο Μπρουνό Λεμέρ. Και στην Ευρώπη κάτι τέτοιες «τηλεπωλήσεις προσωπικού μεγαλείου» δεν συγχωρούνται.

Πόσω μάλλον όταν ο Λεμέρ έπειτα από επτά χρόνια στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών κληροδοτεί στους διαδόχους του όχι μόνο ένα δημόσιο χρέος στο 112% του ΑΕΠ που υπολείπεται μόνο του ελληνικού και του ιταλικού, αλλά και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που, όπως μόλις προχθές προειδοποίησε ο νέος υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σεν Μαρτέν, «κινδυνεύει να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους».

«Μακρονισμός, ο απόλυτος εγωκεντρισμός»

Στη λίστα είχαν ήδη αναγραφεί τα ονόματα του ακροδεξιού Ζορντάν Μπαρντελά (είναι το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν), του Ερίκ Ντιπόν-Μορετί (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Μακρόν) και της σοσιαλίστριας με ματαιωμένες προεδρικές φιλοδοξίες Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ταυτόχρονα με τον Λεμέρ προστέθηκε και το όνομα του νέου υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρουνό Ρεταγιέ.

Ο Ρεταγιέ είναι υπουργός της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικανού Μισέλ Μπαρνιέ που διόρισε προ ημερών ο Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά μόλις τον περασμένο Ιούνιο μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL ο επίσης Ρεπουμπλικανός βουλευτής είχε δηλώσει ότι «κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο μακρονισμός είναι το απόλυτο κέντρο, εγώ σκέφτομαι ότι είναι πάνω απ’ όλα ο απόλυτος εγωκεντρισμός».

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη

Ένα τελευταίο και τελικό εράνισμα «ατυχών δηλώσεων» προτού απονεμηθεί από τον γαλλικό τύπο το βραβείο της «κοτσάνας της χρονιάς» θα γίνει το Νοέμβριο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και αναδημοσιεύει η «Le Figaro». Η γαλλική εφημερίδα αποκαλύπτει, όμως, κι ένα επιπλέον «επεισόδιο» με αφορμή την ακαδημαϊκή καριέρα που ξεκινά στην Ελβετία ο Μπρουνό Λεμέρ – παρενθετικά πιθανότατα, μέχρι τις εκλογές του 2027.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και εν αναμονή προεδρικός υποψήφιος ξεκινά σε λίγες ημέρες παραδόσεις στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης ως επισκέπτης καθηγητής. Η άφιξή του όμως στη διάσημη για τις χιονοπτώσεις της πόλη προκάλεσε αντιδράσεις στη φοιτητική κοινότητα.

Στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στους τοίχους του Πανεπιστημίου εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες συνθήματα εξόχως επιθετικά για το νέο διδάσκοντα. «Μπρουνό, σπάσε». «Μπρουνό, ο μαρξιστής των πλουσίων». «Ο Μπρουνό γράφει τα βιβλία με το μόριό του και βυθίζει την οικονομία της χώρας του. Αυτό θέλετε να μας διδάξει;».

Συνθήματα ανάλογου και ακόμα πιο πικάντικου περιεχομένου που έχουν στόχο την υπουργική θητεία, τις πολιτικές θέσεις και τις λογοτεχνικές προσπάθειες του Μπρουνό Λεμέρ ρυπαίνουν τους τοίχους του ελβετικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Και ευλόγως αναρωτιέται κανείς πόσοι Έλληνες φοιτητές έχουν άραγε επιλέξει τη Λωζάνη για το εξάμηνο αυτό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus…

Θα πέσουν μηνύσεις

Εν πάση περιπτώσει, ο ίδιος ο Λεμέρ δήλωσε ενθουσιασμένος με τα νέα του καθήκοντα, καθώς ορίστηκε να συμβάλει ως διδάσκων με τις γνώσεις και την εμπειρία του στο γνωστικό πεδίο της «Τεχνολογίας, Βιωσιμότητας και Δημόσιας Πολιτικής» σε προπτυχιακό επίπεδο και στο πεδίο της «Επιχειρηματικότητας και Δημόσιας Πολιτικής» σε μεταπτυχιακό.

Όσο για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, πληροφόρησε την «Le Figaro» ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά των αγνώστων που προκάλεσαν τους βανδαλισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή