![Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Στην ατζέντα της Ν. Υόρκης τα καλώδια Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/kypros-kalodio.jpg)
Με τις εύθραυστες ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής να αλλάζουν ραγδαία, η Ελλάδα φαίνεται ότι διατηρεί τον ρόλο της στην περιοχή, ως βασική πύλη εισόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα από μια πολυδιάστατη πολιτική που δημιουργεί ενεργειακές «γέφυρες» για την ΕΕ.
Η ταχεία πύκνωση των διεθνών ηλεκτρικών «λεωφόρων» αποτελεί την απάντηση στην ανάγκη εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο, με τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρουν μέσω της χώρας μας «πράσινη» ενέργειας στην Ευρώπη να βρίσκονται, το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο των συζητήσεων σε όλες τις μεγάλες συναντήσεις και φόρα.
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τριμερής Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη-Μακρόν
Όπως στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Μπαντρ Αμπντελάτι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην πρόοδο του έργου GREGY Interconnector, δηλαδή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.
Είχε προηγηθεί η τριμερής σύνοδος του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους προέδρους της Γαλλίας και της Κύπρου Εμανουέλ Μακρόν και Νίκου Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις του έργου κοινού ευρωπαϊκού – αλλά και γαλλικού – ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector (GSI) που θα συνδέει ηλεκτρικά Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.
Το ίδιο έργο, μια ημέρα πριν είχε βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Χριστοδουλίδη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της κρατικής TAQA των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Αφιφ Αλ Σαΐφ, ο οποίος επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον για είσοδο στο έργο.
Στην τριμερή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη – Μακρόν επιβεβαιώθηκε το γαλλικό ενδιαφέρον για το έργο.
Τρεις εβδομάδες πριν, στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Γερμανός αντικαγκελάριος κ. Ρόμπερτ Χάμπεκ, έκαναν αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των δύο αγορών με τον τελευταίο να επισημαίνει ότι εξετάζονται οι καμπύλες ενεργειακής κατανάλωσης και παραγωγής στις δύο χώρες.
Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για το GSI
Σχετικά με το καλώδιο Great Sea Interconnector, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η τροπολογία για τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, ισόποσα 50%-50% σε Ελλάδα και Κύπρο, σε περίπτωση εμπλοκής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης από εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι ενδέχεται να αποτρέψουν την αποπεράτωσή τους.
Έτσι, θα αρθεί ένα ακόμη εμπόδιο, πριν δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ το «πράσινο φως» στη γαλλική Nexans για τη συνέχιση της κατασκευής του καλωδίου και την επανέναρξη των θαλάσσιων ερευνών για την πόντισή του. Στην τριμερή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη – Μακρόν επιβεβαιώθηκε το γαλλικό ενδιαφέρον για το έργο.
Άλλωστε εκτός από τη Nexans που εμπλέκεται στο project και η γαλλική Meridiam έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ. Ενδιαφέρον να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει εκφράσει ήδη από την περασμένη άνοιξη και το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent) που είχε απευθύνει στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
Όσο για την Κύπρο, είναι αξιοσημείωτο ότι, πριν την απόφαση της για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα προχωρήσει σε due diligence για την αξιολόγηση των δεδομένων του έργου.
Ωριμάζει ο Gregy
Όσον αφορά στο GREGY Interconnector οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Αμπντελάτι κατά τη συνάντησή τους έδωσαν έμφαση στην πρόοδο του έργου που θα διασυνδέσει ηλεκτρικά την Αφρική με την Ευρώπη το οποίο έχει τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων, όπως και της ΕΕ καθώς έχει ενταχθεί στον κατάλογο των έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Mutual Interest-PMI).
Το τελευταίο διάστημα προχωρούν και οι διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης καθώς και για την ανάπτυξη των νέων έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο.
Έχει βγει η short list των υποψήφιων επενδυτών που θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τις απαραίτητες μελέτες για το έργο GREGY Interconnector
Εξετάζεται επιπλέον και η ετοιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων και στις δύο χώρες ώστε να συμβαδίσουν με τα επιδιωκόμενα οφέλη του έργου.
Επίσης, έχει βγει η short list των υποψήφιων επενδυτών που θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τις απαραίτητες μελέτες (για τη βέλτιστη επιλογή όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης, την τεχνική ανάλυση κλπ).
Βήματα για τον Green Aegean
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για την προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας (Green Aegean Interconnector), δυναμικότητας 3 GW, από τον ΑΔΜΗΕ με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του έτους.
Ο Διαχειριστής έχει εντάξει το καλώδιο στο προκαταρκτικό σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 με στόχο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2035.
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Ιταλού Διαχειριστή Terna προκειμένου μέσα στο 2025 να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη νέα γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας
Η όδευση του καλωδίου που έχει, μέχρι στιγμής, προκριθεί ξεκινά από τις ακτές της Ηπείρου, διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική προσαιγιαλώνεται στα παράλια της Σλοβενίας και συνεχίζει στην Αυστρία έως τη Νότια Γερμανία. Ο προϋπολογισμός του έχει υπολογιστεί περίπου στα 8,1 δισ. ευρώ,
Σχετικά με τη διασύνδεση της χώρα μας με τις γειτονικές χώρες, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Ιταλού Διαχειριστή Terna προκειμένου μέσα στο 2025 να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη νέα γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας που θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, από 500 MW σήμερα στα 1.500 ΜW. Επίσης, η Ελλάδα επιδιώκει όσον το δυνατόν μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα με τα Βαλκάνια και την Τουρκία.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού