Θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Δεκέμβριο ΟΠΕΚ+ αφού πρώτα την μειώσει για να αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή ορισμένων μελών, σύμφωνα με δύο πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και μίλησαν στο Reuters.

Οι πηγές είπαν ότι το σχέδιο δεν αφορά κάποια σημαντική αλλαγή από την υπάρχουσα πολιτική, αφού οι Financial Times ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία δεσμεύεται να αυξήσει την παραγωγή του ΟΠΕΚ + την 1η Δεκεμβρίου και να ρίξει τον ανεπίσημο στόχο της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι για να κερδίσει ξανά μερίδιο αγοράς.

ΟΠΕΚ: Ταύρος για τη ζήτηση πετρελαίου – Ποιοι διαφωνούν

Ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν στοχεύουν σε μια συγκεκριμένη τιμή και λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και προς το συμφέρον της εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί να αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο

Το χρονοδιάγραμμα παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Η αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο δεν αφορά την ανάκτηση μεριδίου αγοράς, αλλά έναν μικρό αριθμό χωρών που καταργούν σταδιακά τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους, δήλωσε μια από τις πηγές του ΟΠΕΚ+.

Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει αυτήν τη στιγμή την παραγωγή κατά 5,86 εκατομμύρια bpd συνολικά ήτοι το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης

Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί να αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο. Το Ιράκ και το Καζακστάν έχουν δεσμευτεί να μειώσουν 123.000 bpd τον Σεπτέμβριο για να αντισταθμίσουν την προηγούμενη άντληση πάνω από τα συμφωνηθέντα επίπεδα.

«Όταν ξεκαθαρίσει το σχέδιο αντιστάθμισης και τα στοιχεία παραγωγής από αυτές τις χώρες για τον Σεπτέμβριο, τότε αυτό θα επιτρέψει την αύξηση, καθώς ο αντίκτυπος της αύξησης θα είναι αμελητέος», δήλωσε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ+, αναφερόμενη στην αύξηση του Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει αυτήν τη στιγμή την παραγωγή κατά 5,86 εκατομμύρια bpd συνολικά, που ισοδυναμεί με περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, καθυστέρησαν το σχέδιο για την ενίσχυση της παραγωγής μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλό εννέα μηνών.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε περίπου 2,5% κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι στις 1420 GMT.

Η επιτροπή κορυφαίων υπουργών του ΟΠΕΚ+ που ονομάζεται Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 2 Οκτωβρίου για να επανεξετάσει την αγορά και δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές στην πολιτική.

Η θέση της Ρωσίας

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στα σχέδια του ΟΠΕΚ+ για την έναρξη σταδιακής κατάργησης των μειώσεων στην παραγωγή πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο όταν μιλούσε για σχέδια για αύξηση της παραγωγής της χώρας στους 540 εκατομμύρια τόνους από το 2030.

Οι περικοπές από το Ιράκ και το Καζακστάν είναι οι λεγόμενες αντισταθμιστικές περικοπές, τις οποίες οι χώρες δεσμεύτηκαν να αντισταθμίσουν την προηγούμενη άντληση πάνω από τις ποσοστώσεις. Περισσότερες τέτοιες μειώσεις έχουν υποσχεθεί για τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους και μέχρι το 2025.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να συναντηθούν εκ νέου τον Νοέμβριο, δήλωσε τρίτη πηγή του ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια